Смекни!
smekni.com

Світогляд і філософія (стр. 9 из 13)

17. Антропологічний матеріалізм Л. Феєрбаха

Останнім великим ставши клас ньому філ був Л. Феєрбах (1804 - 1872). Його видатна заслуга в тім, що він покритикував ід. Канта і Гегеля і продовжив традиції матер. Ф. - войовничий матеріаліст.

Ф народився в родині юриста. Надійшов у богословський фак. Гейдельбергського унів. Однак через рік залишає його. Переїж у Берлін, де слухає лекції Гегеля в унів.

З 1828 р. викладає в унів. але його звільняють за заперечення особистого безсмертя в роботі "думки про смерть і безсмертя" З 1830м Ф. веде відокремлене життя в селі і публікує свої роботи. ДО1839р. він вже остаточно пориває з ідеалізмом У 1841м виходить гл. працю - "Сутність християнства". Потім він публікує "Попер. тези до реформи філ", "Основні положення філ. майбутнього".

Засуджуючи ідеаліст тлумачення мислення як позаприродної і над люд. сутності, Ф дійде висновку, що питання про віднош. буття до мисл є питання про сутності людини, тому що мислить лише люд. Слідів філ., оскільки вона ріш питання про відн. мисл. до буття, повинна бути антропологією, тобто навчанням про люд, в існуванні, у діял якого це питання знаходить своє фактичне, реальне рішення.

Науки розкривають нерозривний зв'язок мислення з мат процесами в люд організмі, з почуттів сприйняттями і т.д. Люд невіддільний від природи; мислення є необхідне вираження властивої йому біол, фізіолог. діяльності . Ф. затверджує: "Новий філ перетворює люд, включаючи і природу, як базис люд, у єдиний, універс і вищий предмет філ, перетворюючи, антропологію, у тому числі і фізіологію, в універс науку." Антропологія Ф вказ на його прагнення розробити матер сист поглядів. Ф заперечував проти характ свого навчання як матер, особливо з за вульгарних матеріалістів (думка - це в, виділюване мозком).

Істотним змістом і назнач. антрополог. принципу є по Ф. наукове тлумачення суспільної свідомості, у кіт він бачить відображення сутності люд. Ця сутність по Ф насамперед почуттєве життя розуму і серця, різноманіття переживши індивіда. Мова йде слідів про те, щоб розгл. різ. форми заг свідомості (і релігію) з погляду закл. у ній життєвого змісту. Тут він йде далі попер. матеріалістів, кіт затверджували, що релігія позбавлена реального змісту. Ф зводить надприр. до природного, нереальне до реального - у цьому осн риса його антропол методу.

Основою антропол Ф є мат навчання про природу. Прир явл єдиною реальністю, а люд її вищим продуктом. У люд і завдяки йому прир відчуває себе, споглядає себе, мислить про себе.

Різноманіття явл природи не може бути зведене до загальної, однорідної першоматерии. Природа вічна. Виникнення і знищення відносяться тільки до окремих явищ. Прир нескінченна в просторі.

"У прир немає ні початку не кінця усі в ній знаходиться у взаємодії; усі відносно. Всі одночасно є дією і причиною, усі в ній всебічно і взаємно..." Однак ця глибоко діалектичний здогад не знаходить подальшого розвитку у Ф.

Ф. відстоює положення про нерозривному зв'язку матерії і руху. Однак не вказує на якісне різноманіття форм рух. матерії, на їхній взаємопереход. Ф говорить і про розвиток, але розуміє її метафізично.

Намагається перебороти механісцизм. Він говорить про незвідність вищих форм існ. матерії до нижчого. Псих акти істотно відрізняються від них фізіологіч. основи. Єдність суб'єкт з об'єктивним, псих з фізичним не усуває внутрішнього розходження між ними.

Різноманіття люд ощущ. Відп. розмаїття якостей природи., воно обумовлено їм і принципово неможливо без нього. Тому не можна протиставляти содерж люд. ощущ якісної визначеності чувст-сприймає явищ. Проте Ф розуміння суб'єкта й об'єкта носить антрополог. хар-тер.

Доцільність у живий і раст світі являє собою не р-т реалізації внутрішньо властивої явл мети, а наслідок єдності мат світу. Т. про він не заперечує об'єкт доцільності в живий природі, він правий указує на її відносність.

Т. про ф. навчання про природу в цілому не виходить за рамки метаф матеріалізму. Це позначається, наприклад, у Ф. визн. природи: "Я розумію під прир сукупність усіх почуттів сил, речей і істот, яких людина відрізняє від себе, як нелюдське... Або, беручи слово практично, прир є всі те, що для люд - незалежно від надприр. уселянь теїстичної віри - представляється безпосередньо, почуттєво, як основа і предмет його життя. Прир є всет, електрика, магнетизм, повітря, вода, вогонь, земля, тварина, рослина, людина, оскільки він явл істотою, мимоволі і несвідомо діючим, - під словом прир я не розумію нічого більш, нічого містичного, нічого мрячного, нічого теологічного".

