Смекни!
smekni.com

Історія світового автомобілебудування (стр. 4 из 4)

"Mercer 35 Raceabout" 1910 років — перший спортивний автомобіль, побудований в Америці.

На початок першої світової війни основна технічна база автомобіля була закладена: двигун з розподільним валом в голівці циліндрів, що ведуть передні колеса з незалежною підвіскою, гальмо на всі чотири колеса. Більшість технічних новинок були випробувані і використані американцями в "Cadillac", оснащеному восьмициліндровим двигуном; "Packard" задумав в 1915 році випустити дванадцятиціліндрову модель.


Автомобіль не розкіш, а засіб пересування

Пора дитинства і становлення автомобіля минула, і він все активніше упроваджувався в повсякденне життя, ставав не просто аристократичною іграшкою, а саме предметом вжитку. Особливо нестримно це відбувалося в США, де був найбільший автомобільний ринок в світі.

Початок був покладений компанією "Oldsmobile" в 1901 році, що запустила у виробництво легкий двомісний кабріолет "American Curved Dash". Він став яскравим зразком автомобіля для широкого круга покупців, що має мінімальні зручності. Зручну їзду по поганих дорогах забезпечували подовжені ресори, а що відфоркується, "тяговий" двигун, що робить не більше 50 про./хв., і примітивна двошвидкісна коробка передач дозволяли легко управляти машиною, хоча їзду на ній не можна було назвати швидкою. До 1903 року загальна кількість автомобілів, вироблених фірмою "Olds", склала три тисячі, а два роки опісля їх число перевалило п'ятитисячний рубіж.

На фотографії — "Oldsmobile" моделі "Curved Dash" 1903 роки, з одноциліндровим двигуном робочим об'ємом 1 літр і невитіюватою коробкою передач, що склав міф про велич Америки.

Накопичений досвід промислового виробництва автомобілів зробив можливою появу на ринку легендарної моделі "Т" 1908 років, сконструйованою Генрі Фордом (Henry Ford) (1886–1947). Саме їй віддавали перевагу за надійність, простоту і відсутність вишукувань в управлінні.