Смекни!
smekni.com

Особливості розвитку спорту в Обєднаних Арабських Еміратах (стр. 1 из 3)

Спорт в Об’єднаних Арабських Еміратах

الرياضيةفيالإماراتالعربيةالمتحدة


План

Вступ. 3

Традиційні види спорту. 5

Перегони на верблюдах. 5

Кінний спорт. 6

Соколині лови. 8

Сучасні сухопутні види спорту. 9

Футбол. 9

Теніс. 10

Гольф. 11

Регбі 12

Крикет. 12

Морські види спорту. 14

Традиційні перегони на човнах. 14

Перегони на моторних човнах. 14

Парусний спорт. 15

Інші види спорту. 16

Боулінг. 16

Автомотоспорт. 16

Більярд. 17

Список використаних Інтернет-ресурсів. 18


Вступ

Об’єднані Арабські Емірати займають не останнє місце в міжнародній спортивній спільноті, проводячи деякі з найпрестижніших спортивних заходів у світі. Інфраструктура та сервіс знаходяться на рівні світового класу, і роблять цю країну спортивною столицею Близького Сходу.

Та все ж професійний спорт в Об’єднаних Арабських Еміратах поки що розвинений не достатньо, але все ж з кожним роком він все більш стає популярним. На сьогоднішній день тут офіційно існують: Федерація футболу ОАЕ, Федерація шахів Дубаї, Хокейна асоціація ОАЕ, Федерація карате та дзюдо ОАЕ. Кожного року в Арабських Еміратах проводиться велика кількість міжнародних спортивних змагань, зокрема, міжнародний шаховий турнір серії Гран-Прі, турнір Міжнародної серії Асоціації професіональних гравців в теніс з призовим фондом 925 тис доларів, змагання з гольфу і кінні скачки на Кубок Дубаї з найбільшим у світі призовим фондом в розмірі 15,5 млн. доларів, чемпіонат Об’єднаних Арабських Еміратів з карате і міжнародні скачки на верблюдах на приз глави держави з призом в 2,7 млн. доларів.

Але не дивлячись на прагнення, з яким Об’єднані Арабські Емірати охопили сучасні види спорту, свій розвиток продовжують такі традиційні види спорту, як: перегони на верблюдах та човнах. Саме вони є об’єктами відродження спортивної спадщини країни. Традиційні навики, набуті в минулому були також розвинені на інтернаціональних спортивних змаганнях, в яких Об’єднані Арабські Емірати конкурують зі значним успіхом, наприклад, в перегонах моторних катерів та інших видах водного спорту.

Міжнародна спільнота дала право Об’єднаним Арабським Еміратам на організацію та участь в різноманітних турнірах, особливо з таких видів спорту, як гольф, теніс та більярд. Ці події привертають спортсменів світового рівня, збільшуючи рівень конкурентноздатних спортивних змагань в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Всі сім еміратів регулярно конкурують в національних лігах і кубках, які відбуваються під контролем спеціалізованих керівних структур. Головні спортивні місця зустрічі (як в приміщеннях, так і на відкритому повітрі) та гарний клімат гарантують, що ігри та змагання проходять увесь рік, і навіть взимку.

Окрім подій міжнародного та національного значень Арабські Емірати мають розвинену мережу спортивних клубів та закладів, в яких активно бере участь міська спільнота. І це не дивно, адже саме створення спортивних закладів для молоді – один з пріоритетів, на якому неодноразово наголошує Шейх Зейєд. Спортивні клуби були сформовані за підтримки влади, побудовано стадіони, і футбол став чи не національною грою. Першокласні урядові і приватні заклади спорту та дозвілля, зокрема клуби підводного плавання, аероклуби, картинг-клуби, клуби гри в крикет, більярд і кегельбан, тенісні секції, секції боротьби, пулевої стрільби, фігурного катання, було встановлено по всій країні. Також є клуби здоров’я, де є можливість самостійно чи під наглядом тренера займатися в своє задоволення бодібілдингом, аеробікою, шейпінгом, плаванням, настільним тенісом. Всі ці організації існують або при готелях, або як самостійні одиниці, у них немає ніяких вікових обмежень для бажаючих, проте в деяких секціях жінки та чоловіки тренуються окремо.

В результаті громадяни Об’єднаних Арабських Еміратів тепер активну беруть участь у різноманітних змаганнях – з баскетболу і боулінгу, гольфу, крикету та хокею.


Традиційні види спорту

Перегони на верблюдах

Жителі країн Перської затоки вже не перший рік насолоджуються перегонами на верблюдах, оскільки вважають цей вид спорту традиційним. Особливо популярний цей вид спорту в Об’єднаних Арабських Еміратах. Популярний тому, що для жителів цієї Еміратів скачки на верблюдах – це не тільки захоплююче та азартне видовище, а ще й нагадування про традиції та історію. В середні віки бедуїни, які розводили верблюдів займали верхню сходинку в племінній ієрархії. Цінність верблюда була настільки велика, що за легендою через прекрасну білу верблюдицю Басус в Аравії розпочалася столітня міжплемінна війна.

