Смекни!
smekni.com

Туристичний потенціал Німеччини (стр. 5 из 10)

Штудгарт

Околичне німецьке місто, яке в 1944 р. було зруйноване, а в 1950-х роках відновле. Це одне з найпривабливіших міст Німеччини. Розташований в улоговині, оточеній мальовничими лісами, Штутгарт привертає безліч гостей. Його ратушна площа одна з найкрасивіших в країні. Неповторну своєрідність місту додають великі парки, що відокремлюють райони один від одного. Штутгарт рясніє пам’ятниками, статуями і фонтанами. У старовинних будівлях розташовано багато музеїв і художніх галерей. У місті є музей Гегеля, тут він народився. Великою увагою користуються також музеї "Мерседеса" і "Порше". Крім того, Штутгарт знаменитий своїм університетом.

Мюнхен

Столиця Баварії, місто витонченості і радості життя. Мюнхен і його околиці надають своїм гостям широкий спектр можливостей для повноцінного відпочинку і розваг. Місто є крупним культурним центром. Тут представлені численні видавництва і театри, три симфонічні оркестри, близько 50 музеїв, цікавої архітектури. Найважча для туристів проблема – це вибір розваг.

Нюрнберг

Перша згадка про це місто відноситься до 1050 р. У свій час тут навіть вибирали імператорів Німеччини і зберігали імператорські скарби. Під час Другої світової війни місто було на 90 % зруйнований, але в даний час він практично знов відновив свою колишню зовнішність. Це красиве місто, розташоване на горбах. Він радує туристів морем черепичних дахів і мальовничою панорамою з скелі імператорського замку Кайзербург. У Нюрнберзі знаходиться будинок-музей Альбрехта Дюрера.

Лейпціг

Друге за величиною після Берліна місто колишньої НДР. У XVII-XVIII ст. місто стало економічним центром, столицею книгодрукування і музичного життя Німеччини. У університеті Лейпціга вчилися Гете, Лессінг, Клопшток. У Музеї образотворчих мистецтв виставлені роботи старих майстрів – Кранаха, голландських і італійських художників XV-XVI ст. Єгипетський музей Лейпцігського університету містить одну з кращих європейських колекцій мистецтва Єгипту і документів епохи фараонів. Церква Томаскірхе – найвідоміша в місті. Тут зберігаються останки І.С. Баха.

Дрезден

Резиденція курфюрстів Саксонії з середини XVI ст., місто бароко. Він дуже сильно постраждав в роки Другої світової війни. Не дивлячись на масштабні реставраційно-відновні роботи, які ведуться з 1951 р., сліди руйнувань ще не скрізь ліквідовані. Збереглися розвалини Фрауенкірхе – красивої церкви. Палац Цвінгер відновлений і відкритий для відвідин. Знаменита Дрезденска картинна галерея старих майстрів розташована в південній частині палацу. У палаці розташовані і інші музеї: Фізико-математичний салон, в експозиції якого представлені наукові прилади XI-XIX ст.; Історичний музей. На Театрплац відновлений Оперний театр.

Великі річки країни також дуже привабливі для туристів. У їх розпорядженні ціла флотилія сучасних кораблів, які по комфортабельності не поступаються хорошим готелям, пропонуючи багату і різноманітну кухню і цікаві розважальні програми. У пунктах, де є визначні пам’ятки, проводяться екскурсії.

Щонайдовший тур здійснюється по Рейну: з Роттердама в Нідерландах і до Базеля в Швейцарії. Дуже романтична ділянка між Кельном і Майнцем, а також поїздка по Мозелю. У будь-якому пункті круїз можна на якийсь час перервати для ближчого ознайомлення із знаменитими центрами виноробства, до яких відносяться, наприклад, Кенігевінтер, Бахарах, Ассманхаузен і Рюдехсхайм.

З Регенсбурга або Пассау зручно починати поїздку Дунаєм і знайомитися з німецькою ділянкою цієї величавої європейської річки.

Ті, хто віддають перевагу романтичним подорожам, можуть зробити круїз Везером в оточенні порослих лісами гір, починаючи з Ганноверіш-Мюндена і до Гамельна, минувши на своєму шляху тихі містечка із стародавніми монастирськими спорудами і пишними будовами епохи Ренесансу.

Відомі в Німеччині райони туризму пов’язані з долиною Рейну, Баварією, Шварцвальдом, Балтійським побережжям. Район середньовисотних гір Шварцвальд є одним з улюблених місць проведення канікул і відпусток в Німеччині. Південь країни цікавий великими озерами. Екскурсії по живописному Чорному лісу дають можливість познайомитися з місцевими жителями і їх звичаями. Цей край знаменитий виноробством. На півдні, у околицях Фрейбурга, з весни до пізньої осені відкритий Європарк, в якому є розваги для дітей і дорослих.

