Смекни!
smekni.com

Організація та технологія виконання капітального ремонту колії (стр. 7 из 8)

У виняткових випадках, у разі відсутності на місці робіт телефонного або радіозв'язку з поїзним диспетчером, наказ про здійснене фактично закриття перегону або колії передається керівникові робіт черговим по станції, найближчої до місця робіт (по телефону або через посильного, якого відряджають з цією метою). Забороняється починати роботи до отримання керівником робіт наказу поїзного диспетчера (письмового, по телефону або радіозв'язку) і до огородження місця робіт сигналами зупинки у відповідності з вимогами розділу 3 Інструкції [4].

Відправлення господарчих поїздів на перегін (або колію перегону), закритий для ремонту колії, споруд і пристроїв, виконується за письмовим дозволом на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі. Відповідно до заявки керівника робіт у дозволі зазначається місце (кілометр) початкової зупинки кожного поїзда на перегоні. У роботах на закритому перегоні (колії) може застосовуватися одночасно кілька господарчих поїздів, у тому числі й різних підприємств, але під керівництвом одного працівника, про що й зазначається у дозволі відповідно до п. 2.16 Інструкції [4].

Машиніст локомотива кожного господарчого поїзда (спеціального самохідного рухомого складу) повинен прямувати до місця, зазначеного у дозволі на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі. І Іерший поїзд прямує зі встановленою швидкістю, наступні - не більше 20 км/год. При цьому відстань між поїздами повинна бути не менше 1 км. На місці зупинки кожного господарчого поїзда, що прямує слідом, повинен знаходитися сигналіст з переносним червоним сигналом зупинки.

Господарчі поїзди, що відправляються на закритий перегін з різних роздільних пунктів назустріч один одному, повинні прямувати також тільки до місця, зазначеного у дозволі на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі, де за вказівкою керівника робіт повинен знаходитись сигналіст з переносним червоним сигналом зупинки. Відстань між пунктами зупинки зустрічних поїздів повинна становити не менше 1 км.

У темний час доби і за поганої видимості сигналів (туман, завірюха, криві тощо), а також за інших несприятливих умов сигналіст у місцях зу- пинки господарчих поїздів повинен укладати петарди.

Після зупинки подальші пересування господарчих поїздів по перегону здійснюються за вказівкою керівника робіт.

Машиністу кожного поїзда видається попередження про зупинку на нерегоні в місці, зазначеному у заявці керівника робіт.

Дозвіл на бланку білого кольору з червоною смугою по діагоналі при підправленні господарчих поїздів на перегін, що підлягає закриттю, вручається керівнику робіт або уповноваженому ним працівнику, який передає його машиністу локомотива (спеціального самохідного рухомого складу) після зупинки поїзда на перегоні в обумовленому місці й отримання наказу поїзного диспетчера про закриття перегону. Перегін або відповідна колія закривається для виконання робіт за наказом поїзного

Огородження місця робіт, що вимагає зупинки поїздів, виконується за схемою, показаною на рисунку 8.1. Роботи, які потребують зменшення швидкості руху поїздів огороджуються за схемою показаною на рисунку 8.2. Роботи, які не вимагають огородження сигналами зупинки або зменшення швидкості, огороджуються сигналами "С", для попередження працівників про наближення поїзда. Огородження виконується за схемою, показаній на рисунку 8.3. Відстані А і Б залежать від керівного уклону місцевості і від швидкості руху поїздів.

Рис. 8.1. Огородження місця робіт, що вимагає зупинки поїздів при фронті робіт більше 200 м.

Рис.8.2. Схема огородження місць виконання робіт, що вимагають прямування поїздів зі зменшеною швидкістю.

Рис. 8.3. Схема огородження місць виконання робіт на перегоні переносними сигнальними знаками «С».

Після завершення робіт у "вікно" з використанням виправно-підбивочних і рихтовочних машин стан колії повинен забезпечувати пропуск одного-двох поїздів зі швидкістю 25 км/год, а наступних - не менше 60 км/год.

Перш ніж пропустити по місцю робіт поїзд, керівник робіт, підготувавши колію і штучні споруди, повинен перевірити, чи не залишилось на колії чи поблизу неї сторонніх предметів або інструменту, які порушують габарит, чи всі працівники зійшли з колії на узбіччя. Після цього дається вказівка зняти сигнали зупинки та інші, і встановити додаткові сигнальні знаки, якщо це потрібно, прийти самому на те ж узбіччя і зустрічати поїзд з згорнутим жовтим прапором або подавати сигнал зменшення швидкості.

Після пропуску перших поїздів керівник робіт або призначений ним працівник повинен оглянути колію вдруге, а несправності, що виникли, повинні бути негайно усунені.

