Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування та ремонт муфти зчеплення (стр. 4 из 6)

Коли зчеплення "веде", то автомобіль рухається ривками, важке переключення передач, так як при натисканні на педаль вимикання зчеплення його диски повністю не відходять від маховика, і провідний вал коробки передач продовжує обертатися.

Повноту вимикання веденого диску можна перевірити наступним чином. При малій частоті обертання колінчастого валу двигуна витиснути педаль зчеплення до відмови, і якщо перша передача вмикається безшумно, то тоді немає про що турбуватися. Зчеплення "веде", якщо при вмиканні першої передачі чути сильний шум шестерен і передача не вмикається або вмикаєтьсяся важко.

Для усунення вищевказаної несправності спочатку слід відрегулювати зчеплення. Якщо вільний хід педалі в межах норми, то можливо в систему гідроприводу потрапило повітря чи з’явився витік робочої рідини. В цьому випадку необхідно видалити повітря з гідравлічного приводу системи в послідовності, вказаній нижче.

При натисненій до упору педалі зчеплення перевіряти герметичність трубопроводу, його з’єднань і робочого циліндру. При знаходженні витіку робочої рідини підтягнути з’єднання до усування витіку, а знайдені пошкоджені деталі гідравлічного приводу замінити. Якщо при перевірці знайдені витіки рідини з робочого циліндру, його необхідно зняти з автомобіля і розібрати. Деталі робочого циліндру слід ретельно промити свіжою гальмівною рідиною чи спиртом. Якщо будуть знайдені пошкодження гумових деталей або є раковини і риски на дзеркалі робочого циліндру, слід замінити ці деталі (або замінити робочий циліндр повністю) і встановити робочий циліндр на місце.

Витік робочої рідини з гідравлічного приводу системи може відбуватися в результаті порушення герметичності головного циліндру через пошкодження внутрішніх ущільнювальних кілець (манжет), дзеркала циліндрів чи забруднення робочих деталей вузла. В цьому випадку необхідно зняти головний циліндр з автомобіля. Щоб виявити причину порушення герметичності головного циліндру гідравлічного приводу, слід його розібрати. Ретельно промити всі деталі гальмівної рідини і уважно оглянути їх стан. При відсутності рисок, задирів і раковин на дзеркалі головного циліндру, а також при справних внутрішніх гумових кільцях встановити циліндр на місце. При необхідності замінити несправні деталі чи головний циліндр в зборі.

Якщо після проведення описаних робіт як і раніше зчеплення "веде", то ймовірними причинами можуть бути: неодночасне натискання підшипника вимикання зчеплення на важелі, жолоблення (перекіс) веденого диску чи заїдання ступиці веденого диску на шлицях приводного валу коробки передач. Усувати ці несправності необхідно на СТО.

1.8 Пробуксовування зчеплення

Пробуксовування зчеплення легко визначити по наступним ознакам:

При русі автомобіля виникає специфічний запах гарі фрикційних накладок веденого диску;

Спостерігається уповільнений розгін автомобіля;

Знижується максимальна швидкість руху на кожній з передач;

Уповільнене подолання крутого під’єму;

Помітний ріст обертів двигуна поєднується зі слабким збільшенням швидкості руху.

Все це говорить про те, що ведений диск буксує.

Але щоб остаточно переконатися, що зчеплення буксує, необхідно при працюючому двигуні затягнути рукоятку стояночної гальмівної системи до відмови і увімкнути передачу. Потім, плавно натискаючи на педаль керування дроссельної заслінки, повільно відпускати педаль зчеплення. Якщо при повністю відпущеній педалі зчеплення і відчиненій дроссельній заслонці двигун зупиняється, то ведений диск не буксує, якщо ж двигун продовжує працювати, отже - буксує.

Для усунення причин пробуксування необхідно, перш за все, перевірити і при необхідності відрегулювати вільний хід педалі зчеплення. Якщо після цього пробуксовка не зникає, то подальші дії наступні.

Необхідно зовнішнім оглядом ретельно перевірити, чи не замаслені фрикційні накладки веденого диску, чи немає збільшеного їх зносу. Для усунення замаслювання фрикційних накладок слід ретельно промити бензином (керосином) накладки, насухо протерти їх і зачистити мілкою шкуркою. Сильно замаслений ведений диск замінити новим в зборі з фрикційними накладками і усунути також причини замаслювання. При зносі фрикційних накладок веденого диску зчеплення буксує через те, що вільний хід педалі зчеплення зменшується.

Пробуксування зчеплення, при невеликому зносі накладок веденого диску, може бути усунено регулюванням вільного ходу педалі, а при великому зносі тільки заміною веденого диску в зборі зі зношеними накладками. Фрикційні накладки слід також замінити при виявленні на їх поверхнях тріщин, при їх нерівномірному зносі (односторонніх задирах) і прогорянні.

