Смекни!
smekni.com

Розвиток баскетболу на візках в Україні (стр. 4 из 5)

6. Технічний фол гравця

7. Заміни

8. Процес кидка

9. Покидання майданчика без дозволу

10. Ситуації контактів

11. Правило трьох секунд

12. Принцип вертикальності

1. Візок.

Обов'язок суддів – контролювати, щоб коляска відповідала певним допустимим розмірам, оскільки вона вважається частиною гравця. Недотримання цього правила призводить до не допуску коляски до гри. Встановлені вимоги ставляться до: бортах, підніжок, максимальній висоті коляски, розмірами великих коліс, нижнього (-іх) ролика (-ів), підлокітникам, відсутності керуючих пристроїв (допускаються гальма і механізми, але не вирішуються шини, які можуть залишати сліди на підлозі).

2. Класифікація гравців.

Класифікації гравців визначаються Комісією з класифікації гравців IWBF і повинні відповідати наступним значенням (балів): 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0 та 4.5. Нижнє значення (бали) відноситься до гравців з найвищим ступенем інвалідності, а верхнє значення (бали) – до гравців з найменшим ступенем інвалідності. Інші бали визначають варіюються ступеня інвалідності та встановлюються Комісією.

I. Бали беруть участь гравців.

Під час гри у команди на майданчику одночасно не можуть знаходитися гравці, сумарне значення яких перевищує 14-бальний межа. Якщо в будь-який час у грі команда перевищує 14-бальний межа, то фіксується технічний фол тренеру з негайним внесенням виправлення до складу. Картки гравців знаходяться у суддів за столиком для перевірки класифікації гравців та загальної кількості балів.

4. Право ведення м'яча.

Ведення м'яча відбувається, коли гравець, який встановив контроль над живим м'ячем на майданчику, пересуває свою коляску і одночасно з цим веде м'яч або по черзі пересуває коляску і веде м'яч. М'яч повинен бути розміщений на колі під час пересування коляски, і один або два поштовхи коляски повинні супроводжуватися одним або кількома ударами м'яча в підлогу. Допускається також використання обох вищевказаних дій по черзі. Не можна зробити порушення подвійного ведення. Якщо гравець штовхає свою коляску більше двох разів в той час, коли тримає м'яч на своєму колі, не повертаючи його на підлогу, не віддаючи передачі, не виконуючи кидка або не починаючи котити його, то це є порушенням в пересуванні з м'ячем.

5 Процес почергового володіння.

Кожен період починається підкиданням м'яча (спірним кидком). Команда, не встановила контроль над м'ячем після підкидання, почне процес почергового володіння. Усі наступні вкидання виконуються з-за меж майданчика навпроти продовження найближчій лінії штрафного кидка або на продовженні центральної лінії навпроти секретарського столика, в залежності від того, де відбулося порушення.

6 Технічні фоли гравця.

Найбільш значні недотримання Правил гравцями на візках, пов'язані з технічним фолом, включають в себе покидання майданчики, вихід з коляски, відривання обох задніх коліс від статі, підняття стопи (стоп) з підніжок, використання будь-якої частини нижньої (-их) кінцівки (-ів) для того, щоб допомогти собі зупинитися або змінити напрямок руху коляски та використання коляски з наміром, що суперечить самому визначенню коляски, а також все те, що має на меті отримати несправедливу перевагу.

7. Заміни.

Заміни гравця, що виконує штрафний кидок, або у всіх інших випадках визначаються згідно обмеження сумарної кількості балів. Застосовуються всі положення ФІБА, але необхідно дотримуватися і максимального 14-бального класифікаційного правила. У разі якщо команда, гравець якої виконує штрафні кидки, виробляє кілька замін для того, щоб зберегти 14-бальний обмеження, тоді команда суперників також може зробити кілька замін для того, щоб протистояти вступили в гру гравцям і не опинитися поставленої в невигідне становище.

8. Процес кидка.

Правила IWBF визначають, що процес кидка включає в себе процес показу або сам показ. Згідно з визначенням, це означає «розташування руки (рук) гравця, що виконує кидок, таким чином, що долоня практично повністю або частково розгортається вверх при підготовці кидка або випускання м'яча з рук у напрямку до кошику». При цьому важливо розуміти, що гравці з різними здібностями кидають або випускають м'яч з рук різними способами. В якості прикладу наведемо наступне: гравець, що володіє самими низькими балами, може кидати м'яч «совковим» способом (приховано), на відміну від більш висококваліфікованих гравців, які кидають м'яч традиційним способом.

9. Покидання майданчика без дозволу.

Покидання майданчики гравцями в баскетболі на візках відбувається набагато частіше, ніж у звичайному баскетболі. Технічний фол повинен фіксуватися тільки тоді, коли гравець намагається отримати несправедливу перевагу. Якщо нападаючий порушує це правило вперше, то суддя повинен зафіксувати порушення (втрату володіння м'ячем) і попередити капітана провинилася команди. Попередження застосовується до всієї команді на частину гри і призводить до призначення технічного фолу при наступному подібному порушенні. Якщо це правило порушує захищає команда, то попередження виноситься після закінчення даної фази гри. Кожне наступне подібне порушення є технічним фолом. Випадкове покидання майданчика не повинно каратися.

