Смекни!
smekni.com

Принцип дії склоочисника (стр. 4 из 6)

Отруєння, викликані дією токсичних речовин, можуть бути гострі і хронічні. Гострі отруєння виникають при раптовому надходженні в організм великих доз токсичних речовини. Хронічні отруєння розвиваються поступово внаслідок тривалого впливу токсичних речовин малі концентрації і характеризуються стійкістю викликаних в організмі.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.0.003 — 74 ССБТ. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори поділяються на 4 групи: фізичні, хімічні, біологічні і психофізіологічні.

Фізичні (перевантаження) розділяються на статичні і динамічні навантаження. Статичне навантаження має місце, коли воно діє протягом зміни на одну частину тіла (руку, обидві руки, м'яза корпуса, ніг). Динамічне навантаження визначається механічною роботою в хвилину, зміну й енерговитратами працюючого.

Хімічні виробничі шкідливі фактори класифікуються по двом ознаках: хімічному складу і шляху проникнення в організм.

Шкідливі речовини по хімічному складі можуть бути токсичними, що дратують, канцерогенні, мутагенні. Вони проникають в організм через органи подиху і шкірний покрив.

Біологічні (токсичні речовини) по впливі їх на організм людини умовно поділяють на зухвалі припікальне дію, що діють на органи подиху, що діють на кров, що діють на нервову систему.

Психофізіологічні шкідливі виробничі фактори поділяються на фізичні і нервово-психічні перевантаження.

Доведено, що нервово-психічні перевантаження виникають унаслідок перенапруги аналізаторів, розумової чи емоційної перенапруги і монотонності праці. Перенапруга аналізаторів виникає внаслідок точної зорової роботи, недостатньої освітленості, тривалості зосередженого спостереження, невідповідності нормам звукових сигналів і напруженості уваги. На розумову перенапругу дуже впливають обсяг прийнятої інформації, відповідальність за виконання прийнятих рішень, інтелектуальність праці, естетичний рівень процесів і інші фактори.

Емоційні перевантаження залежать від задовільності роботою, відношення між колективами працюючих і адміністрацією. При цих перевантаженнях учащаються пульс, подих, підвищується кров'яний тиск, змінюється склад крові і сечі, настають виснаження нервової системи, апатія, уповільнення реакцій, що може викликати нещасливий випадок, а також привести до серйозних захворювань — інфаркту, гіпертонії, кишечножелудочним і психічному розладу.

Монотонність праці визначається відмінністю друг від друга робочих операцій, тривалістю однієї операції і числом переходів в операції.

Свинець

Фізичні і хімічні властивості свинцю. Свинець — блакитнувато-сірий, м'який, пластичний метал, легко ріжеться ножем, має щільність 11,34 г/см3 і температуру плавлення 327,5 еС. Тепло – і електропровідність свинцю низька. На повітрі він покривається захисною оксидною плівкою. Свинець відноситься до класу № 1 ( особливо небезпечні шкідливі хімічні речовини ) ГДК – 0,01м3.

В електрохімічному ряді напруг свинець стоїть безпосередньо перед воднем, але практично не взаємодіє з розведеними соляний і сірною кислотами, тому що покривається шаром нерозчинних у воді солей хлориду і сульфату. Легко взаємодіє з розведеною азотною кислотою.

На здатності з'єднань свинцю (IV) бути окислювачами ґрунтується робота джерела постійного струму — свинцевого акумулятора. Він складається з двох свинцевих пластин, одна з яких заповнюється диоксидом свинцю, а друга губчатим свинцем.

На автотранспортних підприємствах використовується при пайці радіаторів і бензобаків, а також при виготовленні і ремонті акумуляторних пластин. Отруєння свинцем виявляється тільки в хронічній формі, коли колір обличчя стає блідо-сірим (свинцевим) внаслідок анемії і спазми судин. У початковій стадії отруєння хворий скаржиться на утому, сонливість, відсутність апетиту, головні болі, болі в судинах, розлад пам'яті. Хронічні отруєння розвиваються повільно і можуть виражатися розладами периферичної і центральної нервової системи, поразкою рухомих волокон, свинцевими паралічами. Органами санітарного нагляду заборонене виготовлення свинцевого білила, свинцевих прокладок при виробництві напилків, застосування глазурей, що містять свинцеві з'єднання.

3.2 Розрахунок ефективності дії захисного занулення

Розрахувати ефективність дії захисного занулення в цеху електромеханічного відділення.

Мета розрахунку: перевірити правильність вибору елементів занулення заданої електроустановки. При цьому задаються слідуючі вихідні данні: фазна напруга, матеріал і перерізи фазних і нульових провідників, тип проводки та ін.

