Смекни!
smekni.com

Організація та проведення ТО-1 гусеничного і колісного трактора (стр. 3 из 5)

За типом трансмісії розрізняють трактори з механічною, гідромеханічною і електричною трансмісією. Механічна трансмісія відрізняється простотою виготовлення, обслуговування, ремонту і поширена найширше.

Гідромеханічна трансмісія забезпечує автоматичне збільшення сили тяги і зниження робочої швидкості, полегшує роботу машиніста (застосована на гусеничному тракторі Т-330, Т-25.01, Т-500 і колісному одноосному тягачі БЕЛАЗ-7442).

Електрична трансмісія передбачає використання для передачі енергії від двигуна до гусениць електричного постійного струму.

За типом ходової частини розрізняють гусеничні і колісні трактори, колісні одноосні тягачі.

Гусеничний трактор забезпечений двома гусеницями для створення сили тяги.

Колісний трактор обладнаний чотирма колесами, з яких ведучими (що створюють силу тяги) можуть бути два або чотири.

За типом рами відомі трактори цільнорамной конструкції, безрамній і з шарнірно-зчленованою рамою.

Цільнорамні конструкції застосовують в основному в гусеничних тракторах.

Безрамними виготовляють колісні трактори тягового класу до 1,4 (потужністю до 60 кВт).

Шарнірно-зчленовані рами використовують в середніх і важких колісних машинах класу до 50, потужністю до.750.,.800 кВт.

По тяговому класу базові машини підрозділяють на легені (класів 1,4; 4, потужністю 55...70 кВт), середні (класів 5; 6; 10; 15, потужністю 96...156 кВт), важкі (класів 25; 35, потужністю 243...342 кВт), надважкі (класів 50; 75; 100, потужністю 610...880 кВт).

Базові трактори і тягачі складаються з двигуна, трансмісії, ходової частини, системи управління, гідроприводу і допоміжного устаткування. Двигун перетворить хімічну енергію палива, що згорає, в механічну енергію. Трансмісія передає енергію двигуна гусеничним або колісним рушіям трактора і приводам управління робочим устаткуванням. Ходова частина перетворить обертальний рух провідної зірочки або колеса в поступальну ходу трактора або тягача.

Системи управління, впливаючи на ходову частину, змінюють напрям руху трактора, зупиняють або загальмовують його. До них відносяться механізм повороту для гусеничного трактора, рульове управління для колісних машин і гальма. До систем управління відноситься і система управління двигуном. Гідропривід забезпечує управління робочим устаткуванням бульдозера, розпушувача, скрепера.

До допоміжного устаткування відносять кабіну, електроустаткування, пневмосистему.

Розрізняють дві компоновки базових тракторів. Трактори з переднім розташуванням двигуна і робочим місцем ззаду характеризуються трьома перевагами енергія від двигуна до провідних елементів ходової частини передається найкоротшим дорогою з найбільшим ККД; з робочого місця можна спостерігати за заднім робочим устаткуванням (розпушувачем, скрепером, грейдером); забезпечений необхідний доступ до основних механізмів трактори для обслуговування і ремонту. Трактори з переднім розташуванням двигуна можуть бути цільнорамной і безрамною конструкцій.

Гусеничні трактори типа ДТ-75НР (додаток 4), Т-170, Т-25.01, Т-500 виконують цільнорамной конструкції. Двигун 1 встановлений в передній частині рами по ходу основного робочого руху трактора, Зовні двигун захищений легкознімним обгороджуванням (капотом) 2.

Повітрозабірник 3 і вихлопна труба 19 виведені через верхню кришку капота. Спереду встановлений силовий капот для захисту радіатора від зовнішніх пошкоджень і кріплення гідроциліндрів підйому - опускання бульдозерного устаткування.

За двигуном розташована трансмісія трактора. Механічна трансмісія складається з муфти зчеплення 14, сполучного валу 13, коробки передач 12, заднього провідного моста 9. Замість валу може бути встановлений реверс-редуктор. У гідромеханічній трансмісії замість муфти встановлений гідротрансформатор.

У електричній трансмісії двигун обертає генератор, а генератор передає електричний струм тяговому електродвигуну, який приводить в дію задній провідний міст.

Задній провідний міст включає головну передачу (конічну пару), системи управління поворотним рухом трактора, гальма, два кінцеві редуктори 7 і дві провідні зірочки 8, які приводять в рух гусеничні ланцюги 6.

Гусениці розташовані справа і зліва від рами трактора і обладнані направляючими колесами 16 з механізмом натягнення, а також каретками 10 з опорними катками 11 і верхніми катками, що підтримують гусеничний ланцюг. Направляючі колеса 16 з механізмом натягнення розташовані спереду трактори і забезпечують натягнення гусениць. Натягнення здійснюють механічним (гвинтовою парою) або гідравлічним способом.

Ззаду двигуна в кабіні розміщено робоче місце 5, на якому розташовано сидіння машиніста, важелі управління двигуном, муфтою зчеплення, коробкою передач, поворотом і гальмами трактора, а також гидрораспределітелем. На робочому місці встановлений щиток з приладами. Кабіна 4 має кругове скління для спостереження за дорогою і положеннями робочого устаткування, бічні вхідні дверці, систему опалювання і вентиляції. У кабіні знаходяться аптечка, вогнегасник, термос, інструментальний ящик.

