Смекни!
smekni.com

Двигун автомобіля ЗІЛ-130 (поршнева група) (стр. 4 из 5)

Для виконання поточного і капітального ремонтів двигуна, за виключенням тих випадків, коли поточний ремонт торкається тільки головки циліндрів, необхідно зняти двигун зі зчепленням і коробкою передач з автомобіля. Це викликане тим, що двигун здвигнутий уперед і розташований над поперечиною передньої підвіски. При такому розташуванні двигуна неможливо зняти піддон картера без зняття двигуна з автомобіля. Для зняття двигуна зі зчепленням і коробкою передач необхідно поставити автомобіль над оглядовою канавою так, щоб двигун знаходився під талькою або іншим вантажопід’ємним пристроєм. Необхідно також передбачити можливість поздовжнього переміщення талі або автомобіля.

Послідовність операції подемонтажу силового агрегату: знятикапот двигуна; відкрити спускні краниблоку циліндрів і опалювача і злити охолоджуючу рідину; відвернути зливні пробки в піддоні картера двигуна і в картері коробки передач і злити масло; відокремити наконечник стартерного проводу від полюсного штиря акумуляторної батареї; зняти радіатор системи охолоджування. Подальший демонтаж двигуна з шасі автомобіля доцільніше проводити почергово з кожної сторони (з лівою, з правої і знизу)

Роботи, що проводяться з лівого боку: відокремити по три проводи на генераторі і стартері, провід від маси на кузові із задньої сторони двигуна, провода від штиря акумуляторної батареї до планки генератора і до датчика температури охолоджуючої рідини в гнізді термостата; зняти з карбюратора повітряний фільтр; відокремити привід дроселів карбюратора, паливо-привід, що йде до паливного насоса, шланг, що йде від опалювача до краника на впускній трубі і від опалювача до патрубка водяного насоса, трос управління краником опалювача, трос управління повітряною заслонкою карбюратора, шланг, що йде від впускної труби до вакуумного підсилювача гальм (якщо він встановлений на автомобілі).

Роботи, що проводяться з правого боку: відокремити провід до датчика тиску масла; провід низької напруги. що йде від котушки к розподільнику запалювання; провід високого напруги, що йде від котушки до розподільника запалювання. Роботи, що проводяться знизу: відкрутити болти кріплення фланців карданного вала і ведучої шестерні головної передачі; відтягнути назад і зняти карданний вал; відкрутити гайку оболонки гнучкого вала приводу спідометра від механізму його приводу на коробці передач і вийняти трос спідометра з гнізда редуктора; відвернути і зняти болт, що кріпить планку кронштейна приймальної труби глушника до кронштейна на картері коробки передач;

відокремити тяги приводу управління коробкою передач від важелів на бічній кришці картера коробки передач роз'єднати проміжний важіль ручного гальма з кронштейном (розшплінтувати і видалити палець) і зняти передній трос ручного гальма з кінця проміжного важеля; зняти робочий циліндр приводу зчеплення з картера зчеплення, розшплінтувавши і видаливши палець, що з'єднує шток поршня з вилкою вимкнення зчеплення, і відкрутити гайки шпильок кріплення циліндра до картера зчеплення. У цьому разі робочий циліндр зчеплення, сполучений з трубопроводом, що йде до головного циліндра зчеплення, залишається на кузові, що виключає втрату гальмової рідини і необхідність подальшого прокачування системи вимкнення зчеплення;

відкрутити гайки кріплення фланця приймальної труби глушника до фланця випускного трубопровода; відокремити два электропровода від вмикача світла заднього ходу на боковій кришці коробки передач; підставити під картер коробки передач домкрат, або іншу відповідну опору; відкрутити болти кріплення лівої і правої передніх опор силового агрегату до кронштейнів поперечини передньої підвіски, дві гайки болтів кріплення задньої опори силового агрегату (під подовжувачем) до з’ємної поперечини і чотири болти кріплення поперечини до основи кузова і зняти її; обв'язати силовий агрегат тросом і за допомогою вантажопід’ємного пристосування зняти його з автомобіля і встановити на возик для транспортування.

Силовий агрегат встановлюють на автомобіль в зворотній послідовності

Увага! Суворе дотримання правил техніки безпеки гарантує безпеку робіт по зняттю і установці двигуна на автомобіль.


3.8 Розбирання і збирання двигуна при поточному і капітальному ремонтах

При розбиранні рекомендується застосовувати торцеві ключі, а при збиранні, крім того, необхідно мати динамометричний ключ з набором головок на 14 мм 15, 17 і 19 мм.

Необхідно пам'ятати, що кришки корінних підшипників і блок циліндрів, а також шатуни і кришки шатунів обробляються на заводі-виробника спільно і тому не можуть бути знеособлені побачивши будь-якому ремонт двигуна. Не допускається також знеособлення комплектів шатунів в зборі і поршнів одного двигуна, оскільки вони підібрані по масі. При вибраковці одного на них новий обов'язково повинен бути підібраний так, щоб різниця в масі шатунів одного комплекту не перевищувала 8 г. Колінчастий вал, маховик і зчеплення в зборі піддають на заводах-виробника балансировці окремо з високою точністю, що забезпечує їх рідну взаємозамінність і дозволяє проводити знеособлений ремонт і збирання. При поточному ремонті зв'язані деталі не знеособлюють, що зберігає приробітку поверхонь, що труться і істотно продовжує термін служби двигуна до капітального ремонту. Щоб не переплутати деталі, поршні, гільзи циліндрів; коромисла клапанів, клапани, наконечники стержнів клапанів, тарілки пружин клапанів і сухарики клапанів повинні бути помічені порядковим номером. Шатуни з кришками позначають відповідними порядковими номерами циліндрів на заводі-виробникові. Під час капітального ремонту відновлюють зазори і натяги у всіх відповідальних з'єднаннях і знеособлюють деталі, за винятком згаданих вище. Перед розбиранням двигун повинен бути ретельно вимитий зовні гасом, гарячою водою або розчином кальцинованої, сода. Розбирати двигун можна на монтажному стенді (рис. 6) або в крайньому випадку на низькому верстаку.

3.9 Розбирання вузлів і деталей, розташованих зовні двигуна

Послідовність операцій при розбиранні вузлів і деталей повинна бути наступна:

відвернути гайки з болтів кріплення генератора і зняти його і ремінь вентилятора; відвернути гайки і зняти кронштейни передньої підвіски силового агрегату; поставити замість лівого кронштейна підвіски агрегату спеціальний монтажний кронштейн і укріпити його гайками на трьох шпильках блоку;

встановити силовий агрегат з монтажним кронштейном на стенд; зняти болти і коробку передач; відвернути гайку шпильок кріплення картера зчеплення стартера і зняти стартер; відвернувши” гайки шпильок кріплення картера зчеплення і зняти картер зчеплення;:, відвернути гайки кріплення карбюратора до впускного трубопровода; відокремити від карбюратора топливопровід і трубку вакууму-регулювальника і зняти карбюратор; відокремити шланги, що з'єднують гніздо термостата з впускним трубопроводом і з патрубком водяного насоса, що підводить; відвернути гайки шпильок кріплення гнізда термостата до головки циліндрів і зняти гніздо термостата; відвернути гайки болтів кріплення водяного насоса і зняти його і патрубок, що підводить водяного насоси в зборі відвернувши болт кріплення патрубка.

Рисунок 6- Двигун на монтажному стенді

Розшплінтувати і відвернути спеціальні гайки шпильок кріплення паливного насоса зняти його; відвернути гайки шпильок кріплення випускного трубопровода і зняти його; відвернути гайки шпильок кріплення випускного трубопровода і зняти його і привід зливного краника блоку циліндрів; зняти наконечники проводів високої напруги зі свічками запалювання; відвернути гайку шпильки кріплення розподільника запалювання і зняти його; відвернути гайки кріплення корпусу повно- потокового масляного фільтра і зняти його.

3.10 Зняття і установка головки циліндрів

двигун агрегат вал циліндр

Головку циліндрів знімають при поточному ремонті для притирки або заміни клапанів, очищення камери згоряння від нагару, заміни прокладки головки циліндрів, очищення і промивок сорочки охолоджування блоку циліндрів і у разі повного розбирання двигуна. Послідовність розбираючих операцій при знятті головки циліндрів з двигуна, не знятого з автомобіля:

відкрити краник отоплювачя на впускній трубі, краник на блоці циліндрів і на патрубку водяного насоса, що підводить і злити охолоджуючу рідину з системи охолоджування;

зняти з негативного штиря акумулятора наконечник проводу на масу;

зняти повітряний фільтр і шланг вентиляції картера;

відокремити від важелів карбюратора тягу приводу дроселя і трос приводу повітряної заслінки; шланг радіатора, що відводить від кришки гнізда термостата; провід від датчика температура охолоджуючої рідини, термостата, що знаходиться в гнізді; топливопровод, що йде з бака до паливного насоса; шланг, що йде від отоплювачя до краника на впускному трубопроводі, і трос управління краником; від косинця гнізда термостата шланг, що йде до патрубка водяного насоса, що підводить; трубку вакууму-регулювальника від карбюратора;

відкрутити три гайки шпильок кріплення приймальної труби глушителя до випускного трубопровода і одна гайка болта кріплення приймальної труби до кронштейну двигуна; відвернути гайки кріплення кришки головки циліндрів і зняти кришку і проводи високої напруги, що йдуть від розподільника запалювання до свічок запалювання; повернути за годинниковою стрілкою колінчастий вал до положення в. м. т. після ходу стиснення для поршня першого циліндра.