Смекни!
smekni.com

Світогляд і філософія (стр. 10 из 13)

У природі, по Чернишевському, чогось шукати ідей: у ній лише різно оформлена матерія з різнорідними якостями, у р-те зіткнення кіт і починається життя природи.

Обґрунтували принцип постійної еволюції суспільної історії. Герцен: природа і люд. історія вічно і безупинно змінюються, вони плин, рух, причому рух відбувається за допомогою боротьби 2 протилеж. тенденцій: виникнення і руйнування. Розвиток йде через протиріччя, боротьбу нового зі старим, запереченням віджилих що народжується.

Самобутнім р мислителем був Лев Толстої (1828-1910). Піддаючи критику общ-полит пристрій Р, Т уповав на морально-релігійний прогрес у свідомості люд. Ідею істор. прогр він зв'язував з рішенням пит. про призначення люд і зміст життя, відповідь на кіт повинний дати створена їм щира релігія. У ній він визнавав лише етичну сторону, заперечуючи богословські аспекти. Відмовлення від будь-якої боротьби, непротивлення злу, проповідь загальної любові. "Царство божие усередині нас" - розуміння бога. Усяка влада - насильство - заперечення держави. Т. як він відкидав боротьбу те скасування держ. повинне відбутися шляхом відмовлення кожного від виконання сус. і держ. обов'язків.

Ф.М. Достоєвський. (1821-1881). У своїх суспільств-политий шуканнях він пережив кілька періодів. Захоплювався ідеями утопічного соціализмат (у кружку Петрашевців). Потім у його поглядах відбувся перелов, із засвоєнням релігійно-нравств ідей. Исповедывал ідеї почвенічества, для як. хар-но реліг орієнтованість філ осмислення доль русявий історії. Уся істор. людства з цього погляду представлялася як боротьба за торжество християнства. Р народ - місія, носій вищої дух істини.

Одним з видатних р філ. був Ул. Соловйов (1853-1900). На його погляди б. вплив зробила христ літер, ідеї неоплатонізму, теософії, середньовічного містицизму, ньому клас філ і почасти слов'янофіліст. Суспільно-істор. задача ф - порятунок людини і людства. Необхідно підготувати люд до сприйняття христ цінностей Центр ідея навчання - ідея позитивної всеєдності або "усеєдиного існ-ого". Ця усеєдність виявляє собою зроблений синтез істини, добра і краси. Усеєдине існ. - сфера абсол, божественного - має ознаки безумовності і всецілості. Реальний світ - самовизначення або втілення абсолютного - існ., посередник між ними - Софія (мудрість божия). Матеріальний світ знаходиться в хаотичному стані. Люд. є центром загальної свідомості природи. Його роль - роль визволителя і рятівника прир. Людство - посередник між прир і божеством. Люд повинний змінювати прир до її натхнення. Звідси ціль світ історії - єдність бога і позабожественого світу, очолюваного людством. Моральний зміст особистості, що є зв. ланкою між бож. і природними світами, реалізується в акті любові до ін людини, до природи, до бога. Щирий предмет любові - Вічна Жіночність, образ усеєдності.

У суспільстві ідея "усеєдності" розкривається як боголюдський союз людей, як якась всесвітня церква, що поєднує всіх і сприяє встановленню на землі царства божого. Заставою такого всеєд явл об'єднання катол і правосл церков.

В історії р філ ідеалізму Зі зробив б. вплив на цілу плеяду релігійно філ мислителів (Н.А. Бердяєв, Е.С. і С.Н. Трубецькі, П.А. Флоренський, С.Л. Франк.) які склали плин богошукання з властивим йому ірраціоналізмом, персоналізмом і містичним розумінням волі і творчості.

Не можна не згадати Г. У Плеханова.

19. Проблема людини у філ марксизму. поняття відчуження

Відчужена праця М розгл. у 4 аспектах.

1. Робоч використовує матер, узяті в природи й одержує в підсумку потрібні для життя предмети, продукти праці. Ні висх матеріал, ні прод йому не належать - вони йому чужі. Чим більше р. працює, тим більше світ предм, не належ. йому. Природа робиться для раб тільки засобом праці, а предмети, кіт створюються у виробництві - засобом життя, фіз існування. Раб цілком від них залежить.

2. Процес праці для р примусовий. Але така праця - це не задовол потреби в праці, а тільки засіб для задовол ін потреб. Тільки поза працею р. розпоряджається собою - тобто вільний. Т. про він вільний тільки існ.. життєві функції, загальні в люд із тваринами. А праця - форма діял, специф для люд, для раб представляється приниженням у собі людини.

3. Праця підневільний віднімає в люд його "родову" життя. Рід людст. живе в природі. Життя люд нерозривно зв'язана з прир. Цей зв'язок - діяльний контакт із прир, у кіт головне - праця, виробництво: "... виробниче життя і є родове життя". Але для раб праця - лише засіб для підтримки власного життя, а не роду. Р відноситься до прир і виробництва не як своб людина, а як робітник, т. е відчужено. Це і виходить, що в раб відібрані і родове життя і люд сутність.

4. Підневільна праця породжує відч. між людьми. Раб далекі один одному, оскільки вони конкурують за мож. трудитися.

