Смекни!
smekni.com

Двигун автомобіля ЗІЛ-130 (поршнева група) (стр. 3 из 5)

Експлуатувати двигун з ясно чутним стукотом клапанів (при закритому капоті) не треба. Стукіт усувають регулюванням теплових зазорів клапанів.

Якщо зазори в корінних підшипниках колінчастого вала збільшені зверх допустимої величини, то при різкій зміні частоти обертання колінчастого вала прогрітого двигуна прослуховується глухий стукіт низького тону. При допомозі стетоскопа такий стукіт чутний в зоні 1, розташованій в нижній частині блоку циліндрів на лінії осі колінчастого вала.

При збільшених зазорах в шатунних підшипниках колінчастого вала прослуховується стукіт середнього тону, але більш різкий і дзвінкий, чим стукіт в корінних підшипниках. Цей стукіт потрібно прослуховувати стетоскопом при різкій зміні частоти обертання колінчастого вала прогрітого двигуна в зоні 2, розташованій в блоці циліндрів по шляху рушення поршня,

Експлуатація двигуна зі стукотом коріних або шатунних підшипників абсолютно недопустима, оскільки зазор в підшипниках все збільшується, а антифрикційний шар на вкладишах інтенсивно зноситься. Якщо своє тимчасове не припинити експлуатацію двигуна, це приведе до виникнення задирів на шийках. Колінчастий вал з такими задираками на шийках навіть ' при застосуванні нових вкладишів непридатний до експлуатації і може бути використаний тільки після шліфування шийок під вкладиші ремонтного розміру.

Стукіт при зносі підшипників і шийок розподільного вала прослуховують стетоскопом при роботі прогрітого двигуна на малих оборотах в зоні 4 на кришці головки циліндрів в місцях розташування підшипників розподільного вала,

Стукіт підшипників розподільного вала не небезпечний. Він не приводить до аварійних руйнувань, але свідчить від тому, що двигун зношений і вимагає капітального ремонту.

При невідригульованому механізмі натягнення ланцюга приводу газорозподілу або при зношеному ланцюгу посилюється шум працюючого двигуна. Якщо прослуховувати стетоскопом прогрітий двигун в зоні 5 на кришках розподільних зірочок, то на малих оборотах чутний виразний стукіт, зникаючий при збільшенні оборотів. Цей стукіт може бути усунений регулюванням механізму натягнення ланцюга або її заміною.

3.5 Перевірка потужних якостей двигуна

Зменшення ефективної потужності двигуна супроводиться погіршенням динамічних якостей автомобіля, т.п. зменшенням максимальної швидкості рушення, а також зменшенням приемності. У зв'язку з цим визначення максимальної швидкості автомобіля і часу проходження ним 1 км шляху з місця є необхідним показником для оцінки технічного стану двигуна.

Перед випробуванням необхідно привести в справний стан ходову частину автомобіля (сходження і розвал, передніх коліс, тиск повітря в шинах, регулювання гальм і . Придатність автомобіля для випробування визначається по шляху його вільного кочення.

Шлях вільного кочення автомобіля визначають з сталою швидкістю 50 км/год до повної зупинки при двох заїздах у взаємно протилежних напрямах. Для рушення автомобіля в режимі вибігу необхідно швидко вимкнути зчеплення і негайно перевести важіль коробки передач в нейтральне положення. Пробіг технічно справного автомобіля повинен складати не менше за 420 м.

1 Випробування автомобіля проводять при повному навантаженні на спеціальних бігових барабанах (в умовах авторемонтного заводу) або на горизонтальній прямолінійній дільниці дороги з твердим і рівним покриттям в суху погоду і при відсутності сильного вітру. Всі виміри проводять при заїздах автомобіля в двох взаємно протилежних напрямах, закритих склі дверей і закритому вентиляційному люку в передній частині кузова.

Рисунок 4-Зони прослуховування шумів і стукотів в двигуні

Максимальну швидкість автомобілі визначають на вищій передачі на мірній відстані довжиною 1 км. Розгін автомобіля повинен вистачати для досягнення ним до моменту виїзду на мірну відстань сталої (максимальної) швидкості. Час проходження автомобілем мірної відстані визначають по секундоміру, який вмикають і вимикають в моменти проходження автомобілем кілометрових стовпів на початку і кінці мірної відстані. За дійсне значення максимальної швидкості автомобіля приймають середнє арифметичне з величин швидкостей, отриманих при двох заїздах у взаємно протилежних напрямках.

Перед початком кожного заїзду температура масла в картері двигуна повинна бути не нижчою +80°C і не вище +95°С, а температура води в системі охолоджування не нижче +80°C. У якості палива повинен застосуватися бензин, рекомендований інструкцією.

Швидкість автомобіля (км/год)

Vmax=3600/T

де Т - час проходження кілометрової мірної відстані, с.

