Смекни!
smekni.com

Організація експлуатації автомобільної техніки (стр. 9 из 10)

В залежності від бойових обставин майстерня розгортається або частково, або повністю. При повному розгортанні і тривалому розміщенні майстерні на одному місці обладнуються укриття для особового складу і майстерні, біля майстерні розчищається ділянка, розбивається на пости, оснащується обладнанням для виконання робіт.

Звичайно біля майстерні обладнуються 2-4 виносних поста. Ділянка місцевості для розгортання майстерні повинна мати розміри приблизно 40x50 м. Але забезпечення обслуговування ходової частини і трансмісії автомобілів необхідно обладнати оглядові канави шириною 0,9 м.

Авторемонтна майстерня військової частини призначена для виконання поточного ремонту і при необхідності середнього ремонту на готових агрегатах в польових умовах розгортається на базі рухомої авторемонтної майстерні ПАРМ-ІМ.

Начальник ПАРМ-ІМ повинен організовувати охорону і оборону району розміщення майстерні з безперервним веденням радіаційної і хімічної розвідки шляхом патрулювання і організації кругової системи вогню з використанням окопів і щілин.

Для зменшення втрат техніки від бойових пошкоджень стоянки машин в польових парках організуються і розміщуються на місцевості роззосереджено, машини ставляться в укриття. При обладнані майданчиків для стоянки машин розчищаються відповідні ділянки, обладнуються під"їздні шляхи, основні і запасні. Ділянки огороджуються і обладнуються вказівними знаками. Машини розміщуються на відстані 20...25 м. Машини з паливом і мастильними матеріалами і з боєприпасами повинні розміщуватись роздільно на відстані не менше 100 м від інших машин. В мирний час на стоянках дотримуються мінімально допустимі відстані між машинами такі ж, як і на відкритих майданчиках в постійних парках.

В польовому парку повинно бути забезпечено маскування машин (використання природних укрить, маскувальних властивостей місцевості, пофарбованість машин, застосування маскувальних сіток і інше).

Зберігання автомобільного майна в польових умовах в залежності від обставин організується безпосередньо на автомобілях або на грунті в укриттях. Майно утримується в тарі.

В польовому парку призначається наряд по парку, який відповідає за встановлений в ньому порядок і заходи безпеки із врахуванням конкретних умов діяльності частини.

Охорона польового парку повинна бути цілодобовою. Також повинно бути організовано патрулювання району. Оборона району повинна бути круговою, по периметру району розміщення парку повинні бути відриті окопи і організована система вогню, а біля машин - щілини для укриття особового складу.

2. ОБЛАДНАННЯ І ДОКУМЕНТАЦІЯ ЧЕРГОВОГО ПАРКУ

Контрольно-технічний пункт (КТП) призначений для контролю за виходом машин із парку і поверненням їх в парк, перевірки їх технічного стану і правильності оформлення шляхових документів, за допуском особового складу в парк. КТП організується в кожній військовій частині, яка має 15 і більше машин. При спільному розташуванні частин в одному військовому містечку можуть організовуватись також гарнізонні КТП.

КТП включає будівлю, майданчик для перевірки технічного стану машин, в¢їздні і виїзні ворота.

Будівля КТП повинна розміщуватись між воротами для в"їзду і виїзду машин або біля них з одного боку.

Приміщення КТП повинно бути обладнано електричним освітленням (основним і черговим), опаленням, телефонним зв"язком і іншими засобами сигналізації і керування.

В будівлі КТП, як правило, обладнуються кімнати для чергового парку, начальника КТП, відпочинку осіб добового наряду і водіїв чергових машин, а також клас безпеки руху і інструктажу водіїв і старших машин. Крім того, в будівлі може бути обладнано приміщення для водіїв по оформленню ними шляхових листів і чекання дозволу на виїзд.

У разі відсутності на КТП або у парку необхідного приміщення під клас безпеки руху і інструктажу водіїв і старших машин такий клас створюється у учбовому корпусі, а на КТП в цьому випадку обладнується лише кімната інструктажу водіїв і старших машин. Тип будівлі КТП вибирається із врахуванням кліматичного поясу, а його площа - у відповідності з нормами.

Перед будівлею КТП на дорозі для виїзду машин із парку за рахунок її розширення або поруч з дорогою обладнується майданчик для перевірки технічного стану машин, які виходять поодинці.

Для майданчика необхідна горизонтальна ділянка з твердим покриттям довжиною 60-70 м при ширині не менше 4 м. На ньому розміщується естакада (напівестакада) для огляду машин знизу, щит з зазначенням послідовності огляду, технічними умовами і правилами перевірки машин, розмічена від 0 до 12 м ділянка дороги, для замірювання гальмівного шляху.

Контроль технічного стану машин, які виходять із парку у складі підрозділу, може проводитись на місцях їх стоянки.

Ззовні біля будівлі КТП встановлюється світлове табло з показанням погоди і станом дорожнього покриття, пристрій для подачі сигналів пожежі і тривоги, щит із протипожежним обладнанням, стела (вітрина) кращих водіїв і ремонтників частини і інше.

