Смекни!
smekni.com

Документальное оформление взаимоотношений клиента с отелем (стр. 3 из 6)

Зразок заповнення "Касового звіту" наведений вище.

І, нарешті, остання типова форма, затверджена Інструкцією № 230, - це "Відомість руху номерів у готелі" типової форми № 9-г. Заповнюється вона черговим адміністратором готелю щодня станом на 9.00 і призначена винятково для оперативного обліку заселених і вільних номерів.

Дизайн форм документів первинного обліку готель вирішує індивідуально на власний розсуд. При цьому дизайн повинен враховувати прикмети особистого фірмового стилю готелю, елементи відомостей про проживаючого та можливість як електронного, так і ручного заповнення документа. Якщо форма документа має, крім друкованого, ще й електронний варіант, обидва повинні бути витримані в єдиному стилі.

Виписка з номеру та оплата рахунку

За стадією перебування гостя йде оформлення розрахунків і виїзд із готелю. [,с 109-110]. У день від’їзду гість одержує повний розрахунок , його просять оплатити заборгованість і повернути ключі від номеру, перш ніж залишити готель.

Для оформлення розрахунків з гостями передбачені бланки суворої звітності. Це рахунок (форма № 4г), що виписується касиром у трьох екземплярах ; перший видається гостеві ; інший разом з «Касовим звітом»(форма №9г ) протягом доби здається в бухгалтерію, третій екземпляр залишається в касира і зберігається до виїзду гостя з готелю.

Функції виписки та оплати розрахунку:

Процес виписки та розрахунку покликаний нести три основні функції :

- регулювання балансу гостьового рахунку;

- своєчасне виявлення даних про наявність номерів, що звільнилися;

- контроль і ведення відповідних записів про перебування гостей.

У світовій практиці існує практика таких методів розрахунку клієнтів з готелями:

- оплата рахунків готівкою;

- запис суми рахунка на кредитну картку ;

- відстрочка платежу шляхом не виписування рахунку;

- використання комбінації перерахованих варіантів

У більшості готелів персоналу потрібно ознайомити гостя з можливими варіантами оплати при реєстрації . Таким чином , кредитні картки або інформація про прямо виписуванні повинні бути надані гостеві заздалегідь, до виписування з номера.

Під час оформлення виписки та сплати рахунків добре підготовлений персонал повинен забезпечити ритмічну, ефективну атмосферу. Процес оплати рахунків залежить від ефективності системи обліку та поінформованості клієнтів, починаючи зі стадії бронювання і закінчуючи оформленням виїзду [5, 112 с]


Види розрахунків із проживаючими

У готелях використовують два види розрахунків – готівковий та безготівковий (переведення грошей на рахунок готелю). У готелях високого класу як безготівковий розрахунок приймаються кредитні картки. Ними розплачуються індивідуальні туристи. У заявці на бронь вказується номер кредитної картки, назва платіжної системи і термін дії картки. Для розрахунків за допомогою пластикових карток у готелі повинне бути спеціальне обладнання: імпринтер або електронний термінал.

Кредитна картка – це пластикова картка або пластина, що застосовується я клієнтом банку ,або іншої кредитно – фінансової установи в рамках установленого ліміту для запозичення готівки для купівлі товарів та оплати послуг. На ній зазначається ім’я власника, зразок підпису, привласнений йому номер та і термін дії картки.

Для оплати за безготівковим розрахунком можуть використовуватися дорожні та іменні чеки. Дорожні чеки виписуються на певну суму, тому клієнт вибирає послуги в готелі. Дорожні чеки не можна передати іншій особі, але можна обміняти на готівку в банку .Іменні чеки виписує гість на необхідну суму до оплати кожного разу, коли необхідно.

Слід зазначити, що за даними світових досліджень перше місце займає розрахунок за кредитними картками ; на другому місці- розрахунок за чеками; на третьому – розрахунок готівкою.

В Україні на першому місці- розрахунок готівкою і переведення на розрахунковий рахунок готелю. Кредитні картки приймаються лише в готелях високого класу. Оплата готівкою рятує готель від неприємностей, якщо чек по якимось причинам не може бути оплачений банком. Система оплати на базі пластикових карток підвищує престиж готелю, наближає його до світових стандартів і тим самим сприяє залученню кредитоспроможних клієнтів.


IIАналіз діяльності готелю «ThyssenHouse»

Характеристика діяльності готелю «ThyssenHouse»

Новий розкішний готель "Тіссен хаус" побудований у вигляді замку і розташовується в одному з найживописніших куточків Криму, в смт Гурзуф, недалеко від моря і МДЦ"Артек". Готель оточений старовинним кипарисовим гаєм.

Приватний готель створений у відповідності з законами України: «Про підприємство»,»Про підприємництво»,» Про власність», «Про туризм».

