Смекни!
smekni.com

Здоровий спосіб життя (стр. 3 из 3)

Після занять та водних процедур можна випити для вгамування спраги стакан лужної води, соку, чаю із трав, а приймати їжу можна не раніше, ніж за 30-50хв. після заняття.

- Запросіть товариша займатися разом з вами, вам буде вдвічі приємніше виконувати вправи;

- Регулярно (1 раз в 2-3 місяці) відвідуйте лікаря в поліклініці за

місцем проживання. При необхідності більш кваліфіковану

консультацію можна отримати в ОЛФД.

Загартування.

Одним із випробуваних методів зміцнення здоров’я, підвищення опору організму до різних захворювань, його пристосовуваності до змінюваних факторів зовнішнього середовища є загартування.

Основний принцип загартування базується на тренуванні та зводиться до застосування подразників поступово наростаючої інтенсивності.

Загартування повинно проводитись систематично, безперервно, протягом тривалого часу. В разі перерви поновлення курсу необхідно починати з подразників, інтенсивність яких менша від попередніх.

Найбільш активними факторами впливу на найважливіші фізіологічні системи та обмінні процеси, на здатність організму пристосовуватись до змін умов зовнішнього середовища є холодові та теплові подразники. Недарма кажуть, що сонце, повітря та вода – найкращі ліки.

Загартування повітряними ваннами можна проводити протягом року, але починати краще в теплі місяці. Особам, які чутливі до холоду, на початку потрібно це робити обережно і поступово.

Приймати повітряні ванни краще на майданчику в тіні, в лісі, на березі річки, в саду або навіть на балконі чи в кімнаті, відкривши вікна.

Починати процедури слід тоді, коли температура повітря досягає 20-22С. Тривалість першої ванни – 10 хвилин, кожної наступної - на 10 хвилин більше. Максимальна тривалість – 2 години. Приймати ванни слід щоденно, вранці з 8 до 11 години та ввечері після 17 години, 1-2 рази на день. Приймаючи повітряні ванни в прохолодну погоду, слід виконувати фізичні вправи. Проміжок між їжею та прийняттям повітряних ванн повинен бути не менше 1 години.

В зимовий період повітряні ванни поєднують з ранковою гімнастикою та водними процедурами. Починають з температури повітря в кімнаті не нижче 15С та тривалості 5 хвилин, доводять її до 20 хвилин або , не збільшуючи часу, знижують температуру в приміщенні на 1-2С через кожні 2 дні.

Для сонячних ванн краще вибрати місце, орієнтоване на південь, - берег річки, поляну, терасу. Бажано, щоб це місце було захищене від вітру, але в той же час, щоб не мало перешкод для обміну повітря.

Приймати сонячні ванни потрібно лежачи, голова повинна бути трохи піднятою та прикритою від сонця. В перший день слід загорати не більше 5 хвилин, кожний наступний день час збільшувати на 5 хвилин. Максимальний термін перебування під прямим сонячним промінням для абсолютно здорових людей – 1 година.

Після сонячної ванни бажано прийняти душ з температурою води 20-30С або скупатися в річці, обтертися, переодягнутися в сухе та полежати 20-30 хвилин в тіні або в кімнаті.

Сонячні ванни можна приймати не раніше, ніж через 1 годину після їжі.

Прискорення пульсу, зменшення ваги тіла, неспокійний сон свідчать про несприятливу дію інсоляції. В цьому випадку обов’язково потрібна консультація лікаря.

Відпочиваючи на півдні, потрібно бути особливо обережним. Щоб уникнути опіків, треба повертатися до сонця через кожні 2-3 хвилини, роблячи оберт на 90 градусів.

Краще приймати сонячні ванни вранці з 8 до 11 години та ввечері після 17 години.

Обтирання та обливання – прекрасні та високоефективні методи загартування.

Обтирання починають при температурі води 34-32С, змочивши губку або рушник, енергійно розтирають кінцівки та тулуб спереду та ззаду. Потім розтирають все тіло знизу вгору сухим рушником, доки шкіра не почервоніє, проводять декілька енергійних прогладжувань руками. Закінчують процедуру ходьбою протягом 2-3 хвилини. Через кожні 2 сеанси температуру води знижують на 1 градус.

Особам, які схильні до застудних захворювань, рекомендується щоденно перед сном протягом всього року обмивати ступні ніг водою, починаючи з температури 18 градусів і поступово знижуючи її. Мокрі ступні обтирають, а потім розтирають обома руками до почервоніння шкіри.

Дуже хорошим методом профілактики застудних захворювань є ходьба по росі босими ногами; починають з 2-3 хвилин, щоденно збільшуючи на 1 хвилину, доводять до 10-15 хвилин. Після цього на мокрі ноги одягають вовняні шкарпетки і ходять ще 10-15 хвилин. Відчуття жару в ногах – ознака позитивного впливу процедури.

Обливання можна проводити, використовуючи душ чи лійку. Обливаються повільно, так, щоб вода текла по всьому тілу. Тривалість процедури 2-3 хвилини. Починають з температури води 30-32С, знижуючи її щоденно на 1-2 градуси та доводячи поступово до 20-15С. Закінчивши процедуру, потрібно насухо обтертися та виконати декілька фізичних вправ.

Ознаками ефективності загартування є хороший настрій, міцний сон, бадьорість, підвищення працездатності, відчуття сили та здоровя.

„Всі люди мають владу діяти на благо здоровя і час діяти настав”.

Д-р Х.Малер, екс-генеральний директор ВООЗ.

Бажаємо здоров’я та успіху в тренуваннях! Отримуйте задоволення та покращуйте своє самопочуття з кожним днем!