Смекни!
smekni.com

Законодавство України про водний транспорт (стр. 8 из 8)

Судно може бути арештоване. Арештом є будь-яке задержання або обмеження в пересуванні судна незалежно від того, яка формуліровка використовується при винесенні ухвали (визначення) суду. Арешт здійснюється для забезпечення морської вимоги. Голова Морської арбітражної комісії при торговельно-промисловій палаті може на прохання сторони встановити розмір і форму забезпечення вимоги і, зокрема, винести ухвалу про накладення арешту на судно, що знаходиться в порту.

При виникненні між сторонами суперечки щодо дотримання претензійного порядку позовна заява приймається до виробництва юрисдикційним органом. Проте якщо в ході розгляду цієї заяви буде встановлено, що претензійний порядок не був дотриманий, наступають визначені наслідки. На вимоги, витікаючі з перевезення вантажу в змішаному повідомленні, претензії повинні пред'являтися до перевізника, що доставив грузнув в кінцевий пункт перевезення.

Претензія повинна містити найменування особи, до якої адресуеться вимога, найменування заявника претензії і його поштова адреса, а також вимога, з якою заявник претензії звертається до боржника, основання для його пред'явлення, суму, яку вимагає заявник претензії, і при необхідності розрахунок цієї суми. У претензії указується номер расчетного або іншого рахунку заявника претензії, найменування і адреса банку, в якому відкритий цей рахунок, перелік прикладених до претензії документів.

Окрім вже розглянутих договорів існує договір морського агентства. За договором морського агентства морський агент зобов'язується за винагороду здійснювати за дорученням і за рахунок судновласника юридичні і інші дії від свого імені або від імені судновласника в певному порту або на певній території.

Таким чином, договір морського агентства є різновидом агентського договору. Особливості договору морського агентства визначаються тим, що він використовується при наданні як послуг із здійснення операцій, так і інших послуг у сфері підприємницької і іншій діяльності в області торгівельного мореплавання в порту або на певній території.

Список використаних джерел

1. Кодекс торгового мореплавання України

2. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договірне право: Підручник. У 2 Т. – М.: Статус,2000.

3. Цивільне право. У 2-х т. Т. 2/ Під ред. Е. А. Суханова. М., 1993.

4. Кодекс про адміністративні правопорушення .- М.: Юріст', 2001..

5. Тараса М. А. Договор перевезення. - Ростов-на-Дону, 1965.

7. Форма операції окремих питань здійснення підприємницької діяльності // Російська газета.- 1997.- 21 сент

8. Черепахин Б. Б. Ответственность вантажоодержувача за Договором перевезення.- Іркутськ, 1997.

9. Вітрянській В. В. Перевозка (гл. 40). Транспортна експедиція (гл. 41)/. Частина друга. Текст, коментарі,

алфавітно-наочний покажчик.

10. Закон про транспорт України

11. Договір перевезення морським транспортом

12. Водний кодекс України

13. Транспортне право України: Навч. посіб. / Демський Е.Ф., Гіжевський В.К., Демський С.Е., Мілашевич А.В.; За заг. ред. В.К. Гіжевського, Е.Ф. Демського – К.: Юрінком Інтер, 2002. – С. 202-220.