Підприємство є юридичною особою ,має права та обов’язки , і здійснює свою діяльність згідно дійсного статуту та чинного законодавства на всій території України, воно має розрахункові та інші рахунки в банківських установах, печатку та штампи зі своєю назвою, проводить діяльність по принципах самофінансування та самоокупності.

Послуги з транспортного обслуговування (зустрічі і проводи в аеропорту і на залізно-дорожньому вокзалі, замовлення таксі), замовлення квитків на всі види транспорту, відкритий літній басейн із стрічною хвилею, безкоштовна цілодобова автостоянка, що охороняється, дитячий зал, послуги пральні і хімчистки, туристичне бюро, послуги перукаря, манікюр, педикюр

Адреса:

АР Крим, Гурзуф, вул. Ленінградська , 96

+3 (800) 501-51-90 (дзвінки тільки з України)

+38 (050) 481-57-33 (дзвінки з будь-якої країни)

www.thyssen-house.crimea.ua

СПД Тіссен В.В

ИНН 2693112595

Свідоцтво держ реєестрації №21460000000005419 від 13.03.2006

р/р 26005060127467 в КРУ «Приват-банк»

МФО 384436,

98645 Україна, АР Крим, м. Ялта, смт. Гурзуф,

ул. Ленінградська, 96

Свідоцтво платника єдиного податку

Тел. 80504815733

Основним видом діяльності приватного підприємства згідно свідоцтва є надання послуг розміщення та харчування.

Засновником є Тіссен Валерій Володимирович, він керує всією фінансовою діяльністю готелю, а його дружина Тіссен Світлана Анатоліївна,являється виконуючим обов’язки директора,має право на підпис документів, видачу заробітної плати працівникам, розпоряджається майном підприємства,укладає угоди, затверджує штатний розклад , приймає та звільняє працівників готелю ,відкриває в банківських установах розрахункові та інші рахунки, джерелами формування підприємства є грошові та матеріальні внески засновника , доходи отримані від господарської діяльності, інші джерела,що не заборонені чинним законодавством, а також займається організаційними питаннями готелю.

Приватне підприємство установлено чинним законодавством порядку на території України має право :продавати та передавати іншим юридичним особам , передавати в оренду, будівлі матеріальні та нематеріальні цінності,які належать підприємству, використовуються на підставі угод кошти та інше майно юридичних та приватних осіб. Самостійно встановлювати тарифи на послуги,які надаються в готелі, надавати побутові позики своїм працівникам укладати будь-які угоди та інші юридичні акти з юридичними та приватними особами,підприємство веде бухгалтерський облік по встановленій формі, надає статистичну звітність, відповідає за її достовірність, а також за достовірність поданих до фінансових органів звітів про доходи.


Завдання №1 Для виконання другого розділу курсової роботи

1.Аналіз трудових ресурсів готелю

Вихідні дані

Показники Позначення Минулий рік Звітний рік
1 Обсяг туристично -екскурсійних послуг,тис. грн. О 3800 4300
2 Чисельність працівниківна початок року,осіб Чпоч 110 110
3 Чисельність працівниківна кінець року,осіб Чкін=Чпоч+Чпр-Чзв 110 108
4 Чисельність прийнятихна роботу,осіб Чпр 10 14
5 Чисельність звільнених з роботи,осібЧ Чзв=Чвл+Чпор+Чск+Чін 10 16
5.1 У т.ч.:за власним бажанням Чвл 5 9
5.2 - за порушення трудовоїдисципліни Чпор 1 3
5.3 - за скороченням Чск 0 0
5.4 - з інших причин Чін 4 4
6 Кількість неявок урозрахунку на одногопрацівника днів Кнеявок 44 39,7
7 Фонд оплати праці, тис.грн. ФОП 1600 1720

Примітка: Чисельність працівників на початок звітного року рівна їх кількості на кінець минулого року.

1. Аналіз динаміки та структури персоналу

Показники Станом на Відхилення
Початок мин. року Кінець мин. року Кінець звіт. року Від початку минулого року На кінець минулого року
ос. % ос. % ос. % ос. % ос. %
Персонал підприємства всього 110 100 110 100 108 100 0 0
У т.ч.:1. Персонал управління 20 18,18 22 20 25 24,54 -3 3
1.1. Керівники 4 3,63 5 4,54 5 4,54 1 0
1.2. Спеціалісти 13 12 15 14 18 17 5 3
1.3. Службовці 3 2,72 2 1,81 2 1,81 -1 0
2. Основний персонал 86 76,78 83 75,45 78 70,9
3. Допоміжний персонал 4 3,63 5 4,54 4 3,63 0 -1

Висновок: відповідно до таблиці 1 «Аналіз динаміки та структури персоналу» по відхиленню ми можемо побачити. що кількість персоналу на початку минулого року збільшилася ,з них (1 керівник, 5 спеціалістів, але на одного службовця стало менше) і один працівник основного персоналу. А от кількість персоналу на кінець минулого року залишився майже не змінним Отже, у 2008 році роботодавець звільнив : 1 керівника, 2 спеціалістів.