Смекни!
smekni.com

Транспортне підприємство Аеросвіт як складна система Системний підхід до аналізу діяльності (стр. 3 из 4)

· взаємодія з усіма видами транспорту;

· співпраця з аеропортами, що мають статус міжнародних та інш.

Рис.3 Авіакомпанія «АероСвіт» як підсистема відносно до зовнішнього середовища (надсистеми).

Рис.3 доводить, що авіакомпанію «АероСвіт» можна розглядати як систему в цілому, як підсистему у великій системі перевезень, співпраці з провідними авіакомпаніями. Також на рис.3 зображені тісні взаємозв’язки з багатьма компонентами зовнішнього середовища. Наприклад, авіакомпанія тісно співпрацює з іншими авіаперевізниками. Це дає їй змогу розширювати карту польотів, збільшувати дальність польотів, підвищувати пасажирообіг, вантажообіг, а також отримувати певні навики, вивчати нові можливості та покращувати якість обслуговування на основі взаємообміну зі своїми партнерами. Авіакомпанії, з якими співпрацює «АероСвіт», також, в свою чергу, розширюють геогрфію польотів, покращують показники ефективності своєї роботи тощо. «АероСвіт» тісно співпрацює з ведучими європейськими авіакомпаніями в рамках угод про спільну експлуатацію повітряних ліній. До їх числа входять такі визнані авіакомпанії, як "Malev", "Olympic Airways", "CSA", "LOT", "Міжнародні Авіалінії України", "Air Baltic", "Estonian Air". Крім того, "АероСвіт" має близько 90 угод про взаємне визнання перевізної документації з авіакомпаніями, серед яких такі лідери в області авіаперевезень, як "Delta", "Lufthansa", "Finnair", "British Airways", "Austrian Airlines", "Northwest Airlines", "Air Canada" і т.д.

Розглянемо інший фактор зовнішнього середовища – конкуренти. Завдяки тому, що на ринку авіаперевезень існують інші компанії, «АероСвіту» необхідно постійно покращувати якість свого обслуговування, впроводжувати нові технології чи то регістрації, чи то бронювання авіаквитків, слідкувати за роботою своїх агентів, перевіряти кваліфікацію своїх співробітників та проводити курси по підвищенню кваліфікації, перевіряти технічну оснащеність ангарів тощо. Все це робиться задля утримання провідних позицій на ринку авіаперевезень як України, так і закордоном.

Тобто, дані приклади довели, що авіакомпанія «АероСвіт» є підсистемою у великій системі перевезень і має тісні налагоджені зв’язки з усіма компонентами зовнішнього середовища.

2.3 Аналіз основних видів діяльності транспортного підприємства, визначення головної цілі, інших цілей

Кожна система окрім структури, функцій, елементів обов’язково переслідує певну ціль, задачі. Ціль системи – це пріоритетний для системи стан, який найчастіше виражають у вигляді цільової функції.

Цілі авіакомпанії «АероСвіт».

Будь-яке транспортне підприємство на своїй меті має певну кількість поставлених задач, цілей. І кожна компанія намагається якнайповніше їх реалізувати. Так як авіакомпанія функціонує в умовах ринкової економіки основною задачею є конкурентна здатність підприємства, підвищення якості обслуговування пасажирів, розширення парку ПС та географії польотів, утримання позицій на ринку авіаційних перевезень і, звичайно, отримання прибутку. Даними питаннями займається відділ маркетингу.

Вирішуючи завдання одержання стійкого прибутку, служба маркетингу варіює складовими ринку - частотою польотів, їхнім розподілом по сезонах і за часом доби, структурою комерційного завантаження, тарифами й пільгами, а також мережею авіаліній.

Служба маркетингу покликана забезпечувати відповідність попиту на перевезення й можливості його задоволення. Якщо попит на перевезення починає падати, маркетологи повинні з'ясувати причини й вжити відповідних заходів по їхньому усуненню. Такими мірами можуть бути: поліпшення іміджу компанії, підвищення якості обслуговування, перегляд структури тарифів, складання більше зручного для клієнтури розкладу польотів. Приведення пропонованих ємностей у відповідність із попитом може бути досягнуте шляхом скорочення частоти польотів, зменшення кількості пропонованих крісел у тиждень на даній лінії й навіть тимчасовому припиненні польотів на певних лініях.

Важливим моментом підвищення конкурентноздатності авіакомпанії на ринку міжнародних перевезень є вплив маркетингу на власне виробництво й фінансування з метою підвищення стійкого прибутку. Цей вплив здійснюється за допомогою спеціальних програм модернізації виробництва :

- удосконалювання інфраструктури повітряних перевезень, що перебуває у веденні авіакомпанії;

- удосконалювання системи комерційного обслуговування;

- поліпшення підготовки персоналу;

- удосконалювання системи продажу перевезень;

- удосконалювання організаційної структури авіакомпанії.

