Смекни!
smekni.com

Життя і погляди Демокріта (стр. 3 из 3)

Д. ввів в етику первинні розробки таких понять, як совість, тобто вимога соромитися своїх власних ганебних вчинків, борг і справедливість. Не "із страху, але з почуття обов'язку треба утримуватися від поганих вчинків".

Етика Д. не представляє єдиної, логічно стрункої системи. Його етичні причини дійшли до нас у вигляді окремих афоризмів. Є деякі підстави думати, що це результат певної обробки тих творів філософа, де етика висловлювалася в систематичній формі. Проте принципи демоктритової етики дозволяють пролити додаткове світло на політичне навчання мислителя. Вони обкреслюють ідеал демократичного державного пристрою, в якому доля суспільства пов'язана з долею індивіда: "коли воно в благополуччі, все в благополуччі, коли воно гине - все гине". Але і тут Д. ухиляється від крайнощів - підкорення поведінки індивіда потребам держави, як і навпаки, повного усунення від суспільних справ. Бо основна умова досягнення душевного спокою і блаженного стану духу - це знову-таки помірність, в даному зв'язку, помірність включення індивіда в життя суспільства і держави. Бо той, хто прагне брати участь в державних справах, не "повинен понад міру займатися ні приватними, ні суспільними справами, а в своїй діяльності не брати на себе нічого понад свої сили і природні здібності". Звідси витікає, що блаженний стан духу досягається не ухиленням від діяльності, - особистої або суспільної, - але дотриманням і тут належної міри і відповідністю задач, що покладаються на себе, своїм здібностям.

Обов'язку громадянина і посадовців, покарання, взаємовідношення багатих і бідних, панів і рабів (а ці суперечності розглядаються Д. як універсальні і неусувні), дружба і взаємодопомога, відносини до друзів, родичам і сім'ї визначаються з принципу "золотої середини". Тим самим Д. уникає як етичного релятивізму софістів, так і абсолютизації етичного розуму Сократом. І в той же час, його етична концепція зберігає ту основну характеристику, яка властива всій античній філософії, - споглядальність. Усуваючи все, що перешкоджає блаженному стану духу, виявляючи ідеал етичного життя, Д. не бачить у філософії засобу перетворення існуючого суспільства, - його задача не виходить за межі його пояснення.

Використана література\

1. "История Европы", изд. "Наука",1988 г., т.1 "Древняя Европа";

2. Андре Боннар, "Греческая цивилизация", изд. "Искусство" 1992 г., I-III книги;

3. Проф. И.М.Тронский, "История Античной литературы", изд. УЧПЕДГИЗ, 1947 г.;

4. Кессиди Ф.Х., "От мифа к логосу", М., 1972, с.68;

5. Платон, "Политика или Государство", перевод с греческого Карпова, часть III, СПБ, 1863 г., с.284 ;

6. Редер Р.М. История древнего мира. – М., 1975.

7. Куманецкий К. История культуры Древней Греции и Рима. – М., 1990.