Смекни!
smekni.com

Адаптивна фізична культура в Росії (стр. 3 из 3)

4) дзюдо - 13 чол.;

5) волейбол (чол.) - 14 чол.;

6) кульова стрільба - 8 чол.;

7) пауерліфтинг - 11 чол.;

8) настільний теніс - 6 чол.;

9) кінний спорт - 6 чол.;

10) теніс - 1 чол.

В даний час у розвитку спорту серед інвалідів в Росії відзначається зростання ролі держави. Це проявляється, перш за все, у державній підтримці спорту серед людей з обмеженими можливостями; фінансування системи підготовки спортсменів-інвалідів; формуванні соціальної політики в області спорту інвалідів, зокрема, соціальної захищеності спортсменів, тренерів, фахівців.

Фінансування участі російських спортсменів-інвалідів в офіційних міжнародних змаганнях, включаючи Параолімпійські і Сурдолімпійскіе ігри, збільшилася з 1998 року більш ніж в 10 разів. Обсяг фінансування всеукраїнських спортивних заходів серед інвалідів за п'ять років зріс з 8 до 60 млн. рублів.

У рамках підпрограми "Фізичне виховання і оздоровлення дітей, підлітків та молоді в Російській Федерації / 2002-2005 роки /" федеральної цільової програми "Молодь Росії" / 2001-2005 роки / передбачила виділення 4,3 млн. рублів на зміцнення матеріально-технічної бази науково-практичних центрів фізичної реабілітації. Щорічно в Єдиному календарному плані всеросійських і міжнародних змагань передбачається розділ, в який входить близько 100 всеукраїнських та 60 міжнародних спортивних заходів серед спортсменів з порушенням слуху, зору, інтелекту, з ураженням опорно-рухового апарату. Пріоритетним для Держкомспорту Росії є вирішення питання про прирівнювання статусу інвалідів-спортсменів до статусу здорових спортсменів, статусу параолімпійців - до статусу олімпійців.

Починаючи з 2000 року спортсменам-переможцям та призерам Параолімпійських ігор, а з 2003 року - переможцям і призерам Сурдоолімпійскіх ігор і тренерам, що здійснювали їх підготовку, виділяються грошові винагороди.

Спільно з Параолімпійським і Сурдоолімпійскім комітетами Росії підготовлені списки провідних інвалідів-спортсменів кандидатів на президентські стипендії. 4 грудня 2003 вийшов Указ президента РФ про заснування стипендій спортсменам-інвалідам, які є членами збірних команд Росії по параолімпійських і сурдоолімпійскім видів спорту. Указом передбачається встановити до 100 стипендій щорічно для спортсменів-інвалідів - членів збірних команд Росії по параолімпійських і сурдоолімпійскім видів спорту в розмірі 15 тисяч рублів. (Взято з матеріалів РІА «НОВИНИ»)


ВИСНОВОК

Активізація роботи з інвалідами в галузі фізичної культури і спорту, поза сумнівом, сприяє гуманізації самого суспільства, зміни його ставлення до цієї групи населення, і тим самим має велике соціальне значення.

Треба визнати, що проблеми фізичної реабілітації та соціальної інтеграції інвалідів засобами фізичної культури і спорту вирішуються повільно.

Основними причинами слабкого розвитку фізичної культури і спорту серед інвалідів є практична відсутність спеціалізованих фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруді, нестача обладнання та інвентарю, нерозвиненість мережі фізкультурно-спортивних клубів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл та відділень для інвалідів у всіх типах установ додаткового утворення культурно - фізичнї - спортивної спрямованості. Відчувається брак професійних кадрів. Не виражена в достатній мірі потребу у фізичному вдосконаленні у самих інвалідів, що пов'язано з відсутністю спеціалізованої пропаганди, спонукає їх до занять фізичною культурою і спортом.

У сфері фізичної реабілітації інвалідів як і раніше існує недооцінка тієї обставини, що фізкультура і спорт набагато більш важливі для людини з обмеженими можливостями, ніж для благополучних у цьому відношенні людей.

Активні фізкультурно-спортивні заняття, участь в спортивних змаганнях є формою так гостро необхідного спілкування, відновлюють психічну рівновагу, знімають відчуття ізольованості, повертають відчуття впевненості та поваги до себе, дають можливість повернутися до активного життя.

Головним завданням все ж таки залишається залучення в інтенсивні заняття спортом якомога більшого числа інвалідів з метою використання фізкультури і спорту як одного з найважливіших засобів для їх адаптації та інтеграції в життя суспільства, оскільки ці заняття створюють психічні установки, вкрай необхідні для успішного возз'єднання інваліда з суспільством та участі в корисній праці. Застосування засобів фізичної культури і спорту є ефективним, а в ряді випадків єдиним методом фізичної реабілітації та соціальної адаптації.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Видрін В.М. Методичні проблеми теорії фізичної культури / / Теорія і практика фізичної культури, 2000, с. 10-12. - № 6.

2. Євстаф'єв Б.В. Аналіз основних понять в теорії фізичної культури / Матеріали до лекцій. - Л.: ВІФК, 2005, с. 133 - № 5.

3. Лубишева Л.І. Концепція формування фізичної культури людини. - М.: ГЦОЛІФК, 2003. - 120 с

4. Матвєєв Л.П. Введення в теорію фізичної культури: Навч. сел. для ін-тів фіз. культ. - М.: ФиС, 2003. - 128 з

5. Миколаїв Ю.М. Теорія фізичної культури: функціональний, ціннісний, діяльнісний, результативний аспекти. СПб., 2000. -156 C.

6. Збірник матеріалів до лекцій з фізичної культури і спорту інвалідів (Ред. і упоряд. В. С. Дмитрієв, А. В. Сахно). Т I і II. - М.: МОГІФК, ВНІІФК, 1993. Т I. - 272 с. Т. II. - 292 с

8. Соціальні та біологічні основи фізичної культури: Навчальний посібник / Відп. ред. Д. М. Давиденко Видавництво: Санкт-Петербурзького ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, 2001, 208 с.

9. Щедріна А.Г. Здоров'я і масова фізична культура. Методологічні аспекти / / Теорія і практика фізичної культури, 1999. - № 4.