Смекни!
smekni.com

Туристичний потенціал Німеччини (стр. 4 из 10)

Для молоді зручно розміщення в хостелах – недорогих гуртожитках, де ієна коливається від 10 до 15 євро за ніч. Як правило, в кімнатах розмішаються по 5-6 чоловік, ліжка можуть бути двоповерховими. Зручності на поверсі. У деяких хостелах є окремі номери. У Німеччині близько 640 таких закладів.

Покупки. У Німеччині у всіх середніх і крупних містах є універсами трьох фірм: "Kaufhol", "Karstadt", "Hertie". У першій фірмі найнижчі ціни, в останній – найвищі. В кінці кожного сезону бувають розпродажі. Вивіски "preiswert", "reduzeirt" означають, що ціни понижені.

У багатьох крупних магазинах можна скористатися візками. Для цього треба защипнути монету в 1 євро в спеціальному пазу в ручці візка, щоб відстебнути її від інших візків, вставлених одна в іншу. Зробивши покупки треба повернути візок на місце, знову пристебнути його і тоді монета вискочить з паза. Біля великих універсамів візка часто стоять на вулиці біля входу. Тому, коли ви прямуєте за візком, не треба дивуватися, якщо німець, що котить порожній візок до місця повернення, з посмішкою запропонує його вам. Вручіть німцю монету в 1 євро і беріть візок. Не забудьте сказати "danke". Так прийнято.

Магазини закриваються відносно рано. З понеділка до п’ятниці промтоварні магазини відкриваються між 9.00 і 10.00, а закриваються з 18.00 до 20.00. Існує також "довгий" четвер, коли всі крупні супермаркети працюють до 20.00. По суботах магазини відкриті 16.00, а протягом чотирьох тижнів перед Різдвом, як правило, до 18.00 Продовольчі магазини можуть починати роботу з 7.00.

Телефон.Код Німеччини – 49. З телефонної будки можна подзвонити в будь-яку точку земної кулі. Як правило, в будках є телефонні довідники. Є три види автоматів: одні приймають монети, інші – телефонні картки, треті – кредитні картки. Монети приймаються номіналом в 50 і 20 центів. Мінімальна сума, на яку реагує автомат при міжміській розмові, – 20 центів. Якщо вартість розмови виявилася меншою, ніж сума, опушена в проріз автомата, – він видасть здачу. Телефонні карти (Telefonkarte) продають на пошті і в газетних кіосках.

Найдорожче дзвонити з 8.00 до 12.00 по буднях. Пільговий тариф триває з 18.00 до 8.00 в робочі дні і всі вихідні. Можна подзвонити з пошти (через оператора), але це дорожче. Також дорожче дзвінки з готельного номера. Останнім часом в Берліні з’явилися невеликі переговорні пункти з пільговими тарифами. Їх власники турки.

З Німеччини можна подзвонити за рахунок того, що викликається абонентам Для цього треба набрати номер 01-30-80-10-07 (Deutsche Telekom) і повідомити номер, власники якого згодні сплатити розмову. Довідки по телефону 8-190 або 339-28-66.

2.2 Курорти Німеччини

Берлін Франкфурт-на-Майні
Гамбург Штутгарт
Бремен Мюнхен
Любек і Кіль Нюрнберг
Ганновер Лейпціг
Кельн Дрезден
Дюсельдорф

Загальна туристська інформація і спеціальна інформація по окремих регіонах країни розсилається безкоштовно туристськими агентствами Німеччини. Стандартний пакет включає п’ять карт (Німеччини, автомобільних доріг, мотелів і кемпінгів, молодіжних готелів, готелів). У нього також входять путівник по визначних пам’ятках кожного міста і села, календар подій на поточний рік, каталог готелів і ресторанів, загальна туристська інформація по країні (туристський сервіс, телефони, пошта, банки, оренда квартир і ін.).

У Німеччині туристів всюди чекають визначні пам’ятки і пам’ятники багатовікової культури: замки і палаци, церкви і монастирі, стародавні міста з фортечними мурами, воротами і баштами, із старими будинками буржуа на романтичних вулицях. Навіть в невеликих містах є музеї. Художні колекції Німеччини – одні з найбагатших в світі.

У Німеччині є все, щоб зробити перебування гостей приємним: готелі на будь-який смак, безліч магазинів, затишні кафе і ресторани, громадський транспорт, надійність роботи якого відома у всьому світі, а також місцева гостинність, що підняла якість обслуговування туристів до дуже високого рівня.

Наявність відразу декількох метрополій пов’язана з історичним розвитком країни. Особливе місце в Німеччині займає його стара і нова столиця – Берлін. Поряд з ним в Німеччині є цілий ряд регіональних столиць, в яких широко представлена німецька історія і культура. Містам Німеччини властива важлива особливість, яка щорічно привертає в країну безліч туристів, – величезна різноманітність визначних пам’яток.

Старі цегляні споруди на півночі країни свідчать про багатство колись володарюючої над морем Ганзи. Тут панує стримана і велична атмосфера, що несе відбиток стилю життя багатих традиціями купецьких сімей. Далі на південь на зміну їм приходять колишні імперські міста, княжі і єпископські резиденції з величними соборами, замками, палацами і ратушами. У багатьох містах старий центр відреставрований відповідно до його історичної зовнішності, а багато будинків охороняються як пам'ятники старизни.

