Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт муфти зчеплення (стр. 3 из 6)

Знімаємо коробку передач. В картері зчеплення...

... викруткою відводимо кінці пружини...

... і знімаємо витискний підшипник.

Відводимо чотири пелюстка пружинного притискного кільця...

... і знімаємо підшипник з муфти.

Виводимо пружину з-під вилки вимикання зчеплення і знімаємо її.

Двома викрутками піддіваємо втулку валу вилки вимикання зчеплення...

... і знімаємо її.

Знімаємо гумовий чохол вилки вимикання зчеплення.

Піднімаємо вилку доверху і виводимо її з картера зчеплення.

Головкою "на 10" відкручуємо три болта кріплення направляючої втулки витискного підшипника...

... і знімаємо її.

Встановлюємо деталі в зворотній послідовності, змастив поверхні тертя вилки вимикання зчеплення і направляючої втулки витискного підшипника змазкою Літол-24.

Зняття тросу зчеплення

В лівій частині моторного відсіку...

... двома ключами "на 17" послаблюємо гайки кріплення нижнього наконечника оболонки тросу до кронштейну (для наочності шланг радіатора зняти).

Виймаємо трос з гнізда кронштейну.

Виводимо поводок тросу з вилки вимикання зчеплення.

В салоні під панеллю приладів викруткою піддіваємо стопорну скобу пальця педалі зчеплення і знімаємо її.

Знімаємо верхній наконечник тросу з пальця педалі зчеплення.

Виймаємо трос зчеплення через отвір в щиті передка кузова.

Установку тросу зчеплення проводимо в зворотній послідовності, заздалегідь змастив поводок тросу змазкою Літол-24.

1.4 Несправності муфти зчеплення і їх усунення

Основна проблема зчеплення в тому, що воно потихеньку зношується. Шороховатий матеріал диску зчеплення, на жаль, потихеньку стирається. По своїм фізичним властивостям цей матеріал близький до матеріалу гальмівних колодок - як і гальмівні колодки, диск зчеплення потрібно періодично міняти. Коли диск зчеплення зітреться, зчеплення почне ковзати і, отже, трансмісія буде отримувати від двигуна малу частину енергії руху.

Зчеплення стирається тільки коли два диска (натискний і диск зчеплення) притираються один до одного, обертаючись з різними швидкостями. Якщо ви вже розігналися, їдете на 4-ій передачі і зняли ногу з педалі зчеплення, це означає, що диски, обертаючись з однаковою швидкістю, щільно притиснені один до одного і диск зчеплення анітрохи не зношується. Але уявіть ситуацію - ви потрапили в пробку, яка рухається дуже повільно. Ви вмикаєте першу передачу, знімаєте ногу з педалі газу і даєте автомобілю рухатися з мінімальною швидкістю. Якщо пробка рухається ще повільніше, водії зазвичай трохи витискають педаль зчеплення, даючи йому проскользнути, щоб трішки зменшити швидкість руху. Для зчеплення це самий неприємний режим роботи - тут воно стирається дуже сильно.

Зчеплення також стирається при рушанні з місця - але тут це неминучість. Якщо покинути зчеплення при рушанні, диск зітреться менше, чим при плавному відпусканні педалі, але тоді вся конструкція трансмісії отримає сильний удар - трансмісійний удар, і двигун скоріше всього захлохне.

Часто проблема зі зчепленням виникає не через те, що диск зчеплення не може нормально відірватися від натискного диску. Якщо зчеплення не вимикається, на вхідний вал коробки передач продовжує поступати енергія обертання від двигуна. Якщо ви спробуєте в цей момент ввімкнути передачу, ви почуєте гучний скрегіт, хоча може статися і так, що ви зовсім не зможете ввімкнути передачу. Зчеплення може вимикатися не повністю в силу декількох причин:

Трос зчеплення розтягнувся або обірвався. В тих механізмах зчеплення, де зусилля від педалі передається за допомогою тросу, причина може виявитися або в його обриві, або в тому, що він розтягнувся.

Протікання або знос головного/робочого циліндру зчеплення. Ця несправність може виникнути в тих автомобілях, де зусилля від педалі зчеплення передається за допомогою гідравлічної системи. Протікання або несправність хоча б в одному з гідравлічних циліндрів призводить до того, що тиск від педалі передається не повністю, або не передається взагалі.

