Смекни!
smekni.com

Система технічного обслуговування тракторів (стр. 4 из 4)

Кріпильні операції: перевіряють затягування гайок кріплення головки циліндрів, шатунних і корінних підшипників колінчастого валу.

Регулювальні операції: перевіряють і регулюють в майстерні на спеціальних стендах форсунки, паливний насос, агрегати системи мастила двигуна, електроустаткування гідравлічної системи. Перевіряють і регулюють кут випередження подачі або уприскування палива на тракторі, потужності і економічні показники двигуна (шляхом проведення гальмівних безгальмівних випробувань двигуна), муфту зчеплення і механізм включення пускового двигуна, підшипники валу і шестерень головної передачі (К-700), кінцевих передач, спрямовуючих коліс і опорних катків, вторинного валу коробки передач, диференціала заднього і переднього мостів (МТЗ, Т-40А, К-700), передніх і задніх коліс, осьове переміщення кареток, підвіски, холостий хід рульового колеса і конічні підшипники черв'яка, зачіплення зубів сектора з черв'яком і з рейкою, сполученою з штоком поршня силового циліндра гідропідсилювача, збіжність і найбільші кути повороту передніх коліс. Вільний хід рульового колеса для різних марок тракторів приводиться в табл. 7.

Змащувальні операції: замінюють мастило в підшипниках водяного насоса, генератора, стартера, магнето пускового двигуна, муфти зчеплення, збільшувача моменту, що крутить, валу відбору потужності, валів важелів і педалей управління, осі важеля гідропідсилювача, опорних катків, підтримуючих роликів і натяжних коліс, в механізмі натягнення гусениць, в лічильнику мото-годин, у верхньому картері рульового управління, в зовнішніх підшипниках напівосей кінцевих передач.


Таблиця 7. Вільний хід рульового колеса для різних мазкий тракторів

Марка трактора Вільний хід рульового колеса, град
МТЗ, МТЗ 30 (при увімкненому гідропідсилювачі)
К-700, Т-150К 25 (при положенні коліс, прямолінійному руху трактори)
Т-40 5 (при увімкненому гідропідсилювачі)
Т-40А 25–30 (при вимкненому гідропідсилювачі)

Заправні операції: заливають в корпуси всіх промитих вузлів і механізмів тракторів свіже масло згідно карті мастила. На закінчення перевіряють роботу механізмів трактора на холостому ходу і під навантаженням.

Сезонне технічне обслуговування при переході до осінньо-зимовому періоду експлуатації (при сталій температурі навколишнього повітря +5 °С і нижче).

Контрольно-оглядові і спеціальні операції: перевіряють роботу дистанційного термометра і дію жалюзі, шторки термостата, полягання всіх агрегатів електроустаткуванні. Змінюють густину електроліту в акумуляторній батареї з літньої норми на зимову. Утепляють акумуляторну батарею, двигун і кабіну. Встановлюють індивідуальний передпусковий підігрівач і перевіряють його роботу. Відключають масляний радіатор. Встановлюють гвинт сезонного регулювання реле-регулятора в положення «3» – зима. Перевіряють систему пуску основного двигуна.

Очисно-мийні операції: промивають систему охолоджування двигуна (при необхідності видаляють з неї накип), паливні баки трактора і пускового двигуна, пробку і фільтр заливної горловини паливного бака, фільтр грубого очищення палива, корпус фільтру тонкого очищення палива (якщо фільтруючі елементи пропрацювали більше половини свого терміну служби, то їх замінюють новими), паливопроводи, фільтр-відстійник і фільтр заливної горловини бака пускового двигуна, камеру поплавця і паливновідвідний штуцер карбюратора.

Регулювальні операції: змінюють робочу напругу, підтримувану реле-регулятором з 13,5+0,2 до 14,5+0,2 В. Провіряють число оборотів пускового двигуна під навантаженням, прокручуючи вал основного двигуна.

Змащувальні і заправні операції: замінюють мастило літніх сортів зимовими згідно таблиці мастила. Заповнюють систему охолоджування двигуна рідиною, що не замерзає при низькій температурі навколишнього середовища. Заливають в бак системи живлення трактора паливо зимових сортів. Редуктор пускового двигуна заливають (заправляють) сумішшю масла і палива.

Сезонне технічне обслуговування при переході до весняно-літнього періоду експлуатації (при сталій температурі навколишнього повітря +5° З і вище).

Спеціальні операції: змінюють густину електроліту в акумуляторній батареї із зимової норми на літню. Замінюють суміш масла і палива в редукторі пускового двигуна літнім маслом. Встановлюють гвинт сезонного регулювання реле-регулятора в положення «Л» – літо. Знімають трубу обігріву кабіни, утеплительные чохли і здають їх на склад. Знімають індивідуальний передпусковий підігрівач, готують його до зберігання і здають на склад. Включають масляний радіатор.

Очисно-мийні операції: зливають охолоджуючу рідину з системи охолоджування двигуна, промивають систему і при необхідності видаляють з неї накип. Зачищають місця корозії і закрашують пошкоджені зовнішні і внутрішні поверхні кабіни і облицьовування трактора. Прочищають міжреберний простір (Т-40, Т-25) циліндрів і їх головок.

Регулювальні операції: змінюють робочу напругу, підтримувану реле-регулятором з 14,5+0,2 до 13,5+0,2 В.

Змащувальні і заправні операції: замінюють мастило зимових сортів літніми згідно таблиці мастила. Заповнюють систему охолоджування двигуна м’якою водою. Заливають в бак трактора паливо літніх сортів.

Використана література

1. Бабусенко С.М. Проектирование ремонтно-обслуживающих предприятий. – М. Агропромиздат. 1990. – 352 с.

2. Докуніхін В.З., Бурдейний В.С., Загузов М.М. / Проектування раціональної організаційної структури та структури управління підприємствами технічного сервісу АПК – Житомир: ДАУ, 2004 р. – 60

3. Агулов І.І. Вознюк Л.К. Довідник по технічному обслуговуванні сільськогосподарських машин. – К.: Урожай 1989. – 256 с.с.

4. Справочная книга по организации ремонта машин в сельськом хозяйстве. Под ред. А.И. Селевановой – М.: Колос 1976. – 464 с.

5. Справочник по ремонто-обслужающему производству Агропромы – шленого комплекса. А.П. Корча, В.К. Чумак, А.Г. Ошколо, М.С. Гутарович – К.: Урожай 1988. – 240 с.