Смекни!
smekni.com

Туристична діяльність та ії вплив на економіку України (стр. 6 из 7)

Демографічна структура населення України та аналіз вікових груп, які найбільше подорожують, ще раз підтверджують, що в Україні найбільш активна частина населення віком від ЗО до 40 років, на відміну від економічно-розвинених країн, де люди старшої вікової групи (55-60 років) відіграють дедалі важливішу роль у міжнародному туризмі. Тільки в 2005 році у світі зареєстровано біля 135 млн. прибуттів, здійснених людьми старшого віку. Основними постачальниками цієїкатегорії туристів є Канада, Японія та країни Європейського Союзу. Населення цих країн, незважаючи на швидкі темпи старіння, залишається фізично активним і, що не менш важливо, - більш заможним.

Поступове збільшення кількості працюючих, забезпечення більш високого доходу на кожного члена сім'ї, підвищення тривалості оплачуваної відпустки та гнучкість робочого часу поступово розширять такі сегменти туристичного ринку, як поїздки з метою відпочинку і в період відпусток, відвідування тематичних парківі культурних заходів,здійсненняділовихпоїздок, короткочасних подорожей і маршрутів вихідного дня тощо.

Зростання рівняосвітизбільшує потяг людини до знань, зацікавленість іншою культурою викликає бажання подорожувати й отримувати нові враження.

Одним із найважливіших чинників, що впливає на розвиток як внутрішнього, так і міжнародного туризму, є добробут населення. Існує чіткий зв'язок між тенденцією розвитку туризму, загальнимекономічнимрозвитком і особистими доходами громадян. Туристичнийринокдуже відчутнийдо змінв економіці. За стабільних цін.зростання особистого споживання на 2,5%збільшуєвитрати на туризмна 4%, а зростання особистого споживання на 5% збільшує витрати на туризм на 10% .

Щорічне збільшення доходів громадян України приведе до . більшінтенсивної туристичної діяльності й. зокрема, до збільшення кількості споживачів із високими доходами. В майбутньому населення України буде характеризуватися як таке, . що має підвищену якість життя. Відпочинок, подорожі, ми культура стануть основними елементами, які заповнять вільний час людини.

3.2. Світові тенденції розвитку туризму:чого очікувати Україні

Зараз у світі немає такої країни, яка б тим чи іншим чином по була охоплена туризмом. Без сумніву, зараз це одна з найбільших, якщо не най­більша, галузей світової економіки. За даними Всесвітньої туристичної ор­ганізації (ВТО) в останні роки XX століття темпи росту показників були ра­зючими: якщо у 1996 році кількість міжнародних подорожей лише наблизилася до 600 млн., то у 2000 році їх кількість становила вже майже 700 мільйонів. І хоча трагічні події 2001 року стали найважливішим факто­ром, який вплинув на розвиток світового туризму (це був перший рікпісля 1982 р., коли було відмічено зниження обсягів міжнародного туризму), але цей вплив спричинив не таке різке падіння, як очікувалося зразу після подій 11 вересня. Кількість міжнародних прибуттів в цілому у світі скоротилася лише на 0,6%. Найбільших втрат зазнав Американський регіон (скорочення обсягів на 6%), а в Європейському регіоні скорочення становило на сьогодні 0,7%, в той час як у Східній Азії та Тихоокеанському регіоні зниження тем­пів росту взагалі не спостерігалося: річний приріст обсягів міжнародних подорожей у 2001 році тут склав 5,5%. Безпосередньо в самій Європі у 2001 році найбільш сприятлива ситуація спостерігалася в Південному та Схід­ному субрегіонах.

Для України такий розвиток подій є, безперечно, сприятливим. А її зацікавленість та орієнтація на європейський туристичний ринок без­сумнівна. Саме тому суб'єкти туристичної діяльності України повністю підтримують кроки щодо входження в Європейський Союз, намічені Президентом України в його щорічному Посланні до Верховної Ради України "Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економіч­ного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки". Адже реалі­зація українського туристичного продукту саме на європейському тури­стичному ринку має величезне значення для всієї економіки панки країни. Українська туристична галузь вже глибоко інтегрована в євро­пейський туристичний ринок: в загальному обсязі туристичного потоку в Україну частка туристів з Європи становить понад 43%. А якщо вра­ховувати потік з усіх країн СНД (відповідно до районування ВТО всі країни, що утворилися на теренах СРСР, серед них середньоазійські та Російську Федерацію з її Камчаткою та Далеким Сходом, віднесено до регіону Центральна та Східна Європа), то ця частка зростає до 95%(адже частка лише однієї Росії в загальному обсязі туристів, що в'їжджають в Україну, становить 51%).

Тому для подальшого сталого розвитку туристичної галузі України важливим є ретельне вивчення європейських тенденцій розвитку туриз­му не тільки щодо напрямків туристичних потоків, але й щодо мотивації подорожі та усвідомлення соціально-культурних проблем, які в наш час вже розв'язує європейська спільнота. Серед них і проблема взаємовід­носин культурної спадщини та туризму. Хоча ця тема іноді трапляється в обговореннях ролі туризму в культурно-просвітницькій роботі та пат­ріотичному вихованні українських громадян, але як другорядна, така, якій треба було б приділити увагу, але потім, коли з'являться кошти, коли будуть розв'язані "більш нагальні" питання. .

