Смекни!
smekni.com

Система живлення ВАЗ-2121 (стр. 3 из 4)

Рисунок 11- Схема карбюратора 2107-1107010-20.

З поплавкової камери ( рисунок 12) паливо через головні паливні жиклери надходить в емульсійні колодязі, змішується з повітрям, що виходить з отворів емульсійних трубок і надходять у них через головні повітряні жиклери. Потім через розпилювачі емульсія надходить у малі й великі дифузори карбюратора.

Головні паливні жиклери мають маркірування, вибиту на бічній поверхні голівок (наприклад, 112 чи 150), що позначає діаметр отвору жиклера (1,12 чи 1,50 мм). Головні повітряні жиклери мають маркірування на верхній площині (наприклад, 150), що позначає діаметр жиклера (1,50 мм).


1 - важіль насоса; 1 - регулювальний гвинт; 3 -пробка; 4 - поплавкова камера; 5 - паливний жиклер перехідної системи; ( - повітряний еконостата; 7 - повітряний жиклер перехідної системи; ( - паливний жиклер еконостата; 9 - головний повітряний жиклер" вторинної камери; 41 - емульсійний жиклер еконостата; II - розпилювач еконост"та; 12 - розпилювач головної дозуючої системи вторинної камери; 13 - малий дифузор вторинної камери; 14 - гвинт-клапан о насоса;15 - розпилювач насоса;( - малий дифузор первинної камери; П-повітряна заслінка; 18 - перехідні втулки; 19 - головний ПОВІТРЯНИЙ жиклер первинної камери; 20 - жиклер пускового пристрою; 21 - тяга приводу пускового пристрою; 22 - корпус пускового пристрою; 23 - іл'°до; 24 - діафрагма пускового пристрою; 25 - регулювальний гвинт пускового пристрою; 26 - повітряний жиклер неодруженого ходу; 27 - сіяло клапана; 29 -голчастий клапан; 29 - фільтр; ЗО - кронштейн поплавця з упором; 31 кулька демпфера; 32 - поплавець; 33 - паливний жиклер неодруженого ходу з електромагнітним запірним клапаном; 34 -головний паливний жиклер первинної камери; 35 - емульсійна трубка первинної камери; 36 ~ регулювальний гвинт якості (складу) суміші неодруженого ходу; 37 - регулювальний гвинт кількості суміші неодруженого ходу; 31 - змішувальна втулка; А ~ дросельна заслінка первинної камери.

Рисунок 12- Карбюратор.


3. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ

Щоб оглянути систему живлення, пересвідчившись, що не підтікає бензин. У разі експлуатації автомобіля на дорогах із великою запиленістю повітря очистити повітряний фільтр. Перевірити рівень бензину в баку й, якщо треба , заправити його.

ТО-1 - перевірити стан усіх приладів системи живлення, герметичність їхніх з’єднань, усунути виявлені несправності.

ТО-2 - перевірити: кріплення приладів і агрегатів системи до автомобіля (двигуна), а також їхніх деталей між собою; правильність роботи привода дроселя (повноту відкривання й закривання) та привода повітряної заслінки. Виконати потрібні профілактичні роботи з паливним і повітряним фільтрами. Перевірити за допомогою манометра або приладу НИИАТ (модель 527Б) роботу бензонасоса, не знімаючи його з двигуна, рівень палива в поплавцевій камері, легкість пуску та роботи двигуна. В разі потреби відрегулювати карбюратор на режимі холостого ходу, контролюючи вміст оксиду вуглецю у відпрацьованих газах.

4. РЕМОНТ ТА МЕТОДИ ВІДНОВЛЕННЯ

Основні несправності проявляються, як правило, в порушенні роботи дозувальних систем карбюратора, внаслідок чого він приготовляє занадто багату або бідну суміш, під згоряння якої двигун не розвиває повної потужності, перевитрачає бензин і викидає з відпрацьованими газами багато токсичних (шкідливих) речовин.

Ознака сильного порушення дозування суміші карбюратором – робота двигуна з різкими ударами ("стрільба"): в карбюратор – у разі пере збіднення суміші, у глушник - у разі пере збагачення. Ознакою роботи двигуна на пере збідненій суміші є також його перегрівання. В разі сильного пере збагачення суміші відпрацьовані гази набувають темного кольору.

Поширена причина несправності карбюратора-встановлення жиклерів невідповідної пропускної спроможності.

Причини збагачення суміші:

- високий рівень палива в поплавцевій камері;

- викручування й випадання жиклерів;

- засмолення повітряних жиклерів;

- негерметичність клапана економайзера й порушення регулювання його привода;

- неповне відкривання повітряної заслінки.

Причини збіднення суміші:

- зменшення подачі бензину;

- підсмоктування повітря в місцях кріплення карбюратора та впускного трубопроводу до головок циліндрів;

- мала подача бензину в карбюратор; пошкодження діафрагми підкачувального насоса або нещільне прилягання його клапанів;

- нещільне кріплення паливопроводів до штуцерів;

- низький рівень бензину в поплавцевій камері;

- заїдання повітряного клапана в пробці бензобака;

- засмічення паливопроводів і фільтрів.

