Смекни!
smekni.com

Освіта в Норвегії (стр. 4 из 7)

Схема 1. Структура освіти Норвегії

СЕРЕДНЯ ОСВІТА

Більшість шкіл Норвегії державні. Приватних шкіл в країні близько трьох відсотків. Початковому навчанню відводиться 13 літній термін. З них початкова школа - 3 роки, середня школа - 7 років, старша школа - 3 роки.

У початковій і середній школі дітям обов'язково викладають такі предмети, як основи християнської релігії, етичне виховання, домашню економіку і подібні. У восьмому класі норвезький школяр починає одержувати оцінки. До 12-річного віку педагог просто описує успішність дитини, повідомляє батьків при необхідності. У восьмому класі, в навчанні з'являються такі предмети, як бухгалтерський облік, економіка. Починається профорієнтація [6].

З 16 років починається старша школа. Кожна з таких шкіл має свою унікальну назву і розташовується окремо від середніх і молодших шкіл.

Старша школа має два відділення: академічне відділення і відділення професійної майстерності. У деяких норвезьких школах є третє відділення - відділення для інвалідів. Через два роки навчання на відділенні професійної майстерності діти виходять на оплачувану практику на підприємствах, після закінчення якої, їм видається диплом про закінчення школи і привласнюється професія. На відділеннях професійної майстерності вчитися дуже вигідно, оскільки з таким дипломом простіше влаштуватися на високооплачувану роботу. Навчання на академічному відділенні готує учнів до вступу у вищі учбові заклади. Перевага віддається предметам, які вивчатимуться надалі у Вузі. У старшій школі щороку проводяться іспити. Іспитуються не всі діти, а вибірково. Іспити проводяться по ряду учбових предметів, обов'язковою з яких є норвезька мова. Після закінчення старшої школи 4/5 випускників вступають до університетів, а 1/5 в коледжі [6].

Народні школи

Після закінчення школи молоді норвежці мають нагоду провести рік в так званих народних школах. У перекладі з норвезького Folkehogskole (Folk high school) означає "вища народна школа". Цей тип учбового закладу іноді називають "північним феноменом". По всій Скандинавії народних шкіл налічується близько 400.82 розташовані в Норвегії, причому, як правило, оддалік міського шуму та суєти [17].

Кожна народна школа має свою спеціалізацію. У одній роблять акцент на спорті, туризмі, іноземних мовах і мистецтві фотографії, в іншій - на музиці і сценічному мистецтві, в третій - на соціальних науках, педагогіці і журналістиці. Диплом такої школи не є свідоцтвом про отримання спеціальності. І хоча близько 30% випускників після закінчення школи відразу влаштовуються на роботу, інші продовжують освіту, причому диплом народної школи дає його володарю додаткові окуляри під час вступу до університету [17].

ВИЩА ОСВІТА

Вступні іспити в коледжі і університети в Норвегії відсутні і, по суті, під час вступу до вузу проводиться конкурс шкільних атестатів.

Навчання в університеті триває від 3,5 до 4 років. Як правило, на гуманітарних факультетах вчаться на півроку довше, ніж на факультетах природних наук. Найпопулярнішими спеціальностями в Норвегії сьогодні є інформатика, журналістика, юриспруденція і економіка [5].

В кінці навчання всі студенти пишуть дипломну роботу і складають іспит по філософії Examen philosophicum (незалежно від того, по якій спеціальності вони вчаться). Після цього привласнюється ступінь Candidatus/candidata magisterii (Cand. mag). Досконало будуються університетські програми по медицині, праву, економіці, інженерним наукам. Ці спеціальності вважаються найпрестижнішими і високооплачуваними. Щоб одержати ступінь в одній з перерахованих вище наук і право на роботу за фахом, потрібно вчитися за спеціальною програмою від 4,5 до 6 років. Після закінчення студентам привласнюються ступені Sivilingenior (інженерні науки), Sivilokonom (економіка), Candidatus а juris (Cand. jur., право), Candidatus а medicinae (Cand. med., медицина) [5].

У норвезьких університетах і коледжах викладання ведеться на норвезькій мові. Для іноземців мові можна навчитися безкоштовно. Курси норвезького працюють при муніципалітетах протягом навчального року. У Норвегії є дві університетські програми на англійській мові. Їх пропонують Norges Handelshoyskole в Бергені (Норвезька школа економіки і ділового адміністрування) і Handelshoyskolen BI в Осло (Норвезька школа менеджменту). До цих шкіл вступають норвежці, які хочуть навчитися бізнесу і економіці і працювати на міжнародному ринку, а також іноземці. Вищі учбові заклади Норвегії представлені 4 університетами, 6 спеціалізованими вищими школами (коледжами) і 2 державними художніми школами, 26 державними коледжами у фюльке (адм. - террит. одиниця) і курсами додаткової освіти для дорослих [5].

Університети

Найстаріший університет в Норвегії - університет Осло, заснований в 1811 році. На його восьми факультетах вчиться близько 33 тис. людей, включаючи 2 тис. іноземців. Решта трьох університетів відкрилася у середині XX століття в містах Бергене (University of Bergen), Тромсе (University of Tromso) і Тронхейме (University of Trondheim) [6].