Ця функція маркетингу передбачає також поліпшення координації діяльності всіх структурних підрозділів авіакомпанії, для того щоб остання працювала як єдина система авіатранспортного виробництва. Недоліком існуючої системи керування є те, що вона функціонує не як інтегральна система, а як сума дій окремих ієрархічних підрозділів, кожне з яких має свою мету, часом протилежні цілям суміжних підрозділів. Наприклад, комерційну службу можуть цікавити доходи, але не стосуються витрати, фінансова ж служба, навпроти, зайнята лише бюджетом; літна служба, служба постачання, наземні служби можуть мати свої завдання, не зв'язані єдиними цілями авіакомпанії. Керівництво компанії, що має у своєму розпорядженні такі важелі, як авіатранспортне виробництво, система цін і система продажу, повинне знайти оптимальну комбінацію цих коштів впливу на ринок з метою його освоєння й забезпечення успіху в конкурентній боротьбі з іншими авіакомпаніями.

Не менш важливу роль відіграє і комерційна служба, яка виконує наступні функції:

- здійснює залучення пасажирів і вантажної клієнтури на рейси авіакомпанії і відповідно контролює продаж пасажирських і вантажних перевезень через представництва й агентів авіакомпанії;

- розробляє й проводить заходи щодо підвищення економічної ефективності діючих міжнародних ліній і по відкриттю нових;

- здійснює контроль за максимальним використанням провізної спроможності літаків і проводить заходи щодо підвищення економічного завантаження літаків;

- вивчає кон'юнктуру ринків міжнародних перевезень і попит на пасажирські й вантажні перевезення й розробляє перспективні плани розвитку мережі авіакомпанії ''АероСвіт '';

- координує й контролює комерційну діяльність представництв авіакомпанії за кордоном;

- контролює роботу й здійснює заходи щодо розширення мережі агентів у справах продажу перевезень на рейси ''АероСвіт '';

- здійснює розрахунки з іноземними авіакомпаніями, фірмами й іншими організаціями за отримані й надавані послуги;

- контролює звітність представництв по проданих перевезеннях.

Більш наглядно цілі, задачі та можливі шляхи їх вирішення зображені на рис. 4.



Кількість рейсів виконаних авіакомпанією

Завдяки розширенню авіапарку компанія вже в липні – серпні 2005 року активізувала польоти на багатьох регулярних повітряних напрямках.

Як показують статистичні дані, протягом усього періоду діяльності авіакомпанії «АероСвіт» на українському ринку авіаперевезень кількість щорічно виконуваних рейсів постійно збільшується, що свідчить про процес розвитку компанії, а також посиленні її позицій на ринку.


Рис. 5. динаміка кількості виконаних рейсів в період з 1994 по 2005 рік.

Постійний ріст кількості рейсів обумовлений як відкриттям нових авіаліній, так і збільшенням частот на вже наявних маршрутах.

За підсумками 2005 року авіакомпанія «АероСвіт» стала найбільшою пасажирською авіакомпанією України. Та й у цілому за весь період діяльності авіакомпанії, починаючи з 1995 року, спостерігається відносно стабільний ріст даного показника. Виключення становить лише 1998 рік, коли спостерігається незначне зниження обсягів пасажирських перевезень стосовно попереднього року. Це порушено економічною кризою в Росії, яка повела за собою нестабільність валютного курсу, обвал рубля й, як слідство, зниження купівельної спроможності населення, що у свою чергу спричинило втрату як уже наявних, так і потенційних пасажирів авіакомпанії.


Рис. 6. динаміка перевезення пасажирів у період з 1994 по 2005 роки

Виходячи з даних діаграми можна зробити висновок, що авіакомпанія на початку своєї роботи перевозила незначну кількість пасажирів (порівняно з 2005 роком). Проте можна спостерігати стрімкий ріст авіаперевезень з 2002 року. Це спричинено розширенням карти польотів та парку ПС. Лише у 1998 році відбувся спад об’ємів перевезення, але потім пасажиропотік постійно зростає. Сьогодні авіакомпанії вдається не тільки зберегти, але й утримати свої ринкові позиції. Збільшення частки ринку, постійне зростання виробництва й обсягів перевезень забезпечує стабільне зростання доходів авіакомпанії.

Проаналізуємо тепер роботу авіакомпанії «АероСвіт» виходячи з даних за 9 місяців 2007 року та відповідно 9 місяців 2008 року.