Не тільки р. але і всі люди є відчуженими. Віднош між людьми теж відчужені і розходження тільки у видах і рівнях відч. М указує на існ. первинних і вторинних рівнів відч. Чому ж люд стає відчуженим? Відч праця рівнозначна існ. приватної власності. Ч собств - основа екон життя. На приватній економіці тримається вся історія. Це значить, що економ історія - ключ до розуміння люд. життя як такий. "Релігія, родина, держ, право, мораль, наука, мистецтво... суть лише особливі види виробництва і підкоряються його загальному законові". Життя людей в умов відчуження калічить них, робить "частковими індивідами" або нерозвиненими, недолюд істотами. "Приватна власність зробила нас настільки дурними й однобічними, що який-небудь предмет явл нашим лише коли ми володіємо ним... коли ми їм безпосередньо володіємо, їмо його, п'ємо - уживаємо... Тому на місце усіх фіз і духовних почуттів стало просте відчуження всіх цих почуттів - почуття володіння".

Усунення відчуження. Універсальна людина. Процес, зворотний відчуженню, - присвоєння люд власної справжньої сутності. М зв'язує його з общ перетвореннями, зі звільненням кіт в основі має знищення відчуж. праці. Що буде, якщо люд почне робити як людина. У цьому випадку праця стане засобом саморозвитку людини, у реалізацію людиною своїх кращих сторін.

Характеристика присвоєння люд власної сутності, або перетв. праці з принуд у людський розгл. М по тим же параметрам, що і процес відчуження:

1. по присвоєнню предм праці і його результату

2. по звільненню самої діяльності

3. присв людиною праці загальної родовий існ.

4. гармонізації відносин між людьми.

Тут М створює грандіозну по своєму пафосі картину люд, що живе в єдності з природою, що перетворить прир відповідно до її законів. Гармонія з зовнішньою прир зд. у діяльності, у як. людина реалізує свої мети не за законами утилітарної користі. Внутрішня прир люд також перетвориться. Замість відч. недолюдини з'являється людина, сам природний розвиток є гармонічний р-т всієї історії люд суспільства. У людині почнуть реалізовуватися здатності, поки ще реалізуються не в усіх (музик вухо, художньо розвитий око). - творчі здібності.

Універсально розвитий, живий у єдності і гармонії з зовнішньою і внутрішньою природою люд - такий ідеальний філ образ, що малюється М в якості ядра комуніст ідеалу. Знищення год власності необхідно, але недостатньо для присвоєння людьми люд сутності.

20. Позитивізм і його еволюція

Позитивізм стає найбільш впливовим плином зап філ. П. оголосив єдиним джерелом щирого знання конкретні, частки науки і виступив проти ф. як метафізики, але за ф. як особливу науку. Під метаф. вони розуміли умоглядну ф. буття (онтологію, гносеологію) П - філ позитивного знання, що відкидає теорет спекуляції й умогляди як засобу получ знання.

Вони говорили, що тільки сукупність наук надає право говорити про світ у цілому. Тобто якщо ф. наукова те вона повинна розлучитися зі спробою судити про світ у цілому.

3 етапи в еволюції позитивізму:

1. Власне позитивізм (30-70рр 19в) - Огюст Конт, Дж. Ст. Миль, Спенсер

2. Емпіріокритицизм (кінець 19в) - Мах, Авенаріус.

3. Неопозитивізм (із сірий 20х рр20) - Шлик, Карнап, Нейроз, Вітгенштейн, Б. Рассел.

Засновник поз О. Конт (1798-1857). його робота: "Курс позитивної філос" Основні ідеї цієї роботи:

1. Спроба класиф наук. Ієрархія наук повинна бути вибудована від простого до складного, при кіт логічне робить історичне. Нижча ступінь - наука найбільш абстрактна й володіюча найбільшою загальністю (математика, далі: астрономія, механіка, фізика, хімія, фізіологія, соціальна фізика - соціологія)

2. Намагався визначити науку по її предметі. Однак він виходив при цьому з кантівського ідеалізму, припускаючи, що науки мають справу з метафізика з річчю. Тому що речі не можна пізнати, те метаф повинна бути відкинута.

3. Намагається виявити закон 3 стадій розвитку пізнання і відпов. типи світогляду. а) Телеологічна коли поводження люд визначається буйством фантазії, вірою в богів... б) Метафізична - бог стає субстанцією... в) Позитивна стадія - це стадія становлення наукового погляд на речі. Починається з з'єднання досвіду з абстр. мисленням.

4. Позитивні науки - спроба створення наукової релігії. Вище поняття цієї рел - людство як ціле. Минуле, сьогодення і майбутнє людства об'єднані містичним зв'язком. Власне кажучи єдине в результат, але не передумова істор. процесу.

Джон Стюарт Мілль (1806-1883) Засновник позитивної логіки і методології науки. Робота: "Система логіки силогістичної й індуктивної". Ідеї Мілля мають соціальну спрямованість. Він намагається розробити таку теор знання, щоб знання були б науковими (як в єстеств науках). Існує контраст між станом єстествозн і суспільствознавство. Перше в квітучому стані, у другому - топтання на місці, одні сист змінюються ін. Тому необхідно організувати допомогу соціології зі стор природознавства. Треба методи єстеств застосувати в соціології. Які ж це методи? Основний метод - фізика. Фіз. - це теорет знання, кіт дозволяє контролювати процеси, Особливість фіз. - з'єднання досвіду і теорії, індукції і дедукції. Розвита фіз передб. 2 рівні знання: