Смекни!
smekni.com

Удосконалення інтер єру і комфортності у приміщеннях діючого готельного підприємства (стр. 1 из 5)

Вступ

Інтер`єр - це організація внутрішнього простору будівлі, яке представляє собою створене середовище, яке забезпечує умови життєдіяльності людини; складне, багатопланове явище, яке здатне справляти величезний естетичний психофізіологічний вплив на людину.

Сприятливі умови життєдіяльності людини в готелях забезпечуються завдяки створенню комфорту як у самому готелі, так і на території, що прилягає до нього. Загальний комфорт внутрішнього простору готелів є інтегральним поняттям. Воно включає екологічний, функціональний і естетичний комфорт середовища будь-якого приміщення готелю.

Сучасний готель покликаний створити комфортабельні умови для проживання гостя і надати йому ряд додаткових послуг.

Інтер'єр являє собою внутрішньо організований простір приміщень готельного комплексу, одночасно він є середовищем дії (в ньому здійснюється технологічний цикл обслуговування гостей) і середовищем сприйняття (здійснює емоційний вплив).

До приміщень готельного підприємства, в яких відбувається обслуговування відвідувачів, відносять зали, бари, коктейль-холи, буфети. Вхідну групу приміщень, де починається обслуговування, становлять вестибюль з гардеробом, аванзал (приміщення для збору, очікування і відпочинку гостей), санвузол, номерний фонд.

У рішенні інтер'єра враховується спеціалізація готельних підприємств, контингент клієнтів, на який вони розраховані, застосовувані методи обслуговування та ряд інших факторів. При цьому важливо максимально розкрити зв'язок інтер'єра і навколишнього середовища: ландшафту, міського району, вулиці. Це досягається застосуванням різних архітектурних прийомів, що часто відіграє для підприємства не меншу роль, ніж гарне обслуговування.

Особливе значення для оформлення інтер'єра приміщень готелю має рішення проблеми кольору і освітлення. Колір і світло повинні бути підпорядковані процесу обслуговування клієнтів. Перебуваючи в номері,холі, залі ресторану, кафе, бару, клієнти випробують на собі вплив кольору. Науково доведено, що колір значною мірою впливає на емоційний стан людини, його настрій, самопочуття і працездатність. Очевидно, що вплив може бути сприятливим і негативним. Колірна гама повинна бути ретельно продумана, щоб створити в залах обслуговування атмосферу затишку, комфорту, безпеки і спокою.

Метою даної роботи є дослідження інтер’єрних рішень підприємств готельного господарства, зокрема на основі готельного комплексу «Прем’єр Палац».

Відповідно до поставленої мети в роботі необхідно вирішити наступні завдання:

- висвітлити виникнення і розвиток інтер’єру;

- дати основну характеристику інтер’єру, визначити роль кольорів та озеленення у інтер’єрному рішенні готелів;

- визначити роль меблів для інтер’єру;

- дослідити інтер’єр готельного комплексу „Прем’єр Палац ”;

- проаналізувати основні групи приміщень готелю;

- визначити основні перспективи розвитку інтер’єру.

Основними завданнями, які випливають з мети роботи, є:

- розглянути теоретичні аспекти досліджуваної теми;

- охарактеризувати досліджуване підприємство;

- здійснити аналіз роботи досліджуваного підприємства по визначеній темі курсової роботи;

- обґрунтувати резерви вдосконалення роботи досліджуваного підприємства.

Актуальність теми: Сучасний світ не стоїть на місці. Техніка і наука йде вперед. Завдяки стрімкому розвитку технологій у людей з’являється дуже багато потреб,які потрібно задовольняти в повному обсязі. Тому актуальність даної теми полягає у тому,щоб менеджери і персонал готельно-ресторанного бізнесу ці потреби в їхніх послугах задовольняли якомога краще,для того,щоб гості відчували себе затишно і комфортно.

Предметом роботи є теоретичні, практичні та організаційні питання розвитку комфорту і інтер’єру готелів.

Об’єктом дослідження є інтер’єрні рішення готельного комплексу „Прем’єр Палац”.

Методи дослідження: Курсова робота ґрунтується на використанні загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. У ході написання роботи використовувалися метод порівняння, системного підходу й аналізу.

Інформаційну база дослідження: Підручники, наукові публікації з обраної тематики, публікації у пресі, матеріали науково-практичних конференцій, власні спостереження.

1.1.Рівень комфорту закладів готельного типу

Класифікація готельних підприємств за рівнем комфорту відіграє величезну роль у вирішенні питань управління якістю готельних послуг.