Надмірне збагачення суміші спричиняє прискорене спрацьовування циліндро - поршневої групи. Особливо шкодить двигуну погане очищення повітря повітряним фільтром.

Поглиблене діагностування карбюратора здійснюють на безмоторній установці НИИАТ-489М, яка дає змогу перевірити, чи забезпечує він потрібний склад суміші.


5. ПИТАННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ І МАРКЕТИНГУ

Таблиця 5-Ціни на деталі

Код деталі Назва деталі Ціна в грн.
BOSCH-2110-3827010 Датчик рівня палива 51
BOSCH0280218037 Датчик масового розходу палива 497
C-2179 Датчик положення дросельної заслонки 100
GM-DR6130 Датчик положення колінчатого вала 48
ТХ193 Тахометр 55
C4BERU Високовольтний провід 78
W9DC0 Свічка запалення 12

Адреси підприємств, на яких можливо придбати деталі.

1. “ Укравтозапчастини ” м. Вінниця вул. Мичурина 56.

2. Магазин “ Кар Мен ” м. Вінниця вул. 1 Травня 59.

3. Фірма “ВІНІНТЕР” м. Вінниця вул. 1 Травня, 60.

4. ВІННИЦЯАВТОТРАНС м. Вінниця вул. Хмельницьке шосе, 23.

5. ВІСТАС, ВКФ м. Вінниця вул. 50-річчя Перемоги 35, 3-й поверх.

6. ВТН, ПП м. Вінниця вул. 600-річчя 25.

7. ФІРМА ДРІАДА, м. Вінниця вул. Максимовича, 35.

8. ФІРМА КАПІТАН м. Вінниця вул. І. Богуна 92.

6. ОХОРОНА ПАЦІ

Постійний ріст кількості автомобілів чинить негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людини. Мільйони автомобільних двигунів забруднюють та отруюють атмосферу відпрацьованими газами, особливо у великих містах, де рух транспорту дуже інтенсивний. Шум від роботи двигунів та руху автомобілів негативно впливає на нервову систему людей, заважає їм працювати та відпочивати. Рухаючись з високою швидкістю, автомобіль становить за певних умов загрозу для життя людей, розташованих як на дорозі, і поблизу неї, так і в самих автомобілях. Усі ці негативні впливи автомобілів на людей та навколишнє середовище не можна повністю виключити, але можна в значній мірі зменшити.

При роботі автомобільного двигуна в атмосферу викидаються гази, що містять біля 60 різних речовин, у тому числі токсичні речовини та оксид вуглецю, окиси азоту, вуглеводні альдегіди, сажу і т.д., а при застосуванні етилових бензинів - з'єднання свинцю. Зменшення токсичності відпрацьованих газів досягається у результаті проведення ряду конструктивних мір: вибору режимів роботи та регулювання паливної апаратури, підтримки справного стану, роботи на збіднених сумішах та ін., а також спеціальних заходів (фільтрування та нейтралізації відпрацьованих газів). З меншим забрудненням атмосфери удосконалюються нові типи таких двигунів, досліджується можливість заміни на автомобілях двигунів внутрішнього згорання іншими видами енергетичних установок. В Україні та інших державах встановлені допустимі норми вмісту шкідливих компонентів в відпрацьованих газах для двигунів автомобілів, що випускаються промисловістю та знаходяться у експлуатації.

Основним джерелом шуму у містах є автомобільний транспорт. Шум створюється головним чином від викиду в атмосферу відпрацьованих газів та від взаємодії шин з дорогою. Найбільший шум створюють вантажні автомобілі з дизелями. Головним напрямком роботи по зниженню шуму автомобілів із двигунами внутрішнього запалення є вдосконалення глушників шуму випуску та конструкції.

Автомобільний транспорт є також одним з основних споживачів нафтопродуктів. Нафтопродукти, різні кислоти ,що застосовуються при експлуатації та ремонті автомобільного транспорту, потрапляючи в стічні води, прісноводні водойми та світовий океан. Забруднення води робить її не тільки не придатною для користування, але й наносить непоправну шкоду всьому природному середовищу, з котрою вона стикається. В нашій країні питання охорони природи, і зокрема охорони водних ресурсів відводиться державне значення: здійснюються необхідні заходи по запобіганню шкідливих викидів, забруднених стічних вод, застосовується різна очистка водойм, удосконалюються технологічні процеси для економічних витрат води та інше.

Ріст автомобільного парку обумовлює підвищення кількості дорожньо-транспортних пригод. Найбільш поширеними дорожньо-транспортними пригодами є зіткнення та перевертання транспортних засобів на людину чи нерухомі предмети. При покращенні якості доріг та строгому дотриманні правил дорожнього руху, вдосконаленні активної та пасивної безпеки автомобілів знижується число дорожньо-транспортних пригод.

Активна безпека автомобіля - здатність знижувати ймовірність виникнення дорожньо-транспортних пригод. Визначається його стійкістю та управлінням, надійністю та ефективністю кермових керувань та гальмових систем, оглядовістю та ін. Об'ємна частка СО та СпНт у відпрацьованих газах ТЗ із бензиновими двигунами (Під час контрольних перевірок ТЗ на лінії на частоті обертання колінчатого валу N мін. Допускається вміст окису вуглецю до3%).