Смекни!
smekni.com

Принцип дії склоочисника (стр. 5 из 6)

користуватися молотками (не можна користуватися тими молотками, зубилами і кренцмейселями, ударна частина яких має наклеп, надійно насадженими на дерев'яні рукоятки виготовлені з міцного і пружного дерева (молодий дуб. горобина, береза і т.і.), напилками, шаберами й іншими інструментами з добре укріпленими дерев'яними ручками і з металевими кільцями, що виключають можливість їхнього розколювання; поверхня ручок інструментів повинна бути гладка без заусенцев і тріщин; використовувати зубила і крейцмейселі довжиною не менш 150 мм;

при огляді автомобіля користатися переносною електричною лампою напругою не вище 42 В. а при роботі в смотровій канаві — не вище 12 В. Лампа повинна мати запобіжну сітку для защити від механічних ушкоджень і відбивач. Застосування переносних ламп 127—220 В забороняється.

Безпека робіт з електроінструментом, що харчується від електричної мережі напругою вище 42 В. досягається дотриманням наступних правил:

до роботи допускаються робітники, що пройшли спеціальне навчання;

електроінструмент повинний видаватися робітнику після попередньої перевірки його справності, при цьому необхідно перевірити оглядом стан ізоляції токоведущнх проводів, звернути особливу увагу на місця їхнього висновку з корпуса електроінструмента;

перед початком роботи необхідно надягти захисні пристосування (діелектричні гумові рукавички, гумові чи чоботи галоші), що мають оцінку про іспит ( чи штамп клеймо);

приєднання до мережі живлення дозволяється тільки через штепсельні з'єднання, що мають контакт, що заземляє;

якщо під час роботи з електроінструментом робітник відчує хоча б слабка дія струму, електроінструмент необхідно негайно відключити від мережі і здати в ремонт;

забороняється тримати електроінструмент чи провід стосуватися рукавом обертових частин до їхньої повної зупинки, при припиненні роботи електроінструмент повинний бути негайно відключений від мережі.

Усі корпуси електродвигунів і устаткування электроотделения повинні надійно чи заземлюватися мати занулення відповідно до діючого "Правилам пристрою електротехнічних установок". Використання електроустановок без заземлення зануления забороняється. Вимикачі, рубильники до електродвигунів, стендам і іншому електричному устаткуванню электровідділенні повинні розташовуватися в місцях, що забезпечують їхнє вимикання з мінімальними витратами часу. Забороняється застосовувати рубильники відкритого чи типу з кожухами, що мають щілина для рукоятки. При перевірках генераторів, стартерів і приривачів-росподільників на контрольно-випробовувальних стендах необхідно правильно центрувати і надійно закріплювати ці агрегати в затискних пристроях щоб уникнути травм і поломки механізмів.

Пожежна безпека.

Найбільш небезпечними в пожежному відношенні считают ремонтні майстерні, тому їх необхідно розміщати в ізольованих від стоянки автомобільних приміщеннях.

Будинку автотранспортних підприємств, де виробляються кузнечпо ресорні, термічні, зварювальні, вулканізовані, малярське, акумуляторні, дерево обробні і шпалерні роботи, стендові іспити, приміщення ацетилено-генераторних, регенерацій олії, збереження автомобілів, склади мастильних і обтиральних матеріалів, повинні мати неспалені стіни, перегородки і покриття з межею вогні стійкості не менш 1 ч.

У приміщеннях для технічного обслуговування і ремонту автомобілів не дозволяється зберігати порожню тару з-під топлива і мастильних матеріалів. Крім того, в цих приміщеннях необхідно проводити ретельне збирання після закінчення робіт кожної зміни, розлита олія і паливо забирати за допомогою піску, збирати використані обтиральні матеріали, складати їх у металеві шухляди з кришками і після закінчення зміни виносити їх у відведене і безпечне в пожежному відношенні місце, організувати збереження олій, що відробили, у підземних чи цистернах у підвальних приміщеннях.

У малярському відділенні виробляється повне чи часткове фарбування платформ і кабін вантажних автомобілів, кузовів легкових автомобілів і автобусів нітрофарбами і синтетичними емалями. Процес фарбування представляє велику пожежну небезпеку. На невеликих автотранспортних підприємствах він здійснюється безпосередньо в малярському відділенні. На великих підприємствах фарбування кузовів, платформ, кабін вантажних автомобілів із застосуванням пульверизатора повинна вироблятися в спеціальних камерах.

Як розчинники нітрофарби застосовують такі легкозаймисті рідини, як ацетон, метилацетат, етиловий спирт і т.п. Пари розчинників у визначеній пропорції з повітрям можуть дати вибухонебезпечні суміші. Для недопущення вибуху потрібно систематична перевірка концентрації пар розчинників у повітрі. З погляду протипожежної безпеки, при роботі з вогненебезпечними розчинниками і нітрофарбами не повинне застосовуватися грубного, електричного і газового опаленя. Опалення приміщень, призначених для фарбування і автомобілів, повинне бути тільки водяне з гладкими радіаторами, з температурою на поверхні трубопроводів не більш 80° С.

