Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації автомобільної техніки (стр. 6 из 10)

Для проведення оглядів командирами військових частин залучаються фахівці автомобільної служби. Під час цього перевіряється також стан парків і рухомих засобів технічного обслуговування та ремонту машин.

За результатами огляду оцінюється технічний стан і збереження машин, їх готовність до використання, встановлюються терміни усунення недоліків.

Результати огляду записуються в Книгу (перевірки) машин підрозділу, яка постійно зберігається у командира або техніка підрозділу. Командир військової частини результати огляду оголошує в наказі.

Для визначення технічного стану машин, що відпрацювали міжремонтний ресурс або термін служби, наказом командира військової частини щорічно призначається постійна комісія.

За результатами огляду машини комісія складає Акт технічного стану, який затверджується командиром військової частини і є підставою для оформлення документів на її ремонт (списання) або для продовження експлуатації на встановлений комісією термін.

Контроль за використанням машин, а також дотриманням правил їх експлуатації згідно з нормативно-правовимм актами здійснюється посадовими особами автомобільної служби, внутрішніми перевірочними комісіями військової частини, військовою інспекцією безпеки дорожнього руху та під час інспектування і перевірок (ревізій) військ (сил).


ІІІ. Заключна частина

Розглянувши порядок використання, технічного обслуговування , а також порядок складання плануючих , облікових і звітних документів з організації експлуатації машин , можна сказати , що їх точне виконання буде сприяти підтриманню автомобільної техніки в постійній бойовій готовності.

Заняття 2. Парки і внутрішній порядок в них

Навчальна та виховна мета:

1. Вивчити загальну будову парків, призначення і характеристику його елементів.

2. Ознайомитися з організацією внутрішньої служби в парку.

3 .Готувати курсантів до виконання функціональних обов¢язків у військах.

Час: 2 години.

Місце: клас.

Навчально-матеріальне забезпечення:

- література:

1. Статут внутрішньої служби.

2. Керівництво з експлуатації автомобільної техніки в Збройних Силах України.

3. Настанова з автомобільної служби, с. 109 – 165.

4. Смірнов “Експлуатація армійських машин”, с. 340 – 422.

- наочні посібники:

1. Плакати.

2. Експлуатаційна документація.

- технічні засоби навчання:

1. Кінопроектор “Україна”.

2. Кінофільм “Паркова служба”.

3. Діапроектор ЛЕТІ.

4. Діафільм “Парки і внутрішня служба в них”.

5.

Навчальні питання, їх зміст, порядок вивчення та відпрацювання.

( Хід заняття ).

№ п/п Частини заняття. Навчальні питання Час (хв.) Дії керівника та короткий зміст навчальних питань.Методичні вказівки. Дії тих, хто навчається і методика відпрацювання навчальних питань.
1 2 3 4 5
І Вступна частина 10 Прийняти доповідь чергового. Перевірити наявність особового складу, форму одягу, готовність до заняття, зробити зауваження, усунути недоліки.Нагадати що вивчалося на попе-редньому занятті. Провести контроль засвоєння пройденого матеріалу по питанням:- Види і періодичність технічного обслуговування автомобілів. Проконтролювати усунення недоліків.
- Планування, облік та контроль за технічним станом і експлуатацією машин.Оголосити результати опитування і зробити короткий аналіз відповідей.Пов¢язати вивчений матеріал з тим, що вивчається на занятті. Опитування
ІІ Основна частина 65 Назвати тему і мету заняття.Довести до свідомості курсантів необхідність вивчення матеріалу заняття, пов¢язати з несенням служби черговим парку.Назвати перше питання.
1. Види парків, елементи парку, їх призначення і розміщення. 30 Питання розглянути в такій послідовності:1. Дати визначення парку. Коротко розповісти про основні військово-технічні вимоги до парків.2. Використовуючи кадри діафіль-му, розповісти і показати:1) загальну схему парку;2) склад елементів парку;3) порядок розміщення елементів парку у відповідності з технологічним процесом;4) призначення, обладнання та вимоги до елементів парку:- приміщення для чергового парку;- контрольно-технічний пункт;- клас безпеки руху і інструктажу водіїв і старших машин;- пункт заправки;- пункт чистки і миття;- пункт технічного обслуговування та ремонту (ПТОР);пункт ЩТО;- водомаслогрійка;- акумуляторна;- стоянка (сховище) машин; Темп викладення матеріалу повинен забезпечити ведення конспекту.
- опалювані сховища для чергового тягача та інших чергових машин;- склади;- клас відпрацювання нормативів і технічного обслуговування автомобільної техніки;- внутрішні дороги;- необхідні технічні засоби охоронної та пожежної сигналізації;3. Звернути увагу на особливості будови та обладнання польових парків, підкреслити окремі моменти на прикладі розгортання інституту в учбовому центрі.4. Ознайомити з:- загальною схемою польового парку;- схемою технологічного процесу по обслуговуванню техніки;- розгортанням МТО-АТ в польових умовах.Використовуючи фрагменти кінофільму “Паркова служба”, показати організацію служби в парку.Дати відповіді на запитання.Визначити якість засвоєння мате-ріалу питання заняття.Підвести підсумок першого питання заняття.Назвати друге питання. Показати кадри діафільму.При необхід-ності проко-ментувати.Опитування.
2.Обладнання і документація приміщення чергового парку. 20 Розповісти обладнання, склад та призначення приміщення чергового парку.При вивченні документації чергового парку звернути увагу на:- журнал виходу і повернення машин;- книгу видачі ключів від замків запалювання і паркових приміщень;- зразки документів водія, шляхових листів.- Темп викладення матеріалу повинен забезпечити ведення конспекту.
3. Внутрішня служба в парку. 15 Дати відповіді на запитання.Визначити якість засвоєння мате-ріалу питання заняття.Підвести підсумок другого питання заняття. Назвати третє питання
Розповісти і показати:- порядок підготовки і пред-ставлення автомобіля техніку з безпеки - начальнику КТП;- на що звертає увагу технік з безпеки - начальник КТП під час перевірки технічного стану автомобіля і документації;- дії чергового парку по перевірці законності виходу машини;- порядок повернення машин.Дати відповіді на запитання.Визначити якість засвоєння мате-ріалу питання заняття.Підвести підсумок третього питання заняття.
Темп викладення матеріалу повинен забезпечити ведення конспекту.Опитування.
ІІІ Заключна частина 5 Підвести підсумок заняття.Дати відповіді на запитання. Дати завдання на самопід-готовку:вивчити загальну будову парків, призначення і характеристику його елементів. Назвати літературу:1. Статут внутрішньої служби.2. Настанова з автомобільної служби, с. 109 – 165.3. Смірнов “Експлуатація армій-ських машин”, с. 340 – 422.