Рівень комфорту - це комплексний критерій, складовими якого є певні параметри:

- стан номерного фонду: площа номерів (м2), частка одномісних (однокімнатних), багатокімнатних номерів, номерів-апартаментів, наявність комунальних зручностей і т. д.;

- стан меблів, інвентарю, предметів санітарно-гігієнічного призначення;

- наявність і стан підприємств харчування: ресторанів, кафе, барів;

- стан будинку, під'їзних колій, облаштованість прилягаючої до готелю території;

- інформаційне забезпечення і технічне оснащення, у тому числі наявність телефонного, супутникового зв'язку, телевізорів, холодильників, міні-барів, міні-сейфів і т. д.;

- забезпечення можливості надання ряду додаткових послуг. Ці параметри оцінюються практично в всіх наявних нині системах класифікації готелів. Крім того, ряд вимог пред'являється до персоналу та його підготовки: освіті, кваліфікації, віку, стану здоров'я, знання мови, зовнішньому вигляду і поводженню.[14]

1.2.Екологічний комфорт у готелі

Екологічний комфорт в інтер’єрі створюється, в основному, завдяки системам інженерного забезпечення готелів: вентиляції, кондиціонування повітря, централізованого пиловидалення, опалення тощо.

-Кондиціонування і вентиляція

Системи кондиціювання та вентиляції готелів знаходяться серед найбільш важливих факторів, впливають на комфорт постояльців.Сучасні вимоги комфорту припускають наявність у готелях систем кондиціонування повітря. Вентиляція буває природною, що відбувається за рахунок проникнення в приміщення повітря через відкриті вікна, кватирки, щілини в конструкціях будівлі і пори будівельних матеріалів.

- Освітлення

Якщо раніше багато готелів могли запропонувати лише стандартне освітлення, а вибір зводився до класичних недовговічних ламп розжарювання, громіздких люмінесцентних ламп або дорогих галогенних ламп, то зараз ситуація кардинально змінилася.

Сьогодні можна заощаджувати електроенергію, використовуючи енергозберігаючі лампи класичних форм все тих же стандартних цоколів. Сучасні лампи стали більш компактними і яскравими, крім того, вони безпечніші для навколишнього середовища й мають широку колірну гаму. А більшість із них підходять для світильників, спроектованих під стандартні лампи.

Сьогодні ми маємо інноваційні світлові рішення — світлодіоди — маленькі, але надзвичайно яскраві й довговічні джерела світла. Газорозрядні лампи високого тиску з керамічним пальником вводять нові стандарти в палітру й у стійкість світла, а галогенні лампи настільки малі, що надають дизайнерам величезну ниву для польотів фантазії.

-Опалення

Система опалення служить для обігріву приміщень у холодний період року і підтримки нормальної температури повітря в приміщенні незалежно від зовнішньої температури.
На сьогодні найчастіше в готелях застосовується водяне, парове та електричне опалення. Вибір опалення залежить від призначення та архітектурно-будівельного вирішення.
Найпоширенішим є водяне опалення. У готелях застосовують опалювальні системи середнього тиску з температурою води до 120°С, що подається від теплоелектроцентралі, а потім використовується для опалювальних цілей. Джерелами тепла для готелів можуть бути також власні котельні.
Інтер`єр - це організація внутрішнього простору будівлі, яке представляє собою створене середовище, яке забезпечує умови життєдіяльності людини; складне, багатопланове явище, яке здатне справляти величезний естетичний психофізіологічний вплив на людину[1].

Сприятливі умови життєдіяльності людини в готелях забезпечуються завдяки створенню комфорту як у самому готелі, так і на території, що прилягає до нього. Загальний комфорт внутрішнього простору готелів є інтегральним поняттям. Воно включає екологічний, функціональний і естетичний комфорт середовища будь-якого приміщення готелю.

Сучасний готель покликаний створити комфортабельні умови для проживання гостя і надати йому ряд додаткових послуг.

1.4. Озеленення в інтер`єрі готелів

Це особливий вид мистецтва, який виконує як естетичні, так і утилітарні функції. Озеленення активно впливає на характер формування інтер`єру і є рівноцінним компонентом оформлення середи, як відділка стін, мебліровка та ін. За допомогою озеленення можна підвисити художню виразність внутрішнього простору. Утилітарна функція рослин включає в себе створення особливого мікроклімату в приміщеннях.

В готелі дуже важливо створити затишну атмосферу для клієнтів.

Тому вміле використання кімнатних рослин в інтер’єрі готелю може стати важливим в створенні неповторного образу готелю. Зимовий сад або зелень з фонтаном в ресторані в якості інтер’єру можуть бути приманкою для клієнтів, щоб у них залишалися гарні враження, і вони поверталися сюди знову і знову.

Мода на штучну зелень вже пройшла, і багато людей розчарувалися в ній, по-перше вона вигорає на сонці, а під дією ультрафіолету пластмаса ломиться. І щоб запобігти проблем з оновлюванням фасаду, краще вибрати живі декоративні квіти.

Дуже важливо правильно підібрати рослини. Але головні особливості - це правильний догляд і умови життя. [4]

1.7. Функціональний комфорт у готелі

Функціональний комфорт в основному забезпечується оптимальним набором меблів і обладнання. Меблі є одним з активних компонентів у формуванні інтер’єрів.