Смекни!
smekni.com

Історія світового автомобілебудування (стр. 2 из 4)

Нові транспортні засоби, недорогі, легкі в обслуговуванні і прості в обігу, мали стійкий попит. Незабаром деякі фірми стали переробляти їх в чотириколісні автомобілі, споруджуючи місце для пасажира над новою передньою віссю. "De Dion-Bouton" відразу відгукнулася на запити ринку і вже в 1899 році випустила чотириколісну машину ("voiturette").

Нова покращувана модифікація потужністю 3,5 к.с. була відомою моделлю "De Dion", з оригінальною конструкцією заднього моста і вдало скомпонованную, що дозволило зменшити її масу. Це не було відкриттям — таке рішення вже використовувалося на парових автомобілях, — та на нього і не претендували ні Діон, ні Бутон; зате була намацана дуже вдала схема заднього моста — в цьому інженери цілого ряду відомих фірм, таких як "Lancia" і "Rover", переконалися багато років потому.

На фотографії змальована модель фірми "De Dion-Bouton" 1905 років з двигуном потужністю 8 к.с. Такі одноциліндрові малолітражки відрізнялися простотою і надійністю, що зумовило їх виняткову популярність.

Ретельно розроблені Де Діоном і Бутоном невеликі одноциліндрові машини завоювали популярність і протрималися на ринку до 1912 року, не дивлячись на появу двоциліндрових і чотирициліндрових моделей. Причиною тому були надійність, комфортність, простота в управлінні і достатня потужність. Окрім цього двигун "De Dion-Bouton" з 1898 по 1908 рік дав життя сотні різних модифікацій, а вони, у свою чергу, — багатьом вельми престижним автомобілям.

Один з них — "Renault", що мав вагомі підстави для гордості. Луї Рено (Louis Renault) (1877–1944) не був технічним генієм, проте в молоді роки, займаючись виробництвом автомобілів, не побоявся проявити новаторський підхід, доказом чого стала його модель 1898 років. Йдеться про автомобілі з двигуном "De Dion" потужністю в 1,75 к.с. на трубчастій рамі.

Змальована на фотографії машина — копія автомобіля, побудованого "Renault" в 1899 році. На задньому плані — "Renault" 1907 років. У своїх перших моделях Луї Рено використовував двигун "De Dion", віддаючи перевагу передачі карданним валом ланцюговою, що з'явилося значною технічною новинкою.

На цьому "малятку" була встановлена революційна на ті часи коробка передач з вищою, прямішою передачею. Момент, що крутить, на задні колеса передавали не ланцюги, а вал з карданними шарнірами. Таким чином Рено заклав нову схему головної передачі, яка залишилася незмінною до теперішнього часу, в усякому разі для переконаних прибічників приводу на задні колеса. Незвичайним, але дуже функціональним був карданний вал, і популярність ланцюгового приводу поступово пішла на спад. Проте цей процес розвивався неквапом: так, на тій, що відбулася в 1903 році в Парижі автомобільній виставці більше 60 відсотків всіх машин використовували задній міст з ланцюговим приводом. Але це ніскільки не зменшує заслуги Рено.


Британія: від "Lanchester" до "Rolls-Royce"

Англія залишалася позаду Франції і Німеччини по виробництву легкових автомобілів. Перший "Daimler", створений англійцями, з'явився в 1897 році. Він був всього лише копією моделі "Panhard et Levassor", оснащеною двигунами "Daimler", які спочатку імпортувалися з Німеччини.

На знімку — модель 1897 років з двоциліндровим мотором. Перші моделі "Daimler" в Англії копіювали конструкцію "Panhard", причому не найвдалішим чином. Промислове виробництво автомобілів почалося в 1897 році.

Найоригінальніший зі всіх автомобільних інженерів, Фредерік Уїльям Ланчестер (Frederick William Lanchester) (1868–1946) відрізнявся вельми своєрідним підходом до питань конструювання автомобіля.

Перший "Lanchester" був виготовлений в 1895–1896 роках і не був схожий ні на один автомобіль того часу. За свідченням літописця автомобілебудування Ентоні Берда, "це був перший легковий автомобіль в світі, створений на науковій основі як єдине ціле". Проте його промислове виробництво було почате лише в кінці 1900 року.

Силовий агрегат був двигуном з двома протилежно розташованими циліндрами і двома колінчастими валами, що оберталися у різних напрямах, кожен з яких — з трьома шатунами. Мотор включав також оригінальний клапанний механізм, що забезпечує довговічність клапана, і повністю автоматичну систему мастила. Цей дивний двигун працював в парі з планерною коробкою передач, від якої момент, що крутить, передавався коротким карданним валом черв'ячній передачі заднього моста, а сам задній міст був оснащений підшипниками і шлицювальними півосями, що в ті роки здавалося вищим досягненням технічної думки.

