Смекни!
smekni.com

Організація роботи флоту компаній що оперують балкерним тоннажем (стр. 2 из 4)

Структура й обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Повний обсяг роботи, включаючи матеріали дисертаційного дослідження й додатка, становить 213 с. Дисертаційне дослідження викладене на 151 с., з яких: основний текст займає 139 с.; список використаних джерел включає 131 найменування і займає 12 с.; ілюстрована частина включає 39 рисунків і 24 таблиці.

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, викладається мета й основні завдання дослідження, визначений об'єкт предмет і методи дослідження, відбиті наукова новизна й практичне значення отриманих результатів, представлені дані про їхню апробацію.

У першому розділі «Особливостіроботи балкерного флоту в судноплавних компаніяхів оперуванні» представлено результати:

− аналіз та прогнозування перевезень масових вантажів на балкерних суднах, що працюють у секторі фрахтового ринку трампового тоннажу. Розвиток експортно-імпортних перевезень масових вантажів на суднах балкерного флоту здійснюється випереджувальними темпами в порівнянні з збільшенням кількості суден, тому збільшення обсягів перевезень вітчизняними судноплавними компаніями повинне досягатися за рахунок удосконалювання організації роботи балкерних суден, пошуку нових форм оперування флотом;

− дослідження продукції морського транспорту на світовому фрахтовому ринку показало, що світовий фрахтовий ринокпредставляє собою сукупністьлокальнихвідкритих фрахтових ринків. Продукція морського транспорту компаній, що оперують балкерним тоннажем на локальному відкритому фрахтовому ринку характеризується перевезеннямивизначених видів вантажу всерединіабоміж заданими районами, якінайбільшефективно можутьздійснюватись суднами здеякими заданими характеристиками. Можливість виходу на ринок для судноплавних компаній характеризується ступенем концентрації по формах організації роботи флоту;

− огляд досліджень по організації роботи балкерних суден показав, що існуючі розробки присвячені прогнозуванню перспектив і аналізу основних тенденцій розвитку перевезень на балкерних суднах, пошуку оптимальних сфер їхнього використання на основі дослідження математичних моделей або варіантних розрахунків, установленню раціональних технологічних схем освоєння перевезень масових вантажів, обґрунтуванню показників ефективності роботи флоту, розробці оптимальних схем закріплення суден за основними вантажопотоками, вивченню комерційно-договірної основи системи забезпечення зовнішньоторговельних перевезень, оцінці конкурентоспроможності судноплавних компаній, аналізу основних тенденцій передачі флоту компаніям, що оперують тоннажем. Однак у розглянутих наукових працях мало уваги приділяється питанням вдосконалювання організації транспортного процесу морського балкерного флоту і підвищенню його ефективності в управлінні судноплавних компаній і управляючих (менеджментских) компаній, що оперують тоннажем на світовому фрахтовому ринку.

Внаслідок аналізу роботи балкерних суден у судноплавних компаніях і в оперуванні зроблено висновок, що судновласниками можуть бути: суднобудівні верфі, банки, які кредитували будівництво суден (у випадку відмовлення судновласника від судна), судноплавні компанії, що мають у розпорядженні велику кількість однотипних суден. Ефективністьорганізації транспортного процесуморського балкерного флоту для судновласникавизначається умовами передачи суден в оперування,які являються недостатньообґрунтованими. Розмір оплати за оперування не враховує кількість та характеристики суден, що передаються, фактори, що впливають на експлуатаціюсуден, та на практиціпризначається як відсоток від доходів роботи суден в оперуванні.

У другому розділі «Умовизалучення компаний, що оперують тоннажемдо організації роботи балкерного флоту»:

- визначається місце й роль компаній, що оперують тоннажем, в організації роботи балкерного флоту національними судноплавними компаніями, в результаті чого виділяються форми оперування, наводяться їхні відмінні риси від форм організації роботи флоту й видів фрахтування тоннажу.

Судновласники можуть самостійно експлуатувати судна, а також можуть передавати їх в оперування компаніям, що спеціалізуються на управлінні роботою флоту та укладають із судновласником договір управління суднами. У зв’язку з цим в роботі сформульовано, що:

− договір управління не є договором щодо фрахтування судна на час або на рейс; це договір про надання широкого кола послуг з управління роботою флоту;

- управляючі компанії спеціалізовані по видах виконавчих функцій. Кожна компанія виконує одну або декілька окремих функцій технічної експлуатації, укомплектування екіпажу (крюїнг), комерційної експлуатації, оперування, інші послуги (страхування, складання звітності, оформлення продажу і придбання суден і т.ін.). Стосовно організації транспортного процесу − запропоновано модель управління роботою балкерного тоннажу в судноплавних та в управляючих компаніях.

