Смекни!
smekni.com

Розвиток баскетболу на візках в Україні (стр. 5 из 5)

Впродовж десятилітнього розвитку виду спорту на Україні створювались команди у різних географічних регіонах. Збірна команда країни вперше у 2003 приймала участь у Чемпіонаті Європи (дивізіон С), що проходив у Афінах (Греція).

Участь збірної команди України з баскетболу на візках у Міжнародних турнірах 2008–2009 роки.

В період з 17 по 20 квітня 2008 року збірна команда України з баскетболу на візках у складі 9 спортсменів взяла участь у 2-у Міжнародному турнірі «Кубок спортивної федерації Латвії з баскетболу на візках», що проходив в м. Цесіс (Латвія).

Чемпіонат Європи з баскетболу на візках (УОРА) у м. Цесіс, Латвія проходив з 22 по 30 липня 2009 року. Від команди України виступило 10 спортсменів. Наша команда посіла 5-е місце, показавши значний прогрес у результатах та грі.

Лідером з баскетболу на колясках в Україні є Харківський баскетбольний клубу інвалідів-візочників «Харків-Баскет». П'ятикратний чемпіон України, неодноразовий володар Кубків міст – Донецька, Полтави, Сум, Одеси, Миколаєва, Харкова.

В доступній науково-методичній літературі не розкрито питання щодо програмно-нормативних вимог до підготовки неповно спроможних баскетболістів на різних етапах спортивного тренування; відсутні практичні рекомендації щодо використання вправ різної спрямованості у тренуванні неповно справних баскетболістів.

Однак подальший розвиток обмежується недостатнім науково-методичним забезпеченням та відсутністю практичних рекомендацій щодо системи підготовки та змагальної діяльності.


Висновки

Баскетбол на візках є одним з найдинамічніших видів спорту для осіб з ураженням опорно-рухового апарату. Даний вид змагальної діяльності дозволяє спортсменам максимально реалізовувати свої індивідуальні можливості, що були обмежені внаслідок отриманої травми. Саме тому баскетбол на візках э баскетбол є невід’ємною складовою адаптивного спорту у світі та Україні.

Незважаючи на наявні успіхи, які спостерігаються за десятирічну історію розвитку баскетболу на візках в Україні, на жаль, є багато проблем. Перш за все це пов'язано з недостатнім фінансуванням для розвитку цього захоплюючого виду спорту. Крім цього подальшій розвиток обмежується недостатнім науково-методичним забезпеченням та відсутністю практичних рекомендацій щодо системи підготовки та змагальної діяльності. Також спостерігається недостатня проінформованність громадськості, щодо потреб та розвитку не лише баскетболу на візках, а й адаптивного спорту в цілому.


Список літератури

1. Бріскін Ю.А., Передерій А.В., Строкатов В.В. Параолімпійський спорт: Навчальний посібник. – Львів: Арал, 2001 – 141 с.

2. Баскетбол/ В.М. Корягин, В.М. Мухин, В.А. Боженар, Р.С. Мозола – К.: Вища шк., 1989 – 232 с.

3. Берштейн Н.А. О построении движений. – М. – Медгиз. – 1947.

4. БріскінЮ.А. Організаційні основи параолімпійського спорту. /Львів ДІФК. – Львів: Кобзар, 2004. – 180 с.

5. Вселюбский Г.А. ПИТЕРБАСКЕТ-ВАЛИД (новые перспективы психической реабилитации) // Адаптивная физическая культура. – №2. – 2003

6. Гаврилова, Т. Через спорт к здоровому образу жизни /Т. Гаврилова // Физическая культура и реабилитация. – 2000. – №3–4

7. Григоренко, В.Г. Педагогические основы физической реабилитации инвалидов с нарушениями функций спинного мозга /В.Г. Григоренко. – М.: Советский спорт, 1991. – 410 с.

8. Григоренко, В.Г. Теория и методика физического воспитания инвалидов /В.Г. Григоренко. – Одесса: ОГПУ им. К.Д. Ушинского, 1991. – 182 с.

9. Державна програма розвитку фізичної культури і спорту в Україні /Державний комітет України з фізичної культури і спорту. – К., 1996. – 26 с.

10. Закон України про фізичну культуру і спорт (10 лютого 2000 р. №1453-ІІІ) /Державний комітет України з фізичної культури і спорту. – К., 2000. – 65 с.

11. Закон України «Про реабілітацію інвалідів»

12. Зеленский, Ю. Чемпион инвалидом быть не может /Ю. Зеленский // Ежедневная всеукраинская газета «День». – №78 (26 апреля2002 г.).

13. Круцевич Т.Ю. Теория и методика физического воспитания в 2 томах. К. – «Олимпийская литература», 2003. – 392 с.

14. Лэндрет Г.Л. Игровая терапия: искусство отношений. М. – 1994.

15. Питин М.П. Силовая подготовка баскетболистов на колясках / М.П. Питин, В.І. Ковтун, М.В. Мишин // Метод. пособ. – Л., 2007. – 148 с.

16. Положення про Украiнський центр iнвалiдного спорту «Iнваспорт».