Винятково важливе значення придається устаткуванню цеху безпечної в пожежному відношенні проточної і витяжною вентиляцією. Камери і сушили постачають місцевим відсосом.

Розподільна, пускова апаратура і штучне висвітлення виконують у вибухонебезпечному виконанні. Стаціонарні компресорні установки повинні бути встановлені в ізольованому від малярського цеху приміщенні.


4. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

4.1 Організаційно-економічна частина

При плануванні дільниці з діагностики та ремонту електрообладнання потрібно чітко визначити всі витрати , що пов’язані з даним процесом.

4.1.1 Організаційна частина

а) Планування дільниці і розрахунок площі дільниці виходячи з її оснащення .

Для розрахунку площі дільниці складаємо наступну таблицю .

Таблиця 1 – Розміри горизонтальної проекції обладнання .

Найменування. Габаритнірозміри,м×м Площа,м2
1 Верстат для електриеів 1400х1600 2,24
2 Стіл для деталей 450х1400 0,63
3 Ванна для миття деталей 500х650 0,33
4 Свердлильний верстат 600х800 0,48
5 Ящик для обтирочних матеріалів 500 х 1000 0,5
6 Точильний верстат 1200 х2100 2,52
7 Контрольно - вимірювальний стенд для перевірки електрообладнання 950 х800 0,76
8 Стіл для приладів 800 х1400 1,12
9 Шафа 1500 х500 0,75
10 Бухгалтерський стіл 800 х1600 1,28
Всього 10,605

Розраховуємо площу дільниці :

Sд = kщ * Sгор (1)

де - kщ – коефіцієнт щільності розміщення обладнання ;

Sгор - сумарна площа горизонтальної проекції обладнання .

Sд = 3,5 * 10,605 = 37,12 м2

Враховуючи те , що 1 м2 арендуємого приміщення в місяць коштує 60 грн., то річні витрати на аренду приміщення складуть 1152 грн.

б) Визначення трудомісткості робіт при діагностуванні та ремонті склоочисника.

Для визначення трудомісткості робіт при ремонті одного склоочисника використовумо технологічну карту послідовності виконання робіт .

Таблиця 2 – Трудомісткість робіт при діагностиці та ремонті склоочисників автомобілів ВАЗ.

Операція. Розряд.

Трудоємність

Нормо-години.

1 Перевірка справності склоочисника 5 0,3
2 Усунення неполадок склоочисника 5 0,4
3 Перевірка справності двигуна склоочисника 5 0,25
4 Заміна двигуна склоочисника 5 0,35
5 Діагностування роботи моторедуктора 5 0,25
6 Діагностування роботи перемикача очисника 5 0,25
7 Перевірка стану реле очисника 5 0,2
Всього 2

Отже загальна трудомісткість робіт при ремонті одного склоочисника склала 2 нормо-години.

в) Розрахунок річного ефективного фонду робочого часу робітника

Для розрахунку річного ефективного фонду робочого часу робітника складаємо наступну таблицю .

Таблиця 3 – Річний ефективний фонд робочого часу на 2001 р.

Категорії часу. Числові значення.
1. Календарний час. 2920 годин.
Вихідні дні. 832 години.
Святкові дні. 64 години.
Передсвяткові дні. 6 годин.
2. Номінальний фонд робочого часу. 2018 годин.
Чергові відпустки. 192 години.
3. Фонд можливий до використання. 1826 годин.
Неявки по причинам:
Хвороби; 36,52 години.
Виконання державних і суспільних обов’язків. 18,26 години.
Учбові відпустки 18,26 години
Явочний фонд часу. 1752,96 години.
Втрати під час робочого дня. 26,2944 години.
Дійсний ефективний фонд робочого часу. 1726,7 годин.

г) Розрахунок кількості автомобілів , що може обслужити один робітник за рік

N= Tдр.· КВН / ∑ ti

де ∑ ti – сумарна трудомісткість робіт;

Tдр – дійсний ефективний річний фонд робочого часу ;

КВН – очікуваний коефіцієнт виконання норм .

N= 1726,7год * 1,15 / 2 год. = 992 автомобіля

4.1.2 Економічна частина

При плануванні дільниці складають кошторис витрат в який входять слідуючи статті : витрати на аренду приміщення, річний фонд заробітної плати, відрахування на соціальні потреби , амортизаційні відрахування , витрати на електроенергію та ін.

Розрахунок річного фонду оплати праці ремонтного робітника , а також середньої заробітної плати .