Смекни!
smekni.com

Психологічна підготовка боксера-новачка до змагання (стр. 5 из 6)

Загального універсального рецепту безпосередньої підготовки боксерів до бою не може бути. Адже характерологічні і типологічні особливості промовців, рівень їх підготовленості, відношення до змагань і емоційний стан різні. Отже, мають бути різними і способи дії на їх психіку.

Проте практика боксу довела, що недоцільно задовго перед виступом "накачувати", розбурхувати боксера перед майбутнім боєм, оскільки надмірне збудження найчастіше під час зустрічі змінялося гальмуванням, що знижує "бойовий тонус".

Надмірна стимуляція перемоги перед боєм тренером також приводить частенько до скутості боксера на рингу, до однобічного сприйняття бойової обстановки.

Завдання тренера, що готує боксерів до виступу полягає в тому, щоб зняти зайву нервову напругу, що з'являється перед виходом на ринг, виробити розумну упевненість в своїх силах і бойову готовність [16, с.24-26].

Це завдання вирішується по-різному для кожного боксера. Наприклад, одного треба заспокоїти, переконавши в тому, що він набагато сильніше і краще підготовлений, чим противник; іншого - відчитати за недовірливість і невпевненість у власні сили; третього - збудити безпосередньо перед боєм, підняти його "бойовий дух" і так далі. Потрібно добитися того, щоб боксер був налагоджений оптимістично і упевнений в собі. Проте не можна щоб упевненість підмінялася самовпевненістю, яка приводить до самозаспокоєння, втрати пильності і ослаблення уваги.

Поважно добитися того, щоб боксерові завжди була приємна перспектива майбутньої зустрічі з будь-яким противником.

У практиці психологічної підготовки боксерів до бою існує ряд прийомів, які можуть бути вибірково використані тренером.

Перш за все, для ряду спортсменів (особливо з легко збудливою і неврівноваженою нервовою системою) доцільно використовувати ряд прийомів відвернення їх уваги від думок про майбутні виступи.

Практика показує, що у боксерів з неврівноваженою нервовою системою безпосередньо перед боєм краще викликати уявлення про тактичний хід майбутніх дій, про особливості техніки і тактики їх противників і способи протидії ним, не орієнтуючи таких спортсменів на результат. І, навпаки, флегматичних, урівноважених спортсменів перед виходом на ринг краще "напружити" перспективою успішного виграшу бою, звертаючи їх увагу переважно на результативну сторону зустрічі.

Відомо, що настрій людини в тій або іншій мірі пов'язаний з його позою, характером рухів, жестами. Швидкі, "живі", енергійні рухи, "ненапружені", "бадьорі" пози не лише виражають бадьорість, хороший настрій і цілеспрямованість, але, до певної міри сприяють підтримці певного "нервового тонусу", так само як скуті, мляві рухи, "розслаблені" пози не лише служать проявом внутрішньої незібраності, пригніченого стану і т.д., але і сприяють їх посиленню.

Тому тренерові треба стежити за тим, щоб боксер, підготовлюваний до бою, не лише старався оптимістично і упевнено віднестися до виступу, але всім своїм виглядом, рухами і жестами виражав це прагнення [17, с.93].

Слідує, проте, мати на увазі, що надмірна штучна "веселість" деяких боксерів, не відповідна їх внутрішньому стану, інколи приводить до негативних результатів; боксери настільки розтрачують свою нервову енергію на "жарти" або набудовуються настільки благодушно, що у них до бою пропадає спортивна злість, необхідна для перемоги.

Велике значення для психологічного стану боксера має вміст розминки перед боєм, яка повинна проводитися так, щоб підняти настрій, усунути скутість, розслабити м'язи, максимально поліпшити Готовність до швидких і раптових дій. Проте і тут залежно від індивідуальних особливостей і звичок боксера слід робити акцент на улюблених ним групах вправ (наприклад, імітаційних, спеціально-підготовчих, загальнорозвиваючих вправах при ходьбі або на місці, бою з тінню, вправах з партнером в рукавичках, завданні ударів по лапах і т.д.).

Під час бою розминки з тінню доцільно звернути увагу боксера на прийоми, які він, можливо, використовує на рингу, і запропонувати виконати декілька варіантів улюблених атакуючих, захисних і контратакуючих дій.

Для регуляції емоційних станів боксерів, дуже часто використовується спеціальна дихальна гімнастика і легкий збуджуючий або заспокійливий масаж.

Є декілька систем дихальних вправ, що роблять позитивний вплив на нервову систему спортсменів. Ці вправи проводяться сидячи або лежачи, передбачають глибокі вдихи і видихи, довільні затримки фаз дихання, повне розслаблення м'язів і відвернення від думок про майбутній виступ.

Залежно від способу, місця вживання і інтенсивності масажу він заспокоює або збуджує нервову систему. Для заспокоєння корисно застосовувати легке погладжування в області спини, потилиці, шиї; для збудження - енергійне розтирання м'язів, тіла, трушення руками і ногами, биття.

