Смекни!
smekni.com

Технологічний процес роботи вантажного комплексу аеропорту (стр. 4 из 6)

м;

або, виходячи з довжини транспортного засобу

м

МПЛ(ІІсклад):

виходячи з ширини транспортного засобу

м.

або, виходячи з довжини транспортного засобу

м.

1.5 Розрахунок числа засобів механізації

У вантажному комплексі, що проектується, для обробки вантажів всередині складу передбачені електронавантажувачі, для внутрішньо аеродромної обробки вантажів – автомашини з піднімальним кузовом.

1.5.1 Розрахунок кількості електронавантажувачів

Для обробки вантажів всередині складу розрахуємо потрібну кількість електронавантажувачів:

, де

, - годинна продуктивність електронавантажувача, т/год;

- коефіцієнт використання навантажувача у часі (0,8).

Розрахунок годинної продуктивності електронавантажувача виконується за формулою

де G – вантажопідйомність електронавантажувача, т(G=1т);

- коефіцієнт використання вантажопідйомності(
=0,75);

Z – кількість робочих циклів електронавантажувача протягом години.

Кількість робочих циклів електронавантажувача розраховується за формулою:

де Тчаса –тривалість години (Тчаса =60хв);

Тц – тривалість одного робочого циклу роботи електронавантажувача (Тц=4 хв).

.

Тоді,

ВПЛ(Ісклад):

Годинної продуктивності електронавантажувача становитиме:

т/год.

Тоді, кількості електронавантажувачів становитиме:

навантажувачі.

МПЛ(ІІсклад):

Годинної продуктивності електронавантажувача становитиме:

т/год.

Тоді, кількості електронавантажувачів становитиме:

навантажувачі.

1.5.2 Розрахунок числа автомобілів з підйомним кузовом (АПК)

Основним засобом механізації, застосовуваним в аеропортах для внутрішньо аеродромного транспортування вантажів і виконання навантажувально-розвантажувальних робіт біля літаків, є автомобілі з піднімальним кузовом.

Необхідну кількість АПК можна розрахувати за формулою:

, де

- продуктивність АПК, т/добу(
=50 т/год);

- коефіцієнт технічної готовності АПК(
=0,7).

Тоді, ВПЛ(Ісклад):

автомобілів.

МПЛ(ІІсклад):

автомобілів.

2. Технологічний процес обробки вантажів у ВКА

2.1 Технологічний процес обробки вантажів, що відправляються на ВПЛ

1. Доставка вантажу в аеропорт, транспортом вантажовідправника, або транспортно-експедиційного підприємства.

2. Розвантаження вантажу в пункті прийому – видачі вантажів (R) та передача документів на вантаж від вантажовідправника прийомоздатчику.

3. Проходження формальностей та зважування, маркування й оформлення вантажу. Вантаж приймає прийомоздатчик. Він перевіряє наявність маркування, стан тари та упаковки, зважує вантаж, маркує його відповідно до стандартів. Вантаж при прийомі до перевезення зважується у присутності вантажовідправника. При розходженні фактичної ваги та заявленої більш ніж на 1% оформлюється відповідний акт. Прийомоздатчик відправляє вантажовідправника оплатити перевезення вантажу. Вантаж проходить контроль на авіаційну безпеку та при необхідності ветеринарний, фіто-санітарний, радіологічний, екологічний та інші види контролю. Вантаж реєструється на складі та відомості про реєстрацію заносяться в базу даних складу.

4. Розміщення вантажу на складі в зоні зберігання вантажів, які відправляються на ВПЛ (A**).

5. Вантаж зберігається на складі до часу відправлення.

6. Відбувається комплектування вантажного завантаження рейсу. Підбір вантажів на конкретний рейс за документацією. Транспортування вантажу всередині складу в зону комплектування на рейс(K). Комплектування завантаження рейсу в зоні K.