Всі вузли були стаціонарно змонтовані на рамі, включаючи бензобак, що додавало конструкції додаткову жорсткість. Управлялася машина за допомогою легені і простого Т-подібного керма. Новиною також було і запалення від магнето низької напруги, і простий по своєму пристрою гнітючий карбюратор, що запобігав забрудненню палива.

Декілька ускладнена, але досконала по своєму технічному рішенню, двоциліндрова модель "Lanchester" обійшла своїх конкурентів, завдяки своїй надійності, м'якості ходу і простоті експлуатації. Але, на жаль, вона заявила про себе надто пізно: промисловість вже узяла на озброєння компоновку за системою Panhard". Подальші моделі "Lanchester" вже у меншій мірі зберігали нетрадиційний дух першого автомобіля.

Моделі "Lanchester" завжди відрізнялися не лише своєю неортодоксальністю, але і залізною логікою, властивою їх конструктору Фредеріку Ланчестеру. У представленій на знімку моделі 1903 роки двоциліндровий двигун знаходився в середині кузова. Привертає до себе увагу і характерний для ранніх "Lanchester" скошений фальшкапот.

Вкрай консервативною і такою, що найбільш відповідає британським смакам, причому з яскраво вираженою репутацією спортивного автомобіля, представлялася марка "Napier".

У 1901 році компанія, випробовуючи серйозну протидію, сконструювала перший британський гоночний автомобіль, що добився на Gordon Bennett Trophy 1902 року значної перемоги. Лише в самого фінішу англійці пропустили вперед голландську фірму "Spyker", яка на той час вже випустила шестициліндровий автомобільний двигун. На жаль, в суперництві конструкторів за випуск шестициліндрового двигуна "Napier" програла із-за сильної вібрації колінчастого валу. Пізніше недолік удалося усунути, і машини "Napier" добилися широкого визнання, завдяки плавному ходу, хорошій керованості, а також нескладному перемиканню передач.

Фірма "Napier" — один з перших прибічників шестициліндрового двигуна. Не дивлячись на свої досягнення, "Napier" вимушений був потіснитися і дати дорогу одному з найвидатніших автомобілів всіх часів — неперевершеному "Rolls-Royce 40/50", що іменується частіше "Silver Ghost". Створений в 1906 році, шестициліндровий автомобіль моделі "40/50" став зоряною годиною його конструктора Генрі Ройса (Henry Royce) (1863–1933). Елегантний, але не дуже дорогий, він виділявся серед інших марок дивною вишуканістю, завдяки логічним технічним рішенням і високій якості матеріалів і збірки.

Шестициліндровий двигун "Rolls-Royce" робочим об'ємом 7,4 літром. На ранніх моделях "Ghost" — двигун робочим об'ємом 7 літрами.

У цьому автомобілі ви слухаєте тишу, навіть при швидкості більше 110 км/год, відчуваючи в той же час хороше тримання дороги і легкість управління автомобілем. Механічні деталі цієї моделі до цих пір дивують своєю довговічністю, а надійність, перевірена в різних випробуваннях, вважалася легендарною. Так "Silver Ghost" виявився попереду всіх конкурентів, тому його випуск продовжувався аж до 1925 року, і лише в найостанніші роки з'явилися ознаки старіння моделі.

Будучи учасником пробігу Лондон–Едінбург–Лондон в 1911 році, цей прекрасний "Rolls-Royce Silver Ghost" здолав дистанцію лише на вищій передачі, при цьому середня витрата палива склала 11,6 л на 100 км. Виміри максимальної швидкості, вироблені на Бруклінському треку , дали результат 125,9 км/год.

Примітно було те, що "Rolls-Royce" став найрозкішнішим автомобілем того часу, одночасно зберігаючи свою спортивну жилку. Це частково пояснювалося тим, що його збалансовані пропорції виключали незграбність, а також спортивними успіхами "Rolls-Royce" на Alpine events 1913 роки. Не випадково Британські озброєні сили в першу світову війну віддали перевагу шасі "Silver Ghost" як базовому для броньованих автомобілів. Не багато висококласних автомобілів могли похвастати подібною універсальністю.

Чотиримісна туристична модель Холмса Дербі (Holmes Derby), показана на знімку, випущена в 1911 році і дає якнайповніше уявлення про конструкцію кузова моделі "Silver Ghost", або "Rolls-Royce" 45/50 л.с.

Природно, що в моделі "Silver Ghost" були конкуренти. Основний серед них — французький "Delaunay-Belleville" — улюблений автомобіль російського царя.

"Delaunay-Belleville" був розкішною моделлю фірми, що спочатку спеціалізувалася на виробництві парових машин (казани "Delaunay" були встановлені на яхті останнього російського царя "Королева Вікторія"), і був розрекламований як "величний". Починаючи з 1908 року компанія стала випускати досконаліші автомобілі з шестициліндровими двигунами, які мали дуже міцні колінчасті вали. Ця ж компанія одна з перших застосувала систему мастила двигуна під тиском.