Теор пізнання - сенсуалізм. Реальний світ есь почуттєво сприймати дійсність, отже, лише завдяки почуттів сприйняттям можливо його пізнання. Почуттів сприйняття, по своїй природі м. б. також і опосередкованим, тобто давати непрямі свідчення щодо того, що ми не бачимо, не чуємо, не сприймаємо... Органів почуттів, кіт володіє люд цілком достатньо для пізнання будь-яких явищ. Почуттів сприйняття в силу своєї безпосередності зв'язку з речами ніколи нас не обманюють.

Однак він не включає у свій розгляд практичну діяльність.

Ф визнає важливу пізнавши функцію теорет мислення і його здібності досягти більш глибокого пізнання дійсності. Зад мислення - збирати, порівнювати розрізняти, класифікувати почуттів дані, усвідомлювати, розуміти, виявляти їхній сховане, що безпосередньо не є зміст. "Почуттями ми читаємо книгу природи, але розуміємо її не почуттями". Мислення носить опосередкований хар-тер, тому те, про що ми мислимо, не завжди явл об'єктом безпос. сприйняття. Як же устанавл істинність наших понять, їх відп. реальної дійсності? Шляхом співставл. понять, теор висновків з почуттєвими даними.

Т. об почуттєве споглядання - є критерій істинності мислення. У загальному Ф не розуміє скл. діалект зв'язку між почуттів відобр. світу і мисленням, його не цікавить пробл категорій і логіки. Глуб ідея Гегеля про рух теор мислення від абстр до конкретного, можливості, отже, конкр. мислення залишилася далекої для Ф.

18. Основні напрямки рос. філ. 19 - нач.20 ст.

Філ. думка в Р. формувалася під впливом загальносвітовий філ. Однак специф Р філ багато в чому складалася під впливом соціально культурних процесів, що відбувалися на Русі. Християнізація Р. зіграла величезну роль у становленні рос. філ думки.

Першим р мислителем мир рівня був звичайно ж Ломоносов (1711 - 1765). - геніальний учений-енциклопедист.

А.Н. Радищев (1749 - 1802). - відстоював матеріаліст філ позиції, вважаючи, що "буття речей незалежно від сили пізнання про них і існує по собі". Вперше в рос. думки розробляв пробл людини.

Видатної русявий філ і соціальним мислителем був П.Я. Чаодаев (1794-1856). Його філ концепція - дуалістична. Фіз світ побудований з атомів і молекул, тобто ел-тів матеріальних, з кіт утворяться всі тіла. Тіла існ. у простр, кіт є об'єктивна форма вн світу, і в часі, кіт суб'єктивно. Рух і взаємодія розглядалася їм у дусі механісцизма, кіт, однак, обмежувався світом физ явищ. Свідомість люд не подчин хутро закономірностям природи, а явл. р-том бож утвору. Пізнання по Ч. теж дуалістично: в обл природознавства діють раціоналістичні і емпір. методи, а в дух світі, об'єкти кіт мають волю, діє одкровення.

Людина є об'єктивна єдність 2 світів - фіз і духовного, як істота вільне, кіт у своєму істор бутті підлегле діалектиці необхідності і волі. На розумінні співвідношення необхідності і своб багато в чому будується і концепція філ історії Ч, зв'язана насамперед з турботою про долю Росії. Тут його погляди еволюціонували. У період він вважав за необхідне тотальну єдність роду людського (стосовно до Р - єднання Р с ін народами) Потім погляди Ч в відношенні доль Р змінилися. Він став розгл відірваність Р від мир істор процесу як перевага, кіт дозволить швидко опанувати достиж зап цивілізації, уникнувши при цьому властивих їй пороків.

Своєр напрямком у Р філ з'явилися погляди слов'янофіліст. А.С. Хомякова (1804-1860) і И.СТ. Кирєєвського (1806-1856). У центрі їх уваги знах долі Р и її роль у світ істор процесі. У самобутності істор. минулого вони бачили заставу вселюдського покликання Р., тим більше, що на їхню думку, зап культура вже завершила коло свого розвитку і хилиться до занепаду, що вираж у породженому нею почутті обманутої надії і безвідрадної порожнечі. Слав’яноф. розвивали засноване на релігійних представленнях навчання про люд і суспільство. Хом'яків - навчання про ієрархічну структуру душі і її "центральних силах". Кирєєвський - "внутрішній осередок духу". Досяг. цілісності люд і зв'язане з цим відновлення общ життя вони бачили в ідеї громади, дух основа якої - церква. Першооснова всього існ-ого - бог. Істор. прогрес зв'язаний з відшуканням "дух змісту". Сутність світу м. б. пізнана лише синтезом усіх духовних функцій люд, так називаної "Розумною зрячестью" або "живознанням", вихідний початок кіт - релігія.

Матеріалісти СТ.Г. Бєлінський (1811-1848).А.И. Герцен (1812-1870), Н.Г. Чернишевський (1828-1889), Н.А. Добролюбов (1836-1861), Д.И. Писарєв (1840-1868). Вони були не тільки філос теоретиками, але й ідеологами р. ревіння демократії. Р ф пройшли повчальну школу ньому клас філ і Фр освіти. Після глибокого захоплення гегельянством р філ повернулася в стор мат-ма (не без допомоги Феерб), прагнучи однак зберегти діалектичність. Вони обґрунтували принцип єдності свідомості і буття, первинність матер по віднош до свідомості, ідею про те, що свід. є властивість не всієї, а тільки високоорганіз матерії - мозку.