Дані для розрахунку:

Номінальні данні споживачів

1. Стіл для деталей

2. Ванна для миття деталей

3. Свердлильний верстат 220В. 0,18 КВат

4. Ящик для обтирочних матеріалів

5. Точильний верстат 0,75 КВат

6. Контрольно – вимірювальний стенд для перевірки електрообладнання генераторів стартерів 3 КВат

7. Стіл для приладів з підзарядною установкою для акомуляторів 220В. 4А. 0,88 КВат

8. Шафа

9. Бухгалтерський стіл

Тип автоматичного вимикача:

АЕ 206 – 100 – 00УЗ.УХЛХ4А – 660В50 – 60Гц

ОТСЕЧКА 1,2 Ін Ту16 – 522148 – 80 М 90Г Ін – 25А.

Порядок розрахунку:

Визначаємо струм однофазного короткого замикання:

Iкз = Uф / ( Zт/3 + ( Rф + Rн )2 + (I * Хв)2 , А

де Rф , Rн – активні опори фазного і нульового проводів відповідно

I * Хв – зовнішний індуктивний опір петлі ²фаза – нуль²

Zт/3 – розрахунковий опір трансформатора

Iкз = 220В / ( 5 Ом + (0,008 Ом)2 + (0,0003 Ом)2 = 43,5 А

Визначаємо опір:

R = P * I / S , Ом

де Р – питомий опір алюмінія

І – довжина провідника

S – площа поперечного перерызу провыдника

R = 0,028 Ом*мм/м2* 20м / 6мм2 = 0,093 Ом

Визначаємо розрахункову кратність струму замикання:


Кр = Iкз / Ін

Iкз – струм короткого замикання

Ін – нумінальне значення струму

Кр = 43,5 А / 24 А = 1,8

Згідно ПУЄ розрах. кратності повинна бути в межах 1,2 – 1,6 в нас кратність 1,8 це відносно допустима.

Висновок: Занулення в цеху електровідділення являється ефективним і відповідають вимогам ПУЕ.

3.3 Техніка безпеки та пожежна безпека в цеху електровідділення

Техніка безпеки при ремонті електрообладнання.

1. Перед експлуатацією автомобіля водій повинен оглянути автомобіль і впевнитися в тому, що він справний і придатний до експлуатації.

2. При виконанні ремонтних робіт потрібно бути обережним з обертаючимися деталями автомобіля, щоб уникнути попадання на ці деталі інструменту, і оберігатися замотування одежі на них це може стати причиною отримання тяжких травм.

3. При проведенні ремонтних робіт потрібно використовувати справний інструмент та тільки той, який відповідає своєму призначенню.

4. Якщо виконання робіт вимагає знаходитись під автомобілем то слід помятати що знаходитись під автомобілем який крім домкрата не установлений на надійні опори небезпечно для життя.

5. Недопустима робота двигуна в закритому приміщенні або в приміщенні яке погано провітрюється, можна отруїтися вихлопними газами.

6. Потрібно тримати свою робочу одежу та взуття в охайному стані щоб уникнути різних неприємних ситуацій.

7. Знаходячись у оглядовій ямі під автомобілем потрібно на рульове колесо повісити табличку "Обережно! Працюють люди!", щоб запобігти не бажаному пуску двигуна, та автомобіля вцілому.

Технічне обслуговування і ремонт електроустаткування автомобілів необхідно виконувати тільки в спеціально призначених для цього місцях (посадах технічного обслуговування і електровідділення).

До робіт по технічному обслуговуванню і ремонту електроустаткування допускаються люди які пройшли відповідний інструктаж з техніки безпеки.

При виконанні робіт, що супроводжуються виділенням шкідливих газів, пилу, іскор, а також робіт, при яких відлітають частки металу і стружки, робітники повинні користуватися індивідуальними захисними засобами (окулярами, масками і т.п.).

У електровідділені повинна бути аптечка, укомплектована медикаментами, необхідними для надання першої допомоги.

При технічному обслуговуванні електроустаткування безпосередньо на автомобілі необхідно:

контрольно-регулювальні роботи, виконувані при працюючому двигуні (перевірка роботи генератора, регулювання реле-регулятора і т.п.), проводити на спеціальній посаді, обладнаній місцевим отсосом газів, що відробили;

щоб уникнути влучення чи одягу рук в обертові частини (шківів генератора, лопати вентилятора і т.п.) перед початком роботи застібнути кінцівки рукавів і перевірити, щоб не було звисаючих кінців одягу, заправити волосся одягти головний убір; використовувати пересувні підставки і перехідні містки через проглядові канави;

користатися спеціалізованим інструментом — комплектом інструментів (моделі 2443), а при роботах у електровідділенях — комплектом інструментів (моделі 2444М), що випускаються Казанським заводом "Автоспецоборудование";

при знятті стартерів (типів СТ26, СТ142. СТ103 і ін.) з автомобілів користуватися пристосуваннями, що полегшують виконання цієї операції;

для транспортування агрегатів електроустаткування, що мають значну масу, користуватися візками зі стійками й упорами, що охороняють агрегати від можливого падіння;

працювати тільки справним, чистим і незамасленим інструментом;

при роботі гайковим ключами підбирати їх по розмірі чи гайок болтів:

приржавевшие і трудноотворачиваемые гайки попередньо обстучать легенями ударами молотка, потім змочити їхнім газом, після чого відвертати;