Смекни!
smekni.com

Організація роботи флоту компаній що оперують балкерним тоннажем (стр. 3 из 4)

Для дослідження цих залежностей використано метод факторного аналізу, який припускає, що досліджуваний фактор розглядається в якості незалежної змінної.

У третьому розділі «Дослідження впливу основних факторів на ефективність роботи балкерних суден» − дано системну оцінку ефективності експлуатації тоннажу у власному управлінні для визначення доцільності передачі суден в оперування. У цьому розділі:

− представлено методичні положення по визначенню рівновигідних умов використання флоту у власному управлінні й у компанії, що оперує тоннажем, при рівності заданого показника оцінки ефективності;

− формалізовано задачу визначення розміру оплати за оперування переданих суден;

− розроблено методичні положення по оцінці впливу основних характеристик переданих суден на ставку за оперування;

− розроблено методичні положення по визначенню області ефективного використання суден у власному управлінні й в оперуванні при обліку зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на ефективність експлуатації балкерного флоту.

− розроблено методичні положення по розміщенню флоту на напрямках залежно від вибору варіанта відфрахтування суден.

Для визначення рівновигідних умов використання флоту у власному управлінні й у компанії, що оперує тоннажем, запропонований показник валового доходу, що доводиться на одну тонну вантажопідйомності судна у власному управлінні й в управлінні оператором ((F/Dч)c;(F/Dч)о). Тому що витрати по суднах у власному управлінні й оперуванні несе судновласник, приймемо величину рейсових витрат судна у власному управлінні рівною величині постійних і змінних витрат судна в оперуванні.

Застосування методу порівняння дозволило одержати рівнозначні величини й визначити границі ефективного використання різних форм оперування тоннажем.

Для коефіцієнта завантаження й фрахтової ставки

,
, (9, 10)

де К – величина ставки за оперування флотом;

бр,,fp – рівновигідні величини (граничні значення) за коефіцієнтом завантаження й тарифною ставкою відповідно.

Побудовано графіки залежності досліджуваного показника від коефіцієнта завантаження й фрахтової ставки й визначено граничні значення доцільності передачі суден в оперування.

З одного боку від граничних значень по завантаженню й тарифним ставкам знаходяться області ефективного використання тоннажу в оперуванні, з іншого боку від граничних значень знаходяться області ефективного використання флоту у власному управлінні судноплавної компанії. Однак даний метод придатний для визначення області ефективного використання суден в оперуванні при кожному заданому параметрі окремо й не враховує зміни досліджуваного показника від впливу всіх вищеперерахованих факторів.

Розроблено методичні положення по визначенню розміру оплати за оперування переданими суднами, за умови, що прибуток від роботи суден в оперуванні не перевищує прибуток, який міг бути отриманим судновласником у власній експлуатації, тобто

(Fo – Ro) – Rео ≥ Fсу - Rесу, (11)

де Fo, Fсу – доходи від роботи суден в оперуванні й у власній експлуатації;

Ro,о,су– витрати на оплату за оперування, експлуатаційні витрати в оперуванні й у власному управлінні відповідно.

Виразивши доходи від оперування через добуток фрахтової ставки на провізну спроможність флоту, і підставивши у вираз (11) розгорнуту формулу для визначення провізної спроможності флоту, після перетворень одержано

Ro ≤ ∆f*

, (12)

де∆f –можливий приріст фрахтової ставки в оперуванні.

Досліджено залежність витрат на оплату за оперування(Ro)від зміни параметрів формули шляхом диференціювання. Зростаннявитрат за оперування при достатньомузростаннівантажопід’ємностіташвидкості суден, що переданікомпанії-оператору, обмежуєтьсяграницею,яка пов’язана зінтенсивністю обробки суден в портах. Таким чином зроблено висновок, що розмір оплати за оперування суднами повинен бути спільномірним з інтенсивністю обробки суден в портах при роботі на передбачуваних напрямках використання балкерного тоннажу з періодом експлуатації суден й розміром фрахтової ставки на вантажі, що перевозяться. Однак, даний метод застосовується у випадку рівності витрат в оперуванні й у власному управлінні суднами.