7. Транспортування вантажу всередині складу від місця комплектування до навантажувальної рампи та навантаження укомплектованого завантаження рейсу на внутрішньо аеродромні транспортні засоби. По закінченню завантаження, бригадир вантажників і прийомоздатчик грузовий маніфест, що служить основою для списання вантажу зі складу.

8. Далі вантаж разом з бригадою вантажників доставляється до місця стоянки ПС на пероні.

9. Вантаж перевантажується у ПС, при цьому присутній член екіпажу, а при потребі - супроводжуюча особа. Бригадир вантажників передає документи члену екіпажу, відповідальному за комерційне завантаження, він приймає вантаж, звіряє кількість місць, масу, габарити із даними, вказаними в документації. По закінченню завантаження він ставить свій підпис у грузовому маніфесті , отримує перевізну документацію, що слідує разом із вантажем. Бригадир вантажників, що отримав грузовий маніфест, повертається до складу і здає маніфест в обліковий сектор.

10. Вантаж розміщується в ПС згідно з графіками центровки та надійно закріплюється.

2.2 Технологічний процес обробки вантажів, що прибувають на ВПЛ

1. Диспетчер оперативної групи отримує повідомлення про прибуття ПС та його комерційне завантаження. Після прибуття ПС диспетчер отримує дані про посадку ПС і номер стоянки. Назначається бригада вантажників, які направляються до ПС.

2. Розвантаження вантажу з літака, передача документації. При цьому перевіряються дані, зазначені у документах та фактичні дані, а також відбувається огляд прибувшого вантажу на наявність пошкоджень. При необхідності складаються відповідні акти.

3. Завантаження вантажу на внутрішньо аеродромні транспортні засоби, транспортування вантажу до складу, розвантаження вантажу на складі.

4. Прийомоздавач приймає вантаж по документах, звіряє фактичну кількість місць, з вказаною у документах, вантаж зважується, перевіряється його упаковка на наявність пошкоджень. Вантаж реєструється в базі даних надходжень і видачі вантажів. Йому назначається місце тимчасового зберігання до видачі.

5. Транспортування вантажу всередині складу до місця тимчасового зберігання (в зону A*) та короткострокове зберігання вантажу перед видачею вантажоодержувачу. Повідомлення вантажоодержувача про прибуття вантажу. Перевезення вантажу всередині складу до зони прийому та видачі вантажів R.

6. Проведення остаточних розрахунків за перевезення та видача вантажу вантажоодержувачу. Вантажоодержувач перевіряє фактичну кількість місць, з вказаною у документах, перевіряє вантаж на відсутність пошкоджень.

7. Завантаження вантажу на ТЗ вантажоодержувача та вивіз вантажу з ВКА.

8. Списання вантажу зі складу.

2.3 Технологічний процес обробки вантажів, що відправляються на МПЛ

1. Доставка вантажу в аеропорт, транспортом вантажовідправника, або транспортно-експедиційного підприємства.

2. Розвантаження вантажу в пункті прийому – видачі вантажів (R) та передача документів на вантаж від вантажовідправника прийомоздавачу, який перевіряє відповідність вантажу поданим документам, зважує вантаж, маркує.

3. Проходження формальностей, тобто різних видів контролю. Інспектор митниці приймає від вантажовідправника супровідну документацію, робить огляд вантажу, перевіряє авіавантажну накладну, митну декларацію, стягує збори за митні процедури. Після цього він проставляє на декларації і на накладних штамп, який засвідчує проходження митного контролю. Якщо необхідно, то вантаж проходить ветеринарний, фіто-санітарний, карантинний, радіологічний та інші види контролю, після чого відповідними службами проставляються штампи про їх проходження. Вантаж проходить контроль на авіаційну безпеку.

4. Відповідальний прийомоздавач складу митних вантажів приймає до відправлення за кордон вантажі у відповідності до правил перевезення. В журналі комерційного складу аеропорту робиться відмітка про прийняття вантажу, йому надається реєстраційний номер. Цей номер вказують у вантажній накладній.

5. Вантаж розміщують на складі для короткострокового зберігання.