Смекни!
smekni.com

Спортивні травми (стр. 3 из 3)

Раціонально побудована розминка не викликає стомлення організму і зайвого збудження.

Одним із заходів профілактики травм є регулярне гартування організму спортсменів до дій низької і високої температур, сонячній інсоляції і т.п. З метою профілактики спортивних травм використовують спеціальні захисні засоби.

Нижче приводяться деякі апробовані засоби і заходи попередження травм.

В легкій атлетиці: раціональна розминка, особливо в холодну погоду; теплий тренувальний костюм в прохолодну погоду, при сильному вітрі, дощі; відповідне взуття (у легкоатлетів-бігунів туфлі повинні мати шпильки 12—18 мм, що особливо важливо при бігу на слизькому грунті, за винятком кросів); у стрибунів в легкоатлетичних туфлях повинні бути гумові прокладки для пом'якшення ударів кістки п'яти і струсів тіла;

у марафонців і стайєрів — повстяні або фетрові устілки.

У футболі: бинтування гомілковостопних суглобів еластичними бинтами; накладення спеціальних щитків на передню область гомілки для захисту від можливих ударів і переломів; надягання під труси суспензорія для запобігання від ударів статевих органів, а вратарями—додатково ватяних боягузів під звичайні і налокітників на область ліктьових суглобів.

В хокеї з шайбою: застосування особливих рукавичок для грон рук, щитків на гомілці і на області передпліччя;

запобігання колінних і ліктьових суглобів наколінниками і налокітниками, а голови — шоломом; воротарям — додатково спеціальних захисних пристосувань у вигляді масок, хутряних унтів і ін.

В гімнастиці: правильний догляд за шкірою долонь; магнезія для грон рук (перед підходом до снарядів) з метою профілактики пошкоджень долонної поверхні; накладки на долоні з тонкої шкіри для попередження садна і потертостів.

В лижному і ковзанярському спорті: заходи захисту від відмороженні — навушники, байкові трикутники на область статевих органів, а також правильна підгонка взуття, регулярне просушування одягу (зокрема, рукавичок) і взуття.

В боксі: комплекс запобіжних засобів (захисні маски і шоломи на тренуваннях, ретельне бинтування грон рук, застосування захисної раковини на статеві органи, загубника для захисту зубів).

У важкій атлетиці: широкий шкіряний пояс, що надягає штангістом для профілактики травм зв’язочного апарату поперекового відділу хребта; шкіряні манжети для попередження травм лучезап’ястних суглобів; накладення на область грудної кістки під час тренування ватяно-марлевої амортизації з метою профілактики хронічного періоститу грудної кістки, що є результатом багатократного травмування її штангою.


Висновки

Досвід роботи показує, що при наданні належної уваги попередженню спортивних пошкоджень при заняттях спортом, правильному виконанні методичних і організаційних вказівок, добрій постановці лікарського контролю і виховної роботи травми, як правило, відсутні.


Список використаної літератури

1. Сущенко Л.П. Соціальні технології культивування здорового способу життя людини/ Запоріз. держ. ун-т. - Запоріжжя, 1999.- 308 с.

2. Венедиктов Д.Д., Чернух А.М., Лисицын Ю. П. Глобальные проблемы здравоохранения и пути их решения // Вопр. философии. - 1979. -№ 7. - С. 102-113; Дильман В.М. Четыре модели медицины. - Л.: Медицина, 1987. - 288 с; Пиріг Л. Медицина як інтегральна складова культури українського народу // Українознавство: стан, проблеми, перспективи розвитку.- К.:ВПЦ "Київ. ун-т", 1993. - С. 54-56; Смирнов И.Н. Здоровье человека как философская проблема // Вопр. философии. - 1985. - № 7. - С. 83-93; Патогенез болезней цивилизации / И. Шош, Т. Готи, Л. Чалаи и др. - Будапешт: Изд-во АН Венгрии, 1976. - С. 154.

3. Подольський М. Спорт на Україні 1960 — 64. К. 1966;

4. Все о спорте. І — III. Справочник. М. 1978;

5. Бака М. Спортивне п'ятиріччя України. К. 1980.

6. Энциклопедический словарь по физической культуре и спорту. І — III. М. 1960;