Перевірку стану поверхней тертя маховика, кожуха зчеплення і натискного диску доцільно прозводити на СТО, тому що потрібні спеціальні пристосування і прилади.

Пробуксовка зчеплення також може виникнути через розбухання гумових ущільнювальних манжет і кілець гідравлічного приводу або засмічення компенсаційного отвору головного циліндру.

Причинами розбухання гумових деталей є застосування гальмівної рідини поганої якості або потрапляння в робочу рідину бензину, керосину чи масла. Для усунення цієї несправності необхідно замінити пошкоджені гумові деталі. А компенсаційний отвір слід очистити м’якою проволокою.

Враховуючи важливість виконуємих функцій і вразливість при невмілій експлуатації, рекомендується своєчасно проводити регулювання зчеплення.

Несправності і способи усунення

Несправність Способ усунення
Неповне вимикання зчеплення (зчеплення “веде”)
Великий вільний хід педалі зчеплення Відрегулювати вільний хід
Наявність повітря в системі приводу Видалити повітря з системи приводу
Заїдання ступиці веденого диску на шлицях приводного валу Усунути забоїни на шлицях
Деформація веденого диску Замінити диск або провести його правку
Неодночасне натискання підшипника вимикання зчеплення на головки важелів вимикання зчеплення Відрегулювати взаємне розташування головок важелів вимикання зчеплення
Неповне вмиканння зчеплення (зчеплення “буксує”)
Малий вільний хід педалі зчеплення (відсутній зазор між головками важелів вимикання зчеплення і підшипником муфти вимикання зчеплення) Відрегулювати вільний хід
Послаблення пружин зчеплення Замінити пружини
Замаслювання фрикційних накладок веденого диску Замінити ведений диск або фрикційні накладки. В випадку невеликого замаслювання промити накладки керосином і зачистити поверхню мілкою наждачною шкуркою
Надмірний знос фрикційних накладок веденого диску і поверхней тертя маховика і натискного диску Замінити ведений диск чи його фрикційні накладки, замінити маховик і натискний диск чи усунути на них задири і кільцеві риски механічної обробки
“Писк” і шум при натисканні на педаль зчеплення
Відсутність змазки в підшипнику муфти вимикання зчеплення Змастити підшипник
Непридатність підшипника муфти вимикання зчеплення Замінити підшипник
Металічний шум при швидкості 60-80 км/г
Знос деталей демпферного пристрою Замінити ведений диск в зборі
Знос підшипника вимикання зчеплення
Нецілісність колінчастого валу двигуна з провідним валом коробки передач Відновити цілісність
Недостатній зазор між підшипником муфти і важелями вимикання зчеплення Відрегулювати зазор
Неплавне вмикання зчеплення
Знос фрикційних накладок до заклепок Замінити ведений диск чи фрикційні накладки
Заїдання ступиці веденого диску на шліцях приводного валу Усунути забоїни на шліцях
Неодночасне натискання підшипника муфти на головки важелів вимикання зчеплення Відрегулювати взаємне розташування головок важелів
Заїдання важелів вимикання зчеплення в опорах Замінити зношені деталі

Для зняття зчеплення необхідно:

від’єднати від коробки передач карданний вал, тяги механізму керування коробкою передач, трос приводу ручного гальма і трос приводу спідометра;

зняти відтяжну пружину і вийняти вилку вимикання зчеплення;

відвернути ковпачкову маслянку і проштовхнути в картер зчеплення кінець шлангу, який знаходиться в кронштейні в бокового люку картеру;

відкрутити болти кріплення і зняти штамповану нижню частину картера зчеплення;

відкрутити гайки шпильок кріплення картера коробки передач до картера зчеплення і зняти коробку передач разом з підшипником вимикання зчеплення;

відкрутити через нижній люк картера зчеплення болти кріплення кожуха до маховика, провертаючи при цьому колінчастий вал двигуна. Вийняти провідний і ведений диски зчеплення з картеру.

Перед розбиранням приводного диску необхідно зробити відмітки на кожусі, важелях і натискному дискові, щоб зберегти балансування при збірці.

Покласти натискний диск на стіл пресу, підложив під диск дерев’яну підставку для того, щоб важелі вимикання зчеплення могли переміщуватися донизу. На кожух зверху покласти дерев’яний брусок так, щоб він не зачиняв трьох болтів кріплення опорних вилок важелів зчеплення. Натискна пресом на верхній брусок, стиснути пружини і розвантажити від зусиль важелі вмикання зчеплення. Відкрутити болти вилок важелів і плавно відпустити прес. Розшплінтувати і вийняти вісі кріплення важелів вимикання зчеплення з вушків натискного диску, вийняти ігли підшипників. Розшплінтувати і вийняти пальці кріплення важелів вимикання в вилках, вийняти ролики.