10. Ситуації контактів.

Принципи контактів у ФІБА трактуються у відповідності з наступними визначеннями: 1. Шлях гравця. 2. Захисник повинен бути бачимо, щоб «опинитися на шляху» нападника. 3. Принципи «часу і відстані для правильного положення при опіці» суворо посилені. Досвідчені судді, що обслуговують баскетбол на візках, не дозволять звуку контакту вплинути на прийняття рішення, що є фолом, а що розглядається як випадковий контакт.

11. Правіло трьох секунд.

З-за розмірів візків, гравців часто затримують суперники при спробі пригальмувати їх просування. У подібних ситуаціях судді вправі утриматися від свистка про порушення до тих пір, поки гравець намагається відчепитися, але в той же час захисник може бути покараний фолом за затримку своєї коляскою. Більш істотною відмінністю у правилі трьох секунд є той факт, що нападник не може розташовуватися в обмеженій зоні до тих пір, поки м'яч не буде переданий гравцеві, що виконує вкидання з-за меж майданчика. Якщо це відбувається, то негайно фіксується порушення команді, що має право на вкидання.

12. Принцип вертикальності.

Кожен гравець має право на простір (циліндр) на майданчику, займаний коляскою і його тулубом у вертикально сидячому положенні. Якщо в процесі кидка захисник вторгається в циліндр гравця, що виконує кидок, і викликає контакт з його рукою, тілом або коляскою, то це призводить до фіксації фолу.

Одне з найбільш частих помилок полягає в тому, що гравці не здатні повернутися у своє вихідне положення в колясці після того, як вони були зміщені контактом. Ніщо не може бути більш оманливим! Тільки у виняткових випадках гравці не можуть відновити своє початкове положення в колясці. Ні за яких обставин судді не повинні надавати допомогу у відновленні положення гравця. Якщо гравець дійсно випадає з коляски і це безпосередньо впливає на ігрову дію, то арбітри вправі зупинити гру і дозволити спортсмену відновити вихідне положення. Однак якщо впав гравець не бере безпосередньої участі в ігровому дії, то судді повинні утриматися від свистка до тих пір, поки ігрова дія не завершиться.

Трохи більше цікавих факторів, що вплинули на розвиток баскетболу на візках, включали в себе збільшення розміру великих коліс до 69 см, поява триколісних візків, дозвіл усім гравцям (а не тільки тим, хто має більш серйозну ступінь інвалідності) пристібати себе ременем до візка, а також додавання нижніх роликів для запобігання падінням гравців на спину на ігрову поверхню.

Для подальшого проходження того шляху, по якому розвивався баскетбол на візках, підкомітет Технічної Комісії розглядає пропозицію Бразильської Федерації баскетболу на візках видозмінити правило ведення м'яча і зробити його більш наближеним до визначення ФІБА та загальносвітової трактуванні. Якщо дана пропозиція буде схвалено Конгресом, то зробить істотний вплив на гру в баскетбол на візках.


2. Експериментальне дослідження

2.1 Цілі та завдання дослідження

Ціль дослідження – дослідити розвиток баскетболу на візках в Україні.

Завдання дослідження – у процесі вивчення наукового матеріалу з теми роботи передбачається вивчити історію розвитку баскетболу на візках, вплив баскетболу у візках на організм людей з обмеженими можливостями. Проаналізувати, які категорії неповно спроможних приймають участь у заняттях і змаганнях по баскетболу на візках. Провести дослідження з рівню розвитку адаптивного баскетболу на Україні.

2.2 Методи дослідження

Методи дослідження:

- аналітичний,

- описовий.

2.3 Організація дослідження

Дослідження проводилося на базі Університету, у період з листопаду по грудень 2010 року.

У процесі дослідження було вивчено та проаналізовано наукову літературу та періодичні видання по темі роботи. Під час роботи було визначено коли відбулися перші змагання з баскетболу на візках в Україні та першу участь Української збірної у міжнародних змаганнях.


3. Результати власних досліджень

У процесі вивчення та аналізу літературних джерел було з’ясовано, що Україна є країною, в якій створена державна система управління фізичною культурою і спортом інвалідів та прийнято програму їх підтримки. Документальні дані свідчать, що зі створення фізкультурно-спортивних та оздоровчих клубів у 1989 році стало початком формування спортивного руху інвалідів. Згодом ці громадські об'єднання стали основою для створення національної федерації спорту для людей з обмеженими фізичними можливостями

В Україні, за державної підтримки, офіційно виникнення баскетболу на візках відбулося у 2000 році, коли було проведено перші змагання. Кількість команд за останні роки зросла з 3–4 у 2000 р., до 10 – 2002 р. Розвиток параолімпійського баскетболу охопив усі регіони України, створено команди в Одесі, Харкові, Донецьку, Києві, Дніпропетровську, Львові та ін. Це засвідчує зростаючу популярність цього виду спорту.