− операторами слід вважати управляючі компанії, що спеціалізуються на управлінні виробничим процесом судна, який є найбільш важливою функцією в організації транспортного процесу балкерного тоннажу;

− всі доходи від роботи суден ідуть на рахунок судновласника;

− судновласник несе всі постійні й змінні витрати по переданих суднах і виплачує винагороду операторові.

− компанія, що оперує тоннажем, як і судновласник, укладає угоди із фрахтувальником на рейс, на час від імені судновласника.

− організаційно-структурними елементами транспортної системи щодо організації транспортного процесу балкерного флоту являються вантажовласники, промислові підприємства, судноплавні компанії, управляючі компанії, оператори, порт, СРЗ та інші суб’єкти державної або комерційної діяльності (агентські, брокерські, експедиторські, сюрвейєрські компанії).

Таким чином, основна діяльність судноплавних компаній, операторів залежить від вибору форм оперування тоннажем й спрямована на виконання фрахтових операцій за різними умовами договору морського перевезення

Для вирішення питання про доцільність передання тоннажу компаніям, що оперують балкерним тоннажем, систематизовано фактори, що впливають на ефективність експлуатації балкерного флоту в різних формах оперування.

В основі принципу класифікації факторів стосовно системи трампового судноплавства традиційно лежить розподіл на внутрішні й зовнішні фактори, контрольовані й неконтрольовані судновласником і оператором.

Досліджено вплив наступних факторів на доходи від роботи суден у власному управлінні флотом:

Ефективність використання суден в оперуванні підвищується за рахунок удосконалювання технології перевезень вантажів, заходу суден у порти з розвинутою портовою потужністю, повного використання ходових якостей судна, відфрахтування суден з урахуванням кон'юнктури фрахтового ринку. Все це викликає зміни таких факторів як: показників завантаження (б ± ∆б); чистої вантажопідйомності(Dч ± ∆Dч); підвищення середньої дальності перевезення в компанії, що оперує тоннажем(l ± ∆l); зміна швидкості суден при виконанні рейса (Vе ± ∆Vе); інтенсивності обробки судна в портах, що визначається на основі норм обробки суден (Мв ± ∆Mв); періоду експлуатації суден (Tе ±∆Tе); фрахтової ставки (f ± ∆f).

Досліджено вплив наступних факторів на доходи від роботи суден в оперуванні:

Fо = f ((б ± ∆б), (Dч ± ∆Dч), (l ± ∆l), (Vе ± ∆Vе),

(Mв ± ∆Mв), (Tе ± ∆Tе), (f ± ∆f)). (2)

Досліджено вплив наступних факторів на витрати по роботі суден у власному управлінні:

rc = f (Cx, Cст,l, б, Vе, Mв, Dч), (3)

де Схдобові змінні витрати на ходу;

Сстдобові змінні витрати на стоянці.

В оперуванні

rо = f ((Cx ± ∆ Cx), (Cст± ∆Cст), (б ± ∆б), (Dч ± ∆Dч),

(l ± ∆l), (Vе ± ∆Vе), (Mв ± ∆Mв)). (4)

Розроблено теоретичні й методичні положення по вибору критерію для оцінки ефективності роботи балкерних суден при передачі в оперування. В якості критерію пропонується, відповідно до вітчизняної практики останніх десятиліть використовувати різницевий показник доходів і витрат.

Загальна формула доходів для виявлення факторів, що впливають на ефективність експлуатації власного тоннажу (Fc), і переданого в оперування (Fo).

Fc =

,(5)

Fо =

(6)

Для визначення впливу факторів на собівартість по суднах, що перебувають у власному управлінні використовується вираз

rс = (

).(7)

У формулі (7) виділено складову собівартості перевезень − ходову й стояночну, а також основні фактори, що впливають на рівень цього важливого показника.

Формула для визначення впливу факторів на питомі витрати по суднах, що перебувають в оперуванні

rо = (

). (8)