зміст заняття

1. Види парків, елементи парку,їх призначення ірозміщення

Підтримання автомобільної техніки в постійній справності і готовності до використання в умовах мирного часу забезпечується наявністю добре обладнаних парків з чітко організованою внутрішньою службою в них.

Парком називається територія, обладнана для зберігання, обслуговування і ремонту автомобільної, бронетанкової, артилерійської і іншої техніки.

В залежності від тривалості і умов розміщення військової частини обладнуються і організуються постійні або польові парки.

Постійні парки обладнуються при казармовому і табірному розташуванні частин і в учбових центрах. Для окремих елементів парку передбачаються типові будівельні споруди капітального або тимчасового типу з використанням стаціонарного паркового обладнання у відповідності з нормами і табелями.

Польові парки організуються при тимчасовому розташуванні частин і підрозділів в польових умовах в мирний час, а також не в бойових обставинах в воєнний час.

Внутрішня служба в парках організується командиром частини у відповідності із Статутом внутрішньої служби, Статутом гарнізонної і вартової служби і відповідними настановами.

Розміщення і обладнання постійного парку і його окремих елементів повинно відповідати наступним військово-технічним вимогам:

- забезпечувати зручність розміщення, обслуговування і повне збереження автомобільної та інших видів техніки, розміщаємих в парку, і швидкий вивід її по бойовій тривозі;

- забезпечувати можливість реалізації прийнятої схеми технологічного процесу технічного обслуговування і ремонту машин і постановки їх на місця стоянок по підрозділам;

- мати достатній розмір ділянки місцевості для розміщення споруд із врахуванням будівельних і технологічних норм і вимог протипожежної безпеки;

- планування і обладнання паркових доріг повинні, як правило, забезпечувати роздільний рух колісних і гусеничних машин;

- будівельні споруди повинні в основному відповідати типовим проектам із врахуванням кліматичних умов;

- опалювальні споруди і приміщення повинні мати раціональне групування із врахуванням мінімальних витрат на будівництво тепломережі і системи водопостачання;

- обладнання окремих елементів і парку в цілому повинно задовольняти вимогам ППО, ПАЗ, маскування і іншим спеціальним військовим і військово-технічним вимогам;

- забезпечувати зручність організації охорони, а в необхідних випадках і оборони парку, забезпечувати пожежну безпеку;

- відведена під парк територія повинна забезпечувати можливість створення необхідних санітарно-гігієнічних умов і техніки безпеки особового складу, який виконує роботи в парку;

-планування паркових доріг повинно виключати перехрещення шляхів руху машин, мати окремі ворота на встановлену кількість одиниць техніки для виїзду із парку по тривозі;