Смекни!
smekni.com

Розрахунок економічного ефекту від виробництва і використання нової машини (стр. 5 из 8)

Відділення призначено для виконання робіт, пов’язаних з демонтажем і монтажем гуми з коліс автогрейдерів, скреперів та інших колісних машин. Інколи в цьому відділенні виконується нескладний ремонт камер.

5.1. Виробнича програма

Річна виробнича програма визначається кількістю колісних машин, які ремонтуються протягом року.

Технологічний процес

З поступаючих в це відділення коліс знімається гума, а самі колеса направляються для перевірки і необхідного ремонту в рамно-котельне відділення. Знята з коліс гума перевіряється і дефектується.

Камери, які мають невеликі пошкодження, ремонтуються в шиномонтажному відділенні, покришки і камери, які вимагають складного ремонту, зазвичай передаються для ремонту на спеціальні шиноремонтні майстерні або заводи. Після ремонту колеса повертаються до шиномонтажного відділення, де на них монтується відремонтована гума.

5.2. Розрахунок працюючих

А. Основні виробничі робітники

Потрібна кількість виробничих робітників розраховується виходячи з трудомісткості робіт, що виконуються, та фонду робочого часу з урахуванням перевиконання робітниками норм виробітку.

Розрізняють явочну та спискову кількість робітників. Явочна кількість робітників - це та кількість робітників, які фактично з'явилися на роботу. Визначаємо за формулою

, (5.1)

де

– загальна трудомісткість робіт:

Фнр – номінальним фонд робочого часу робітника;

К – коефіцієнт що враховує перевиконання норм виробітку, приймається рівним 1,1 ... 1,2.

Приймаємо явочну кількість робітників 4 чоловіка.

Спискова кількість робітників – це та кількість робітників, що числяться за списками на підприємстві, включаючи як тих, котрі фактично з'явилися на роботу, так і відсутніх із поважних причин (через хвороби, у відпустці та т. ін.). Визначаємо за формулою:

, (5.2)

де Фдр – дійсний фонд робочого часу робітника, год.:

, (5.3)

де

– кількість днів тарифної відпустки;

– дні хвороби, беруться у розмірі до 2 % від кількості календарних днів;

– дні виконання держзобов'язань, приймаються в розмірі 0,5...1 % від кількості календарних днів.