Балтійське побережжя чарує своєю красою. Суворий ландшафт з піщаними дюнами і будиночками, дахи яких покриті очеретом, неспокійне море, кораблі на рейді – все це має свою неповторну красу. У курортних місцях на Балтійському морі знаходиться понад тисяча санаторіїв, будинків відпочинку, туристських баз.

Баварські Альпи відомі як популярне місце туризму і зимового відпочинку. Високогірні курорти Німеччини дають відмінну можливість сумістити катання на лижах з прогулянками по околицях, багатими культурними і історичними пам'ятниками.

Найвідоміший курорт Баварських Альп – Гарміш-Партенкирхен –столиця зимової Олімпіади 1936 р., на якій вперше були проведені змагання гірськолижників.

Гарміш довго залишався незаперечним лідером зимового відпочинку в Німеччині, поки у нього не з’явився суперник – Бертехсгаден. Цей зимовий курорт буквально зливається з гірським масивом Штайнернес-Мєєр. Курорт Бертехсгаден – старовинне місто з костьолом, вузькими вулицями і середньовічною ринковою площею. Велика частина будівель в цьому місті, автодороги і вокзал були побудовані в кінці 1930-х рр., коли в його околицях поселилися вище керівництво Третього рейху. Краса Берхтесгадена загальновизнана. Але із-за особливостей рельєфу гірськолижні траси не утворюють єдиного цілого. На спеціальному автобусі туристи можуть переїздити в інші райони катання.

Головний серед них – Йеннер, розташований вище по ущелині. Тут створені траси міжнародного рівня. Інші райони – Россфельд, Готхен, Хохшварцек більше підходять для навчання і комфортного сімейного катання.

У долині Рейну є безліч мінеральних джерел, тому тут знаходяться знамениті бальнеологічні курорти: Вісбаден, Бад Зальциг, Бад Брайзіг, Бад Хеннінген, Бад Хоннуф, Бад Годсберг, Баден-Баден.


У сучасному світі туризм - це багатогранне явище, тісно пов'язане з економікою, історією, географією, архітектурою, медициною, культурою, спортом та іншими науками. Однак жодна з них не може повністю і вичерпно схарактеризувати його як об'єкт власних досліджень і жоден з існуючих соціально-економічних інститутів не в змозі самостійно розв'язати комплекс його проблем.

Існує багато поглядів на туризм як на галузь господарства, так і на міжгалузевий комплекс або ринок, де туристичне підприємство з продукції різних галузей формує туристичний продукт.

Згідно з визначенням Всесвітньої туристичної організації (ВТО), туризм є похідним від французького tour (прогулянка, поїздка) і являє собою подорож у вільний час, один із видів активного відпочинку.

Закон України "Про туризм" визначає туризм як тимчасовий виїзд людини з місця постійного проживання з оздоровчою або професійно-діловою метою без зайняття оплачуваною.

За Н.Ф.Реймерсом, туризм - це будь-яка подорож з метою відпочинку і знайомства з новими регіонами й об'єктами, а О.О.Бейдик дає наступне пояснення цього терміна: туризм - це форма масового подорожування та відпочинку з метою ознайомлення з навколишнім середовищем, що характеризується екологічною, освітянською та іншими функціями.

Як бачимо, будь-яке визначення поняття "туризм" виключає момент отримання прибутку під час туристичної подорожі. Отже, туризм є популярною формою організації відпочинку, проведення дозвілля, пізнання рідного краю, навколишнього середовища, знайомства з історією, культурою і традиціями певної країни.

Туризм можна розглядати в широкому і вузькому значенні.

В широкому розумінні до туризму належить будь-який маршрут вашого переміщення у просторі, який виходить за межі буденності або за рамки повсякденних справ. Так, щоденні поїздки з дому на роботу і з роботи додому, до туризму не відносять, а постійні виїзди на рибалку чи в ліс - уже туризм. Прогулянка магазинами по дорозі на роботу - це не туризм, а от відвідування ярмарку або цілеспрямована поїздка в торговий центр в іншому місті належить до туризму, якщо ця поїздка не здійснювалась за товарами, які регулярно купуються для повсякденних потреб.

У вузькому значенні туристичними вважають всі спеціально організовані маршрути по переміщенню громадян, які здійснюються за їх рахунок (або за рахунок організацій, що їх послали), окрім переміщень, пов'язаних із виконанням професійних обов'язків. Фактично організацією туризму, у вузькому значенні, займаються спеціальні організації (туристичні фірми, бюро, агентства та ін.), які в загальному називаються суб'єктами туристичної діяльності. Згідно із законом України "Про туризм", суб'єкти туристичної діяльності - це підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, фізичні особи, що зареєстровані у встановленому чинним законодавством України порядку і мають ліцензію на здійснення діяльності, пов'язаної з наданням туристичних послуг.

Таким чином, суб'єкти туристичної діяльності обслуговують людей (туристів), які тимчасово виїхали зі свого постійного місця проживання.