Спеціально відібрані та навчені „кораблі пустелі” можуть розвивати швидкість до 60 км за годину, при цьому долаючи за день відстані до 300 км. Спочатку гонки на верблюдах організовувалися на весіллях чи спеціальних фестивалях, проте тепер Об’єднані Арабські Емірати мають 15 бігових трас навколо семи еміратів та 8 стадіонів для проведення найпрестижніших міжнародних змагань. NadAlSheba (10 кілометрів від Дубаї), AlWathba (30 кілометрів на північний схід від Абу-Дабі), AlAin (20 кілометрів на захід від Аль-Айну) – найбільші та найкраще обладнані новітніми технологіями траси. Два менших – розташовані в Sharjah, один в Ra’sal-Khaimah, другий – в Ummal-Qaiwain. Інші розташовані в пустельних місцевостях.

Зазвичай, скачки на верблюдах проходять по п’ятницях, а найбільші приурочені до національних свят, наприклад, до Дня Незалежності Об’єднаних Арабських Еміратів – 2 грудня. Іноді вони проходять випадково, якщо багато вершників на верблюдах збираються разом зі своїми друзями, яких вони, можливо, не бачили протягом довгого часу. В найбільш прохолодні місяці, з жовтня до квітня, проходить фестиваль перегонів на верблюдах в Аль-Утобі, який збирає учасників та глядачів з усіх куточків світу. Проте, найпрестижнішими В Об’єднаних Арабських Еміратах вважаються скачки, які проходять щорічно навесні в місті Аль-Айн на честь першого правителя країни – Його Величності Шейха Зайїда Ібн-Султана Аль-Нахьяна з призовим фондом розміром в 2,7 млн. доларів.

Потреба сформулювати правила та інструкції для цього виду спорту сприяла створенню Федерації перегонів на верблюдах, яка тепер відповідальна за організацію та проведення змагань в Об’єднаних Арабських Еміратах та популяризування даного виду спорту за кордоном.

Кінний спорт

Кінний спорт завжди був частиною арабського життя. Він вважається одним з найпрестижніших видів спорту як в Об’єднаних Арабських Еміратах, так і на всьому Близькому Сході. Чудові спортивні якості арабських скакунів широко відомі у всьому світі. У стародавні, навіть найтяжчі, часи бедуїни дуже бережно, з почуттям великої любові ставилися до цієї прекрасної тварини – ні за яких обставин скакунів не використовували для перевезення вантажів. І до сьогодні найкращим подарунком на Сході, включаючи навіть урядовий рівень, вважається чистокровний арабський скакун.

На сьогоднішній день всі форми кінного спорту надзвичайно популярні в Об’єднаних Арабських Еміратах. У 1985 Об’єднані Арабські Емірати приєдналися до Міжнародної Федерації Кінного Спорту (FEI), а в 1992 році в країні було сформовано Федерацію Кінного Спорту з метою просування та спонсорування цього виду спорту в Об’єднаних Арабських Еміратах. З часу заснування Федерації кінний спорт став більш зосередженим та успішним. Перегони вже зайняли своє місце на світовій арені, і показові скачки та біг на витривалість тепер слідують за їх лідерством.

Перегони на витривалість – змагання на великій дистанції швидкість, суворо дотримуючись правил, які визначені як для коня, так і для вершника. Найбільшу Основним завданням цих змагань є не максимальне за швидкістю проходження дистанції, а збереження нормального фізіологічного стану коня на всіх етапах. На встановлених контрольних пунктах у коней вимірюють пульс, частоту дихання та температуру. Якщо ці показники перевищують норму, то до встановлення нормальних показників коня не допускають до проходження решти дистанції. На змаганнях з пробігів у спішно виступають коні різноманітних порід, проте найкращих результатів досягли саме представники арабської породи.

Вершники з багатьох країн світу часто конкурують в Об’єднаних Арабських Еміратах: особливо повним подій був 1998 рік, коли в грудні в країні проходила Першість світу з Перегонів на Витривалість Міжнародної федерації кінного спорту на 160 км. Ще більше вершників і скакунів зібралося в Об’єднаних Арабських Еміратах в березні наступного року щоб поборотися за звання „чемпіона чемпіонів” з перегонів на витривалість.

Головною подією кожного року вважається Дубайський кубок світу, який проводиться зазвичай на початку весни. В ньому беруть участь найкращі та найвідоміші скакуни з усього світу. Призовий фонд цих престижних змагань вважається найбільшим у світі, у 2005 році він склав 12 млн. доларів.

Команда Об’єднаних Арабських Еміратів подорожує за кордоном, щоб конкурувати на міжнародній арені з великими успіхами. В 1998 році Міжнародний комітет їзди на довгі дистанції та витривалість (ELDRIC) визнала Шейха Рашида п’ятим кращим спортсменом світу після його виступу на змаганнях в Європі. В 1999 році Федерація кінного спорту Об’єднаних Арабських Еміратів знову направила свою сильну команду на змагання за кордон, в тому числі в Сирію, Францію, Швейцарію, Ірландію, а також на Відкриту Європейську першість в Іспанії та Португалії.

Тож можна з впевненістю сказати, що Асоціація перегонів підняла спорт в Об’єднаних Арабських Еміратах на міжнародний рівень, надаючи різноманітні засоби світового класу по догляду за кіньми. Стадіон та конюшні в Дубаї, де проводяться скачки, вважаться одним з найдорожчих і найкращих у всьому світі. Коні тренуються не тільки у себе на батьківщині, в умовах пустелі, але і в Європі, де їх готують до змагань в інших кліматичних умовах. В останні роки значного поширення набули змагання на пробіг дистанції від 40 до 160 км.