Боксер вірніше і швидше прийде в бойову готовність і прийме намічену лінію бою в тому випадку, якщо він з повною довірою і пошаною відноситиметься до свого наставника.

У бою дуже часто спостерігаються два крайні варіанти відношення боксера до противника.

Боксер або переоцінює свого противника, втрачає упевненість, стає скутим і надмірно обережним, і дуже часто, як прийнято говорити, психологічно програє зустріч, цілком підпорядкувавши свою волю волі противника; або, навпаки, недооцінює противника, поводиться неуважно, недбало і необережно і може програти зустріч слабкішому спортсменові.

Відповідно до цих настроїв тренерові треба або підбадьорити боксера, вселити в нього упевненість, переконати, його у власній перевазі, або, не переконуючи боксера в перевазі над партнером, порадити бути обережніше і уважніше вести бій.

Величезну роль в психологічному налаштуванні боксера під час бою грає правильне повчання тренера, яке має бути коротким, лаконічним і переконливим. Наставляючи і мобілізуючи волю боксера на ті або інші дії, тренер може впливати на його риси вдачі, самолюбивість або використовувати найбільш важливі для учня мотиви виступу.

Слідує "гнучкіше" використовувати різні способи дії на психіку і поведінку боксера.

Інколи, наприклад, потрібно суворо присоромити боксера за нерішучість і слабохарактерність і наказати в що б те не стало змінити свої дії в наступному раунді, згадавши про те, що чекає боксера в разі виграшу (або програшу) бою, інколи треба порадити йому змінити тактику або м'яко покартати за помилки. Можна нагадати боксерові про те, як він боксував в тренуванні або в якій-небудь попередній виграній зустрічі, і сказати, що він повинен діяти так само і зараз. Інколи рекомендується вдатися до обману: переконати боксера, програвшого раунд, що він відмінно вів бій, а противник знаходиться в деморалізованому стані, і треба лише небагато зібратися, щоб досягти перемоги. А в іншому випадку, навпаки, слід докорити боксерові, який вів приблизно рівний бій з противником, і вказати, що якщо йому не удасться активізуватися в наступному раунді, то зустріч буде програно.

Дуже поважно зуміти правильно зрозуміти психологічний стан боксера в ході бою і знайти ту "п'яту Ахіллеса", впливаючи на яку можна мобілізувати його волю для майстерної перемоги, і в той же час зберегти його бойове мислення і самовладання.

У сучасних турнірних змаганнях особливо великого значення набуває психологічна підготовка в процесі турніру.

Фізичні і психічні навантаження, що випробовуються учасниками, надзвичайно великі. Недаремно багато фахівців вважають, що організм тренованого спортсмена легше справляється з труднощами професійного матчу, чим любительського турніру.

У різних спортсменів залежно від їх індивідуальних характерологічних і типологічних особливостей, спрямованості особі психічний стан в процесі турніру змінюється по-різному. В одних воно відносне стабільно, в інших дуже мінливо [18, с.115-116].

Відповідно до результатів дії на психіку спортсмена різних чинників і підбирають засоби і прийоми психологічної підготовки в ході турніру з врахуванням індивідуальних психологічних особливостей особи учасників.

Наприклад, у випадку якщо боксер добре провів бій і виграв у сильного противника, у нього з'являється гарний настрій, спостерігається підйом бойового духу, бадьорість. В цьому випадку боксера потрібно набудувати так, щоб він не переоцінював надалі свої сили, був пильний і обережний.

Якщо бій проведений слабо і боксер, не показавши своєї майстерності, виграв з мінімальною перевагою у противника нижчого класу, то у спортсмена спостерігається незадоволення собою, розгубленість і пригніченість. Тренер повинен заспокоїти боксера, розповісти про достоїнства партнера, декілька перебільшуючи його позитивні якості і не лаючи за помилки. Тренерові слід лише зупинитися на аналізі помилок спільно із спортсменом і розробити план чергової зустріч на рингу.

Особливо погано впливає на психічний стан боксера несподівана зміна графіка в гіршу сторону, викликана раптовою хворобою або травмою одного з учасників. При невдалому для боксера графіку виступу слід відволікати його від перспективи важких боїв і уявлень про них і налаштовувати на бій незадовго до його початку. Тренерові потрібно використовувати для цього описані вище засоби регуляції передстартового стану боксера і допомогти йому цікаво провести час між боями. Дуже поважно зуміти обнадіяти одного боксера, докорити іншому за відсутність упевненості, використовувати провідні мотиви виступу третього, переконати в слабкості, партнера четвертого і т.п., враховуючи індивідуальні особливості кожного з них. Відповідно до цього треба надати спортсменам можливість зайнятися в перервах між боями улюбленим проведенням часу: розминкою, сном, прогулянками, вправами на лапах, відвідинами кіно і ін. Варіантів правильної організації вільного часу дуже багато.