В приміщеннях чергового парку і начальника КТП повинні бути документація і обладнання у відповідності із Статутом внутрішньої служби і Настановою з автомобільної служби, схема парку, план виводу техніки при оголошенні тривоги або збору; інструкція по заходам пожежної безпеки; зразки допусків в парк і пломб (зліпків з печатками); інструкція черговому, днювальному парку і механіку-водію (водію) чергового тягача; опис техніки, майна і обладнання парку; книга прийому і здачі чергування по парку; журнал виходу і повернення машин, списки осіб, допущених до відкриття паркових приміщень і сховищ, розпорядок роботи в парку; зразки шляхових листів і підписів посадових осіб; книга відкриття паркових приміщень, бойових і стройових машин; книга видачі ключів від замків запалювання і люків машин, приміщень і воріт парку, шафи (ящики) для ключів; статути; годинник; термометр для заміру температури зовнішнього повітря; медична аптечка, телефон, стіл, стільці.

Черговий парку, крім того, повинен мати двосторонній селекторний зв¢язок з основними елементами парку і пристрій з інформацією про місце знаходження і стан машин. В приміщенні чергового відводиться кімната для відпочинку наряду по парку.

В приміщенні начальника КТП повинно бути: інструкція начальнику КТП з графіком робіт по часу доби, затверджена командиром військової частини; інструкція по експлуатації машин; операційні карти перевірки технічного стану машин усіх марок, які є в частині, з технічними вимогами до перевіряємих машин, механізмів і систем; інструкцією по заходам безпеки при перевірці машин, завдання по перевірці якості технічного обслуговування і зберігання і ремонту машин на добу (тиждень); зразки оформлених шляхових листів і іншої документації, комплекти інструментів і приладів в переносному ящику для перевірки машин; стіл, стілець, канцелярські приладдя і годинник.

В приміщенні чергового парку обладнується також пульт з системою автоматизації керування службою у парку і контролю за виходом техніки із парку.

Ця система забезпечує двосторонній голосномовний зв"язок чергового парку з елементами парку, автоматичну сигналізацію до чергового парку при відкритті воріт сховищ і про загрозу пожежної небезпеки, подачу команд особовому складу, який прибув до сховищ для дій по тривозі, автоматичний облік машин, які вийшли із парку і ін.

Комплект контрольно-вимірювальних приладів і інструменту начальника КТП (люфтомір руля мод.К-402, лінійка металева на 300 мм, шинний манометр, молоток вагою 200 г з довгою ручкою, лом сталевий довжиною 1250 мм, діаметром 30 мм, переносна лампа), передбачені нормою, призначений для перевірки систем, механізмів і вузлів машин, які забезпечують безпеку руху. Крім того, на КТП можуть використовуватись деселерометр мод 1155М для перевірки гальм, газоаналізатор для перевірки складу відпрацьованих газів, прилад мод.Е-6 для перевірки установки фар і глибиномір зносу протектора шин.

Клас безпеки руху і інструктажу водіїв і старших машин оснащується у відповідності з методичним посібником по їх обладнанню і використанню.

В класі рекомендується мати рельєфний електрифікований макет або схему основних маршрутів руху з характеристикою складних ділянок на маршрутах і правилами їх проїзду і наочні посібники для проведення інструктажу водіїв і старших машин, з особливостей водіння машин в найбільш складних умовах, для перевірки знань водіїв по Правилам дорожнього руху і водіння машин і інше.

3. ВНУТРІШНЯ СЛУЖБА В ПАРКУ

Внутрішній порядок і розпорядок роботи в парку організується у відповідності із Статутом внутрішньої служби із врахуванням конкретних умов діяльності частини.

Час роботи особового складу в парку, тривалість роботи елементів парку повинні бути узгоджені із розпорядком дня частини.

Внутрішній порядок і розпорядок роботи в парку встановлюється наказом командира частини, в якому визначається: порядок зберігання і утримання машин у парку, порядок виводу машин по тривозі, порядок допуску особового складу в парк, порядок випуску і повернення машин, розпорядок роботи парку, його елементів, порядок занять особового складу на матеріальній частині, організація охорони парку і склад внутрішнього наряду, час і порядок здачі парку під охорону варти, вимоги по забезпеченню пожежної безпеки, посадові особи частини, відповідальні за виконання наказу.

За дотриманням встановлених правил роботи у парку, утримання машин і приміщень і закріпленої території парку відповідають командири підрозділів.

Для підтримання внутрішнього порядку в парку і несення внутрішньої служби призначається добовий наряд: черговий парку, днювальні і водії чергових машин (тягачів). Відповідальність за організацію внутрішнього порядку в парку, правильне утримання і зберігання техніки і озброєння, утримання спеціальних споруд, підтримання чистоти, виконання заходів безпеки і протипожежних заходів покладена Статутом внутрішньої служби на заступника командира частини з озброєння (начальника автомобільної служби).