Виведено залежність ставки за оперування балкерним тоннажем від основних характеристик суден (швидкості Vе та чистої вантажопідйомності Dч)К=ц(Dч; Vе).

Kц(Vе) =

;Kц(Dч) =

У результаті дослідження зроблено висновок, що ставка за оперування не є величиною постійною для суден з різними характеристиками. Вантажопідйомність й швидкість переданих суден є одним з найбільш важливих важелів призначення ставки за оперування.

При організації роботи флоту судноплавної компанії, що оперує балкерним тоннажем, важливе значення приділяється вибору компанії-оператора. Розв’язання цієї проблеми в роботі виконано шляхом визначення області ефективного використання суден у власному управлінні й оперуванні. В результаті одержано залежність доходів і витрат від сукупного впливу внутрішніх факторів, яка здійснена варіантним методом.Для цього на одному графікусуміщено криві доходів івитрат, тазнайденоточкиїхзіткнення.Таким чином мета задачи досягнена знаходженням екстремуму прибутку, коли функціональна залежність(Фc;Фо)=f(б, Dч, Vе, Мв)max, відповідає певній області міжвипуклою та увігнутою кривоюзфіксованим значеннямекстремумуприбутку при певних величинах б, Dч, Vе, Мв,що відкладаються на осі абсцисс.

Таким чином сукупний вплив факторів на питомі доходи й витрати у власному управлінні має вигляд

Фc = (Fc(б) + Fc(Мв) + Fc(Dч) + Fc(Vе)) – (rс ) + rс в) + rс (Dч) + rс (Vе)). (15)

В оперуванні

Фо = (Fо(∆б) + Fо(∆Мв) + Fо(∆Dч) + Fо(∆Vе)) –

- (rо (∆б) + rо (∆Vе) + rо (∆Мв) + rо (∆Dч)). (16)

Область, що укладена між початком координат і точками А1, А2, А3,Ао, Ас перетинання кривих Fі R, є областю прибутку при роботі суден у різних формах оперування й визначається умовами зміни внутрішніх факторів. Із правого боку від точок перетинання кривих перебуває область ефективної експлуатації суден у різних формах оперування при зміні зовнішніх факторів. У точках між дотичними Фоmах 1,де виконується умова, щоdF DчVе Mв)о1= dRDч Vе Mв)о1,таФоmax 2,де виконується умова, щоdFDч Vе Mв)о2 = dRDч Vе Mв)о2,перебуває область максимального значення прибутку в оперуванні. У точках між дотичними Фсmax, де виконується умова, щоdF(б Dч Vе Mв)с = dR(б Dч Vе Mв)сперебуває область максимального значення прибутку у власному управлінні суднами.

У точці Асперебуває граничне значення рівності доходу й витрат у власному управлінні. Точку Ао отримано перетинанням кривих, що відповідають значенню максимальних доходів і мінімальних витрат від роботи суден, які перебувають в оперуванні. Точки А1, А2, А3 отримано перетинанням кривих доходів і витрат у оператора, який відповідно:

- збільшує доходи за рахунок збільшення витрат при граничному значенні параметрів ХА1 = б1Dч1Vе1Mв1;

- знижує витрати за рахунок зниження доходів при граничному значенні параметрів ХА2 = б2Dч2Vе2Mв2;

- знижує доходи та збільшує витрати при граничному значенні параметрів ХА3=б3Dч3Vе3Mв3.

Передавати судна треба тим операторам, які можуть при незначному збільшенні доходів знизити витрати по експлуатації (абсциса точки А2 більше абсциси точки А1: ХА2 > ХА1) за рахунок відносних збільшень показників роботи суден.