Університети готують державних службовців, служителів культу і викладачів вузів. Крім того, університети майже повністю забезпечують кадри лікарів, стоматологів, інженерів і науковців. Університети займаються також фундаментальними науковими дослідженнями. Бібліотека університету Осло є найбільшою національною бібліотекою [6].

При університетах в Норвегії існують студентські організації, у віданні яких знаходиться студентське житло, їдальні, медичне обслуговування. Все це фінансується державою і тому обходиться студентам дуже дешево. Проте "студентських квартир" не так багато, і одержати дешеве житло може не кожен студент. У Норвегії диплом про вищу освіту одержують як після закінчення коледжу, так і після закінчення університету. Різниця у тому, що коледж - це спеціалізований, професійний вищий учбовий заклад, а університет в Норвегії завжди вважався і вважається науково-дослідним центром [6].

Коледжі

Коледж - це спеціалізований і професійний вищий учбовий заклад, що дає освіту по одній-двом спеціальностям, наприклад Сільськогосподарський університет Норвегії (The Agricultural University of Norway), Норвезька державна академія музики (The Norwegian State Academy of Music), Школа економіки і ділового адміністрування (The Norwegian School of Economics and Business Administration) і ін. [17].

Освіта Норвегії знаходиться у стані безперервного розвитку. Як підсумок слід зазначити, що Норвегія має середні показники розвитку освіти. Але їх значення поступово збільшується порівняно з попередніми роками. Галузева структура освіти є досить розвиненою і відповідає міжнародним стандартам.

Розділ 4. Територіальна структура освіти в Норвегії

4.1 Територіальне розміщення університетів Норвегії. Ранг послуг, що надають університети

Основні міста які вважаються містами науки та освітянського комплексу є: Осло, Тромсе, Берген та Тронхейм, які вказані на Картосхемі 1 (Додаток 6. Картосхема 1). Проте більша частина освітніх закладів розміщена у південно-східній частині [5].

Університет короля Фредеріка в Осло.

Університет в Осло - найбільший вуз Норвегії. Він був заснований в 1811 році під час перебування Норвегії під пануванням Данії. Спочатку університет повинен був знаходитися в Конгсберге, в регіональному містечку, яке знаходиться в 55 кілометрах від Осло, в південно-західній частині, але вже в 1812 році влади вирішили перенести університетське містечко в Осло. Університет був відкритий в 1813 році. Першими студентами стали 17 чоловік, а заняття вели 6 викладачів. Учбовий процес відбувався в маленькому приміщенні, яке бралося в оренду. Пройшло півстоліття, поки вуз одержав свою власну будівлю.

Сьогодні у вузі працюють 40 тисяч чоловік, тут навчається 32 тисячі студентів. Педагогічний склад - 8 тисяч чоловік. У вузі 8 факультетів, з яких найстарший - факультет теології - був створений при підставі університету, а наймолодший - педагогічний - в 1996 році [14].

Вуз має довгу історію співпраці з багатьма учбовими закладами. Він підтримує ділові зв'язки з університетами Скандінавських країн, Європейського Союзу, з країнами Балтіки і Східної Європи. Університет виховав чотири лауреати Нобелівської Премії

Факультети:

теологічний;

юридичний;

медичний;

стоматологічний;

мистецтв;

математичних і природних наук;

соціальних наук;

педагогічний [14].

Університет Тромсе.

Тромсе розташований на великому острові, пов'язаному з материком містом завдовжки в I км, на висоті більше 40 м над протокою. З боку відкритого моря місто захищене Квалейей, так званим "островом китів". Покінчивши з монополією Бергена і Тронхейма, що панувала на півночі, місто розвинуло власну торгівлю на основі рибальства і китобійного промислу. Звідси відправлялися найкрупніші полярні експедиції, зокрема Нансена і Амундсена. Місто як і раніше залишається кращим відправним пунктом для подорожі на архіпелаг Сварбальд. Ця стара столиця арктики, що сьогодні стала університетським центром, кипить такою бурхливою культурною діяльністю і нічним життям, що її називають Північним Парижем.

28 березня 1968 року Парламент Норвегії схвалив рішення по створенню в місті Тромсе університету. Офіційно вуз почав свою діяльність в 1972 році. Сьогодні університет є одним з головних вузів країни і одним з провідних наукових центрів, співробітничає з учбовими закладами і науковими центрами в країнах Африки, Азії, Америки і Близького Сходу. На базі університету в Тромсе працюють 7 науково-дослідних центрів, 2 музеї і коледж рибальства [16].

Факультети:

юридичний;

гуманітарний;

природних наук;

соціальних наук;

медичний [16].

Норвезький університет наук і технологій.

Тронхейм, в якому розташований університет, поєднує в собі переваги крупного міста з сільською чарівністю. Він знаходиться на берегах живописного фьорда в 550 км на північний захід від Осло і "відомий 'своїм' собором Збитого Климента.