В розвинутих туристичних державах, і в країнах Західної Європи в першу чергу, до ідеї організації відпочинку на" природі без нанесення їй шкоди самою туристично-рекреаційною сферою прийшли ще у 80-х роках. А в середині 90-х це сприймалося вже як незаперечна істина. В цей час поняття екологічності було поширене і на культурне середо­вище людини. І вже в кінці 90-х років провідна світова громадськість акцентувала свою увагу саме на культурному туризмі і його основі - культурній спадщині.

Саме туристична спільнота європейського континенту, який збері­гає величезну частку культурної спадщини всього людства, стала ініціа­тором цілого ряду заходів, присвячених проблематиці взаємозалежності туризму та культурної спадщини. Серед них і проведена в 1999 році в Норвегії під егідою Світового банку конференція "Сприяння розвитку туризму та культурна спадщина", міжнародна конференція "Культурна спадщина і туризм" у м. Кракові, Польща. Але гранди світового та євро­пейського туризму не обмежилися лише словами. В ряді країн (Мекси­ка, Великобританія, Німеччина тощо) були розроблені програми спри­яння розвитку культурного туризму як на національному, так і на місцевому рівнях.

Показовим у цьому плані є приклад Іспанії. Не зупиняючись на до­сягнутих у 2001 році показниках, коли країна впевнено посіла друге місце в світі як за кількістю обслугованих туристів - 49,5 млн. осіб (ви­передивши США і поступаючись лише Франції), так і за обсягом над­ходжень від туризму - 32,9 млрд. дол. США (а тут навпаки: США посі­дає перше місце, а Франція - третє), іспанська туристично-рекреаційна індустрія, яка у більшості людей асоціюється з "пляжним відпочинком", запропонувала туристичній громадськості підтримати її намагання що­до активізації саме культурного туризму на Іберійському півострові тазбільшенні в кілька разів його частки в структурі туристичного потоку Іспанії. І як результат, у 2002 році ВТО надала Іспанії для розроблення нового туристичного продукту та підготовки персоналу, який буде його впроваджувати, фінансову підтримку, розміри якої обчислюються десятками мільйонів євро.

В той час в Україні сьогодні в ідеології розвитку туризму переважає екологізм. Певною мірою це зрозуміло. Адже така ситуація є результатом як викривлень у політиці землекористування та помилок при організації рекреа­ційної сфери, так і безпосередньо самих екологічних проблем в країні, які суттєво вплинули на світосприйняття наших співвітчизників. Це засвідчують і статті, запропоновані увазі читача цього збірника.

Безперечно, на сьогодні першочерговою потребою і базою умо­вою подальшого ефективного та результативного розвитку туристичної індустрії для України є реорганізація управління туристичною галуззю. Державна програма розвитку туризму на 2002-2010 роки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2002 р. № 583 "Про затвердження Державної програми розвитку туризму на 2002 2010 роки", намітила певні шляхи розв'язання наявних проблем. Але це лише стратегія, яка потребує негайної розробки чіткої тактики подальших дій, використання новітніх технологій, постійного моніторингу, якідасть змогу вчасно скорегувати розвиток туристичної галузі в найбільш ефек­тивному напрямку.

3.3. Туристична індустрія України як одна із бюджетоутворювальних галузей економіки держави.

Туристична сфера України стала невід'ємною частиною сучасного способу життя, соціально-економічного, культурного і духовного роз­витку суспільства.

В Україні є багато ресурсів, які дають можливість говорити про те, що наша держава може увійти до найбільш розвинутих, щодо туризму, країн світу. Цьому сприяють і вигідне геополітичне розташування, і ту­ристично-рекреаційний потенціал: сприятливі кліматичні умови, багатство флори і фауни, мережа транспортних сполучень, культурно-істо­ричні пам'ятки тощо.

Перехід до ринкової моделі господарювання зумовив глибокі соці­ально-економічні й організаційні зміни, які потребують розв'язання принципово нових завдань. Здійснення економічних реформ в Україні, інтеграція у світове господарство потребують застосування відповідних ринкових механізмів і форм розвитку підприємництва. Саме цю про­блематику досліджували вітчизняні та зарубіжні вчені, зокрема І. Бала-банов, А. Виноградська, В. Полюга, В. Безносюкта інші.

В умовах розбудови держави туризм стає дієвим засобом фор­мування ринкового механізму господарювання, надходження значних коштів до державного бюджету, однією з форм раціонального викорис­тання вільного часу.

Туристична галузь України, попри всі негаразди в економіці та мінімальне державне фінансування, залишається прибутковою. Туристична індустрія є невід'ємною частиною фінансово-економічної сфери та однією з небагатьох біоджетоутворювальиих галузей народного господарства.