Організація ремонту колії і споруд повинна забезпечувати до кінця робочого дня повне закінчення робіт або виконання такого їх обсягу, який гарантує безпечний рух поїздів зі швидкостями, передбаченими графіком руху або технологією ремонту.


9.ЗАХОДИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

До виконання робіт з капітального ремонту колії допускаються монтери колії, машиністи, помічники машиністів машин ВПО, ЩОМ, УК, ВПР, стропальники, які пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці, безпеки руху, медогляд і цільовий інструктаж перед початком робіт.

Заходи безпеки під час виконання робіт з використанням машин важкого типу.

Колійна машина повинна бути забезпечена засобами пожежогасіння, гумовими діелектричними килимками, рукавицями.

Забороняється палити в машині й у безпосередній близькості від неї, користуватися відкритим вогнем під час її обслуговування. Забороняється приступати до виконання робіт у разі несправності гальм, ходової частини, звукової сигналізації. Обслуговуючий персонал машин повинен бути забезпечений спецодягом. Перед запуском двигуна і випробовуванням гальм необхідно впевнитися у відсутності працівників під машиною і на колії біля неї. Перед пуском робочих органів і зрушення машини з місця машиніст повинен подати звуковий сигнал. Забороняється керувати машинами, які мають виносний пульт, знаходячись у міжколійному просторі. Забороняється сходити й сідати на машину під час руху, знаходитися на підніжках і робочих органах. Сходити з машини треба, повернувшись до неї обличчям і тримаючись обома руками за поручні. Під час руху машин своїм ходом або в складі поїзда робочі органи повинні бути переведені в транспортний стан.

Забороняється передавати керування машиною особі, яка не має на це права. Перевозити людей на колійних машинах забороняється. Не дозволяється виконання робіт машинами важкого типу, укладальними, розбиральними кранами, ХДВ у темний час доби, при сильному тумані, під час грози. Заходи безпеки під час виконання робіт машиною ЩОМ.

При дозуванні баласту керівник робіт повинен стежити за тим, щоб працівники знаходилися на узбіччі колії на відстані не менше 5 м від крайньої рейки. ЩОМ повинна мати перехідний фартух і проміжні ланцюги бар'єра, який з'єднує перехід з однієї ферми на другу. На час проходу поїзда по сусідній колії за 1200 м до місця виконання робіт ЩОМ повинна бути зупинена, а крила дозатора прибрані в межі габариту машини. Заходи безпеки під час виконання робіт хопер-дозаторними вертушками. Працівникам, які обслуговують ХДВ під час вивантаження баласту, забороняється:

• знаходитись всередині кузова;

• пролазити через відкриті люки в кузов;

• проводити регулювання механізмів і знаходитися у зоні підняття й опускання дозаторів при включеному тиску повітря.

Перед заповненням повітрям робочої магістралі, необхідно переконатися у відсутності людей всередині хопер-дозаторів, а також на відстані 1 м від розвантажувально-дозувальних механізмів.

Заходи безпеки під час виконання робіт укладальним (розбиральним) краном.

Пакети ланок, що покладені на платформу, повинні бути надійно закріплені від поздовжнього і поперечного зсувів. Усі роботи з пересування крана, підйому ланок, перетягування пакетів виконують за командою начальника укладального (розбирального) поїзда з попередньою подачею звукового сигналу. Забороняється: виконувати роботи перед розбиральним поїздом і позаду укладального поїзда на відстані ближче 25 м, знаходитися на піднятій ланці, переходити і знаходитися під піднятою ланкою, а також на відстані ближче 1 м збоку від ланки. При розташуванні останньої на висоті більше 2 м від землі не можна перебувати на відстані ближче 4 м збоку від ланки під час підняття її для перевертання, а також знаходитися поряд з пакетами рейкових ланок під час їх транспортування і роботи крана.

Усі робітники, що обслуговують колієукладальні поїзди, при перетягуванні пакетів повинні відійти від натягнутих канатів не менше ніж на 10 м. Для запобігання сходженню кранів з рейок необхідно ставити гальмові башмаки на третій шпалі від кінця останньої ланки, що покладена в колію. У разі виявлення несправностей у гальмах лебідок, в екіпажній частині, кінцевих вимикачах вантажозахоплювальних пристроїв, сигналах колієукладальні машини до роботи не допускаються. Супроводження колієукладальних кранів у складі господарчих поїздів від бази до місця робіт дозволяється тільки машиністу крана.

Заходи безпеки під час виконання робіт монтерами колії колійної колони.

Перед початком роботи керівник повинен перевірити наявність сигнальних засобів і захисних пристроїв, переконатись у тому, що заявка про надання попереджень для поїздів узята до виконання.

Іти до місця збору для виконання роботи і назад бажано збоку від колії або ж узбіччям земляного полотна під наглядом шляхового майстра.