Час проходження 1 км з місця послідовним перемиканням передач визначається при тих же, як і в попередньому випадку, умовах випробування (тепловий стан двигуна, навантаження в автомобілі і інш.) шляхом проходження автомобілем мірної відстані. Автомобіль (при наявності відповідних навичок у водія для такої перевірки) розганяють енергійним натисненям на педаль приводу дроселя. Передачі перемикають швидко при досягнені швидкості: на першій передачі 30 км/год. на другій 50, на третій 85 км/ч.

Якщо при випробуванні максимальна швидкість автомобіля буде не менше за 140 км/год, а час проходження 1 км з місця буде не більше за 40 с, то це означає, що потужність двигуна повністю достатня і він придатний для подальшої експлуатації.

Зниження максимальної швидкості на 10 -15% від нормальної і збільшення часу проходження 1 км з місця на 20 -25% при справному технічному стані механізмів ходової частини шасі автомобіля вказує на недостатню потужність двигуна і необхідність більш уважної перевірки стану двигуна і виявлення причин, що спричинили зниження потужності.

Q, л/100км

30 40 50 60 70 80 90 100 110 V, км/год

Рисунок5-Економічна характеристика автомобіля

3.6 Перевірка економічних якостей двигуна

Експлуатаційна витрата палива є однією з параметрів,що характеризують загальний технічний стан автомобіля.

Економічна характеристика автомобіля- це графічна залежність витрати палива Q (л/100 км) від швидкості руху автомобіля V (км/год) (рис. 5),

Величина експлуатаційної витрати палива у великій мірі залежить від дорожніх і кліматичних умов, режимуруху (швидкість, навантаження, довжина і число поїздок) і досконалість водіння автомобіля (кваліфікація водія). У зв’язку з цим об'єктивним показником технічного стану двигуна (при справності інших механізмів автомобіля) являється не експлуатаційною, а контрольною витратою палива. Ця витрата визначається при контрольних заїздах технічно справного автомобіля з повним навантаженням в кузові, рухомого з швидкістю 40 -50 км/год на рівній ділянці дороги з асфальтним покриттям довжиною 3-5 км. При цьому паливо подається в карбюратор з спеціально встановленого на автомобілі мірного бачка. Витрату палива заміряють при заїздах автомобіля в двох взаємно протилежних напрямках лише після того, як повністю встановиться нормальний тепловий режим двигуна. Якщо контрольна витрата не перевищує 7 л/100 км, то це свідчить про справність двигуна.

Таблиця -2. Несправності, причини несправності та методи усунення їх.

Несправність Причини несправності Метод усунення
Підвишена витрата масла Протікання масла через щілини прокладки двигуна Підтягнути кріплення, при необхідності замінити прокладку та манжети
Спрацювання або поломка поршневих кілець Замінити поршневі кільця
Закоксовані прорізи в маслоз’ємних кільцях Прочистити прорізи від нагара
Через мірний знос стержнів клапанів Замінити клапани та їх гумові
Черезвичайне спрацювання направляючих втулок клапанів Провести ремонт головки циліндрів,замінити втулки клапанів
Стукіт колінчастого вала Послаблені болти кріплення маховика Затягнути болти
Підвищений зазор між шийками і вкладишами корінних підшипників Підшліфувати шийки до ремонтного розміру і замінити вкладиші
Підвищений зазор між упорними полукільцями і колінчастим валом Замінити упорні полукільцяновими з підвишеним діаметром
Робота на маслі яке не відповідає марці Замінити масло на рекомендоване в керівнитстві по експлуатації
Стукіт шатунних підшипників. Черезвичайний зазор між шатунними шийками колінчастого вала Прошліфувати шийки до ремонтного розміру та замінити вкладиші.
Невірність вісей верхньої та нижньої головок шатуна. Розбирання шатунно-поршневу групу і обновити паралельність
Недостатній тиск в маслі Прочистити отвори
Стукіт поршнів Підвищений зазор між поршнями і циліндрами Замінити поршні, розточити циліндри
Черезвичайний отвір між поршневими кільцями та ярка в поршні Замінити кільця або поршні з кільцями
Стук впускних та випускних клапанів Підвищений зазор в клапановому механізмі Відрегулювати зазори
Поломка клапанової пружини Замінити пружину
Великий зазор між стержнем і направляючою втулкою клапанів Замінити деталі, що зносилися.
Зношення кулачків розподільного вала Замінити розподільний вал
Підвищена вібрація двигуна Дисбаланс колінчастого вала Відбалансирувати колінчастий вал
Встановлені поршні різною масою Встановити однакову масу поршнів
Нерівномірність зазорів в клапанному механізмі Відрегулювати зазори до необхідної величини

3.7 Зняття двигуна з автомобіля і встановлення його на автомобіль