Смекни!
smekni.com

Значення туристичних ресурсів півдня України для розвитку туризму (стр. 3 из 3)

5. Розвиток туризму півдня України. Заходи

З метою розвитку туризму на півдні України передбачається вжити таких заходів:

· продовжити роботу, пов'язану з корпоратизацією та акціонуванням підприємств туристичної галузі, зміною форм власності і роздержавленням туристичних господарств.

· спрямовувати інвестиції на зміцнення матеріально-технічної бази туристичних підприємств півдня України з урахуванням територіально-географічних особливостей; залучати національний та зарубіжний капітал в туристичний бізнес України, створювати спільні підприємства.

· запровадити механізм здійснення узгодженої цінової політики на туристичному ринку України.

· створити Укртурбанк - спеціалізований комерційний туристичний банк з розгалуженою мережею філіалів і відділень у регіонах, для залучення інвестицій, акумулювання вільних коштів підприємств і фірм, окремих громадян, кредитування туристичних програм і проектів, проведення компенсаційних виплат, здійснення розрахунків відповідно до міжнародних норм

· розробити та подати на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо проведення державної протекціоністської політики у сфері організації туристично-оздоровчої роботи серед дітей, підлітків та молоді.[4]

· створення в Україні транспортних коридорів. Вони можуть дати не тільки тисячі й тисячі нових робочих місць на строк будування, а й створити певний поштовх до появи багатьох малих та середніх підприємств інфраструктури подальшого обслуговування транспортних коридорів.

Розвиток туризму як джерела валютних надходжень, забезпечення зайнятості населення, розширення міжособистих контактів зростає. Міжнародний туризм в світі надто не рівномірний, що пояснюється насамперед різними рівнями соціально-економічного розвитку окремих країн і регіонів.

В ряді країн туризм став крупною самостійною галуззю господарства, що займає провідне місце в економіці. Це пояснюється тим, що сучасна індустрія туризму пропонує широкий спектр послуг для туристів під час закордонних подорожей. Південь України завдяки зазначеним заходам має всі шанси вийти на міжнародний рівень туризму, його обслуговування.


Висновок

Хотілося б зазначити, що Україна об’єктивно має могутній туристичний потенціал, який, на жаль, використовується не дуже ефективно. Так, вагомою складовою туристичного потенціалу країни є історико-культурні пам’ятки, природні ресурси півдня України.

На півдні Україна омивається Чорним і Азовським морями. Вихід до Дунаю забезпечує сполучення із 7 країнами Західної Європи. По території півдня України проходять важливі залізничні та автомобільні магістралі. Розвинута авіамережа забезпечує зв'язок країни майже з усіма точками земної кулі.

Природний потенціал України складають узбережжя Чорного та Азовського морів, рельєф, водні (понад 70 тис. річок, більше 3 тис. природних озер і 22 тис. штучних водоймищ), лісові, рослинні та тваринні ресурси. На їх основі створено 5 національних природних парків, 15 державних заповідників, заказники, дендропарки, пам’ятки садово-паркового мистецтва, які належать до природоохоронних територій. Родовища лікувальних грязей, а також мінеральних і радонових вод входять до рекреаційного потенціалу нашої країни, який має не тільки внутрішнє, а й міжнародне значення.

Отже, проаналізувавши ситуацію в туристичній галузі України, я спробувала виокремити її головні проблеми та спробувала зазначити заходи, що допоможуть вийти з кризи туристичного бізнесу. Звичайно, така робота є далекою від висновків та думок справжніх фахівців та експертів в цій галузі. В першу чергу – аби досягти успіху слід докласти загальних зусиль до розв’язання проблеми. Це мають бути не лише викладені на папері думки законодавців з приводу того, якою б вони хотіли бачити галузь туризму у майбутньому, а конкретні вчинки з їх боку. І починати слід не тільки з економічних та законодавчих нюансів. Так, на сьогодні можна говорити про деяке покращення загальної ситуації. Спостерігається певна зацікавленість іноземних інвесторів. Розпочато реконструкцію ряду готелів (декілька мільйонів доларів вкладено в ялтинський готель “Ореанда” та відому “Поляну казок”).

Туристична галузь, хоч і дуже повільними кроками, починає збільшувати свої показники. Але не можна зупинятися на досягнутому. Саме від того, яким шляхом піде зараз розвиток галузі, залежить все її майбутнє зокрема та майбутнє економіки, а, отже, і життя України в цілому.

Реалізація Основних напрямів стимулюватиме туристичну діяльність в Україні, посилить взаємозв'язок туризму з іншими пріоритетними сферами соціального, економічного та культурного розвитку окремих регіонів і всієї країни. А це, у свою чергу, сприятиме зростанню авторитету України на світовому ринку туристичних послуг, зміцненню економіки країни, наповненню державного бюджету, створенню потужної туристичної галузі, зростанню добробуту українських громадян, збереженню історико-культурної спадщини, піднесенню духовного потенціалу суспільства. [5]

Туризм здійснює пізнавальні, рекреаційні, оздоровчо-спортивні, розважальні та інші функції. Нині туризм займає незначне місце в економіці України порівняно з державами розвинутого туризму. Надходження від туристичної діяльності становлять в обсязі внутрішнього валового продукту держави близько одного відсотка. Якщо покращити ситуацію на півдні України, можна збільшити цей показник, підняти економіку країни, досягти європейського рівня обслуговування та якості туристичних ресурсів України.


Література

1. Заставний Ф.Д. Географія України: У 2 кн. - Л.: Світ, 1999.

2. http://www.ukrtourism.com/region-black_sea/turizm_by_regions/list.html

3. http://uk.wikipedia.org/wiki/Файл:Ukraine_tourism_10.png

4. http://lawua.info/bdata2/ukr2753/index.htm

5. http://www.tourism.crimea.ua/min_tur/zakon/tamog22.htm

6. http://geoknigi.com/book_view.php?id=804

7. http://tourlib.net/books_ukr/smal11.htm

8. Закон України “Про туризм” від 15.09.1995 р.

9. http://uk.wikipedia.org/wiki/Туризм_в_Україні

10. http://www.poezdnik.kiev.ua/morya/chernoe/chernoe_more2.html

11. http://uk.wikipedia.org/wiki/Куяльницький_лиман

12. http://ukr-tur.narod.ru/fisgeo/fisukr/more/chornemore/chornemore.htm

13. http://www.nedaleko.com.ua/sight/Курорт_Куяьник.uk