Для управління навісним і причіпним устаткуванням в тракторі використаний гідропривід. Гідронасоси 17 отримують обертання безпосередньо від двигуна спереду або ззаду через додатковий редуктор. Передні, бічні і задні гідроциліндри робочого устаткування підключені до гідросистеми трубопроводами.

Ззаду або збоку, рідше усередині кабіни, розміщують паливні баки з рівнеміром і заливними фільтрами для живлення дизельних двигунів. Місткість баків розрахована на 1,5...2 зміни роботи трактора при середньому завантаженні. Середні і важкі трактори обладнані системами для самозаправки палива.

До корпусу заднього моста прикріплений причіпний пристрій для буксирування скреперів. Спереду встановлений буксирний крюк. Електроустаткування призначене для пуску двигуна і роботи трактора в нічний час.

На гусеничних тракторах ДЕТ-250М2 робоче місце з кабіною знаходиться по середині машини. Ця компоновка забезпечує однакову видимість переднього і заднього навісного і причіпного робочого устаткування.

Колісні трактори випускають безрамній конструкції (додаток 5). До двигуна 14 через фланець приєднана муфта зчеплення 15, до якої кріплять коробку передач 16 і задній провідний міст 2.

Провідний міст складається з головної передачі, диференціала, гальм, кінцевих передач, які передають обертання заднім провідним колесам 1. Спереду трактор спирається на передній підтримуючий або провідний міст 13 з колесами. Передній міст кріплять шарнірно до підрамника двигуна для триточкової підвіски ходової частини. Це дає можливість всім чотирьом колесам знаходитися в постійному контакті з робочою поверхнею.

Двигун обладнаний відкидним капотом 9. Повітря в циліндри двигуна всмоктується через повітрозабірник 7. Відпрацьовані гази виходять в атмосферу через вихлопну трубу 8. Ззаду трактора розташована кабіна 4 з сидінням 3 і органами управління 6.

На відміну від гусеничного трактора колісні базові машини забезпечені рульовим управлінням 5, яке впливає на передні колеса. Повертаючи їх за допомогою рульового колеса і рульового механізму наліво і направо, управляють рухом машини. Задні і передні колеса обладнані захисними щитками. За подібною схемою виконані легені колісні трактори типа "Білорусь", вживані для агрегатування з бульдозерним вантажним устаткуванням.

Колісні трактори з шарнірно-зчленованою рамою Т-150К (додаток 6) застосовують для агрегатування із скрепером і грейдером.

Рама трактора складається з підмоторної 17 і вантажний 3 напіврам, які можуть повертатися одна відносно іншої довкола вертикального 5 шарніра для зміни напряму руху і горизонтального 4 шарніри для руху по нерівній поверхні.

На напіврамі встановлені двигун 18, головна муфта зчеплення 21, коробка передач 23, роздавальна коробка 24, підмоторний провідний міст 20. Міст підвішений на напіврамі на двох ресорах 19. Крім того, на цій рамі розміщена кабіна 8 машиніста, де знаходяться повітроохолоджувач 9, рульове управління 10, прилади і важелі 11 управлінь механізмами трактора, сидіння 7 машиніста.

Двигун закритий капотом 13 збоку і гратами 16 спереду радіатора 15. Через повітрозабірник 14 дизель всмоктує повітря, через трубу 12 віддаляються вихлопні гази. Повітроохолоджувач 9 створює в кабіні комфортні умови для машиніста.

На напіврамі 3 розміщений вантажний провідний міст 1. Кожен міст обладнаний двома колесами 2. Провідні мости 1 і 20 сполучені з роздавальною коробкою карданними передачами 22.

Для плавності ходу підмоторний міст підвішений на напіврамі за допомогою ресорної підвіски з гидроамортізаторамі, вантажний міст прикріплений до напіврами жорстко. Трактор обладнаний гідроприводом для управління скрепером, електроустаткуванням для роботи в нічний час, гідропневматичним управлінням.

Загальні відомості. Робоче устаткування більшості бульдозерів, грейдерів і всіх скреперів забезпечено гідравлічним приводом. Вони служить для управління положенням елементів робочого устаткування при виконанні технологічних операцій.

Гідравлічний привід складається з наступних елементів: насоса, що приводиться в дію від двигуна базової машини; виконавчого механізму, що є гідроциліндром; механізму управління - гідророзподілювача; допоміжних пристроїв - гідробака, фільтру, гідроліній.

У гідравлічному приводі обертальний рух валу насоса перетвориться в поступальну ходу поршня гідроциліндра. Енергія передається від насоса до гідроциліндрів робочою рідиною.

Принцип роботи гідроприводу розглянутий на додатку 7. З гідробака 1 по всмоктуючій гідролінії 18 рідина подається в насос 17, який нагнітає її по напірній гідролінії 15 до насосної порожнини 12 гідророзподілювача 14. Подальша робота гідроприводу залежить від положення рукоятки 9 і пов'язаного з нею золотника 11 гідророзподілювача 14.