Повітря в гідравлічному трубопроводі. Якщо в трубопровід потрапляє повітря, він поглинає енергію в моменти натискання на педаль зчеплення.

Неправильно встановлений важіль педалі зчеплення часто передає слабке зусилля на трос чи головний циліндр гідравлічної системи.

Несумісність деталей зчеплення - на авторинку є запчастини, які не варто встановлювати в ваше зчеплення.

Є ще одна дуже поширена проблема - туга педаль зчеплення. Зрозуміло, для вимикання зчеплення потрібно докласти до педалі певне зусилля. Але якщо педаль доводиться витискати з великою силою, це означає що щось не так. Причин може бути декілька: заїв важіль педалі, трос затерся і теж заїв, зносився підшипник вилки зчеплення, і вона теж почала туго рухатися. Іноді закупорювання в гідравлічній системі робе педаль зчеплення тугою.

Ще одна часта проблема - це знос витискного підшипника, того самого, надавлюючого на пружини-пелюстки натискного диску. Якщо в момент натискання на педаль зчеплення ви почуєте гурчання, це означає, що швидше за все у вас зносився витискний підшипник.

1.5 Діагностика зчеплення

Якщо ви підозрюєте, що в вас зламалось зчеплення, проведіть просту перевірку:

1. Заведіть двигун, поставте автомобіль на ручник і переключіться на нейтрал.

2. Доки двигун працює вхолосту, послухайте чи є гуркіт в області зчеплення. Якщо ви його чуєте, отже проблема, скоріще за все в коробці передач. Якщо ніякого шуму немає, переходьте до наступного кроку.

3. Доки коробка передач стоїть на нейтралі, почніть плавно натискати на педаль зчеплення. Якщо в процесі натискання ви почуєте шум чи скрегіт, отже проблема скоріше всього в витискному підшипнику або в вилці. Якщо ніякого шуму не виникло - переходьте до наступного кроку.

4. Витисніть педаль зчеплення до упору. Якщо ви почули вої, діло скоріше всього в несправності втулки чи керуючого підшипнику.

1.6 Шум зчеплення

Іноді при вмиканні чи вимиканні веденого диску можна почути шум зчеплення. Для усунення шуму потрібно перевірити і при необхідності восстановити надійність кріплення двигуна з коробкою передач. При цьому болти кріплення коробки передач до двигуна повинні бути затягнуті до відмови. Шум зчеплення може бути також наслідком заїдання чи збільшеного зносу підшипника вимикання веденого диску. Виявлений несправний підшипник слід замінити новим.

Шум зчеплення через підвищене биття п’яти відтискних важелів, зносу деталей гасника обертальних коливань і інших причин рекомендується перевіряти і усувати на СТО.

Різке вмикання зчеплення. Характерною ознакою несправності зчеплення є також неплавне його вмикання. Про це свідчать ривки і удари в трансмісії при рушанні автомобіля з місця, незважаючи на плавне відпускання педалі. Для виявлення і усунення причин різкого вмикання веденого диску необхідно зняти зчеплення з автомобіля. При цьому перевіряють стан веденого диску з фрикційними накладками і натискних пружин і усувають несправності тими ж способами, що і при пробуксовці.

Стан вікон під пружинами гасника обертальних коливань, робочих поверхонь маховика і натискного диску, стан і взаємне розташування важелів вимикання і кожуха рекомендується перевіряти і усувати регулюванням чи ремонтом з заміною зношених чи зламаних деталей на станції технічного обслуговування.

Порівняно рідко можуть виникнути і такі несправності, як неповертання педалі в початкове положення після зняття з її ноги; збільшення зусилля, потрібного для вимикання веденого диску, тремтіння педалі в початковий момент вимикання веденого диску і ін.

Ці несправності виникають через поломки або послабленні відтяжної пружини педалі, заїдання в шарнірних з’єднаннях чи в гідравлічному приводі (наприклад, вихід зі строю головного циліндру), підвищенного биття п’яти відтискних важелів.

Усуваються ці несправності заміною зламаної відтяжної пружини і інших зношених деталей гідравлічного приводу чи регулюванням положення п’яти відтискних важелів.

1.7 Зчеплення "веде"

Розпоширеною несправністю зчеплення є неповне вимикання веденого диску від маховика, тобто зчеплення "веде".