Майже кожне місто має по-своєму вируюче "міське" життя, яке починається вранці з ділової суєти і закінчується пізно увечері цілою гаммою розважальних і культурних заходів. Майже кожне крупне місто може гордитися своїми важливими міжнародними ярмарками і конгресами.

Берлін

Столиця і найкрупніше місто Німеччини, знову повний прагнення стать "серцем Європи". Берлінська стіна, що розділяла місто впродовж 28 років, впала. Сьогодні це єдине місто, в якому реконструюються центр і передмістя. Широкомасштабні перетворення знову ведуть Берлін на авансцену світу. Тут знаходиться більше 80 музеїв, які знайомлять з розвитком цивілізації Європи і Далекого Сходу протягом шести тисячоліть; зберігаються такі всесвітньо відомі шедеври, як бюст Нефертіті, прекрасний Пергамский вівтар, зібрання картин Рембранта. З архітектурних пам’яток і визначних пам’ятників слід зазначити: Бранденбургскі ворота, будівлю Рейхстагу, палац Шарлоттенбург, монумент-колону Перемоги Зігесзойле із статуєю Богині перемоги Вікторії, Курфюрстендамм, Олімпійський стадіон, Зоологічний сад, Александерплац, Потсдам, палац Сансуси.

Гамбург

Це друге за величиною (після Берліна) місто Німеччини, один з найбільших морських портів Європи, що зберіг, проте, властиві тільки йому своєрідність і зовнішність. Величезна кількість мостів, яких налічується 2400, і зелені створює неповторний стиль міста. На воді розташовані його північні приельбскі квартали, де височіють численні церкви, а під ними будівлі з тимчасових банків і монополій гамбурзького Сіті. Із заходу до ділової частини примикає "квартал розваг" Сан-Паулі з ресторанами, нічними клубами, барами із знаменитою вулицею Репербан. На північ від Ельби, навколо штучно створеного озера на Альетере розміщується аристократичний район. У культурному відношенні Гамбург прийнято вважати німецькою "столицею мюзиклу". Безпосередня близькість Північного і Балтійського морів надає можливість зробити цікаві екскурсії і прогулянки по морю.

Бремен

Історія розвитку Бремена нагадує гамбурзьку. Вже з XI ст. Бремен мав торгові зв’язки зі всіма країнами Півночі, в XII ст. – з містами Середземного моря. Його історичний і діловий центр – Альтштадт. Нові адміністративні будівлі є сусідами з пам’ятниками минулого: собором XI ст., міською ратушею XV ст. Від старих часів збереглася і корпоративна будівля купецтва "Шюттінг", в якому розмістилася Торгова палата.

Любек і Кіль

Мальовничі старовинні міста Любек і Кіль мають давні традиції морської торгівлі. Ще в XV в. Любекську гавань називали "королевою Ганзи". Тут добре зберігся середньовічний центр.

Кіль розвивався як місто-резиденція з 1570 р. Він і зараз є адміністративним центром землі Шлезвіг-Гольштейн. Киль – це військово-морська база і крупний центр суднобудування. Відомі спортивні традиції міста, в якому регулярно проводяться регати. На відміну від Любека в Килі збереглося менше історичних будівель.

Ганновер

Будучи у далекому минулому невеликим ринковим селищем на річці Лейне, Ганновер сьогодні може гордитися своєю величиною і значущістю. Впродовж багатьох років столиця Нижньої Саксонії є місцем проведення щорічного міжнародного промислового ярмарку, який вважається найбільшим в світі. Своїй сучасній і жвавій зовнішності місто зобов’язане величезній кількості мальовничих парків озер і садів.

Кельн

Багато туристів відвідують Кельн, який був заснований римлянами в I ст. н.е. як торговий вузол на перетині Рейну і сухопутних доріг. Історичний центр міста – Альтштадт знаходиться на лівому березі Рейну. У минулому його оточували фортечні мури (збереглися її ворота). У всій своїй могутності і пишності в самому центрі міста підноситься Кельнській собор – всесвітньо відомий пам’ятник готичної архітектури. Собор будувався шість століть (1248-1880 рр.). В даний час це не тільки місце для проведення церковної служби, але і найбільший музей, де зібрані колекції картин, скульптур, ювелірних прикрас.

Ні в одному другом місті країни немає такої кількості старовинних церков, як в Кельні.

Також необхідно згадати і про безліч пивоварень і пивних, якими славилося це місто. Крупною подією є святкування карнавалу в Кельні, що відрізняється веселістю, життєрадісністю і строкатістю.

Дюсельдорф

Комерція і елегантність – відмінні риси Дюсельдорфа, столиці землі Північна Рейн-Вестфалія. Це місце проведення промислових і торгових виставок світового масштабу, крупний фінансовий і зовнішньоторговельний центр. Широкою популярністю користуються дюсельдорфські салони модного одягу.

Франкфурт-на-Майні

Одна з найбільшої агломерації Німеччини – Рейнсько-Майнська, її столиця – Франкфурт-на-Майні. Тут проводилась коронація німецьких кайзерів і середньовічні торгові ярмарки, життя і творчість великого Гете зробили Франкфурт всесвітньо відомим. Під час Другої світової війни місто було знищене на 95 %. Його сучасні хмарочоси стали символом нової, процвітаючої Німеччини. Франкфурт вважається містом банків, страхових агентств і міжнародних ярмарків. Франкфуртська фондова і валютна біржі є провідними в країні. Франкфуртський аеропорт належить до найважливіших в світі.