Смекни!
smekni.com

Функції філософії (стр. 2 из 3)

Багато століть філософи вважали категорії вічними формами “чистого розуму”. Історико-матеріалістичний підхід виявив іншу картину: категорії формуються історично з розвитком людського мислення і утілюються в мовних структурах, в мові. Звертаючись до мови як культурно-історичній освіті, аналізуючи форми висловів і дій людей, філософи виявляють самі загальні підстави мовного мислення і практики.

В комплексі найзагальніших підстав культури важливе місце займають узагальнені образи буття і його різних частин (природа, суспільство, людина) в їх взаємозв'язку, взаємодії. Піддавшись теоретичному опрацьовуванню, такі образи трансформуються у філософське вчення про буття - онтологію (від греч. - суще і навчання). Крім того, теоретичному осмисленню підлягають різні форми відносин миру і людини - практичні, пізнавальні і ціннісні; звідси і назва відповідних розділів філософії: праксиологія (від грец. - діяльний), гносеологія (від грец. - пізнання) і аксиологія (від грец. - цінний).

Філософська думка виявляє не тільки інтелектуальні, але також етично-емоційні і інші “універсалії”, завжди що відносяться до конкретних історичних типів культур і разом з тим що належать людству в цілому, всесвітньої історії.

Крім функції експлікації "універсалій" філософія як раціонально-теоретична форма світогляду бере на себе і задачу раціоналізації - перекладу в логічну, понятійну форму, а також систематизації, теоретичного виразу сумарних результатів людського досвіду у всіх його формах.

Розробка узагальнених ідей і уявлень із самого початку входила в задачу філософії як раціонально-теоретичної форми світогляду. Звідки ж черпали філософи матеріал для цієї роботи? В процесі історичного розвитку база філософських узагальнень міняла свій вигляд, охоплюючи все більш обширні досвідчені, а потім і теоретичні знання. Ну а на перших порах філософська думка зверталася до різних позанаукових і донаукових, у тому числі буденним, формам досвіду. Наприклад, розроблене в старогрецькій філософії вчення про атомістичну будову всього сущого, на багато сторіч що передбачило відповідні конкретно-наукові відкриття, спиралося на такі практичні спостереження і навики, як розділення матеріальних речей на частини (дроблення каміння, млинова справа і інші). Крім того, певну їжу для узагальнень давали і допитливі спостереження самих різних явищ - порошинок в світловому промені, розчинення речовин в рідинах і т.п. був привернутий і математичний досвід подільності відрізків і ін., що був у той час Широта обхвату явищ, розгляд під єдиною точкою зору, здавалося б, далеких один від одного форм досвіду, знань укупі з силою теоретичної, підіймається над частковостями думки сприяли формуванню загальної концепції атомістики. Найзвичайніші, повсякденні спостереження в поєднанні з особливим філософським чином думки служили нерідко поштовхом до відкриття дивних рис і закономірностей навколишнього світу (переходу кількості в якість, внутрішньої суперечності різних явищ і багатьох інших). Повсякденний досвід, життєва практика беруть участь у всіх формах філософського освоєння миру людьми постійно, а не тільки на ранніх етапах історії. Базис для філософських узагальнень істотно збагатив у міру розвитку, поглиблення конкретно - наукових знань.

Джерелом узагальнених філософських ідей, понять служила і продовжує служити критика і раціоналізація нефілософських форм світогляду. Так, узявши від космогонічної міфології багато її тем, ідеї, питання, рання філософія переводила поетичні образи міфу на свою мову, поставивши основною задачею раціональне осмислення дійсності. Джерелом формування загальних філософських уявлень в подальші епохи нерідко була релігія. Наприклад, в етичних концепціях німецької класичної філософії у ряді випадків чутні мотиви християнства, перетворені з релігійної їх форми в теоретичні умогляди. Справа полягає в загальній орієнтації філософської думки на раціоналізацію, вираз в загальних поняттях всіляких форм людського досвіду, ідей, уявлень. Виконуючи цю функцію, філософія в ідеалі як би прагне охопити, узагальнити, осмислити, оцінити не тільки інтелектуальні, духовні, життєво-практичні досягнення людства в цілому, але і його негативний історичний досвід. Введення у філософію.

До цього примикає також важлива критична функція, яку виконує філософія в культурі. Пошук рішень складних філософських питань, формування нового з світобачення звичайно супроводиться критикою різного роду помилок, забобонів, помилок, стереотипів, що встають на шляху до істинного пізнання, правильної дії. Задачу критичного філософського мислення, руйнування, розхитування догм, застарілих поглядів з особливою силою підкреслив Ф. Бекон, гостро що усвідомив, що у всі століття філософія зустрічала на своєму шляху “докучливих і обтяжливих супротивників": марновірство, сліпе, непомірне релігійне завзяття і іншого роду перешкоди. Бекон назвав їх “примарами", звернувши увагу на те, що серед “примар", що паралізують пізнання і мудру дію, всякий раз виявляється вічний ворог живого, допитливого інтелекту - укорінена звичка до догматичного способу пізнання і міркування, прихильність наперед даним поняттям, принципам, з якими прагнуть “погоджувати” все інше.

По відношенню до попереднього і наявного культурно - історичного досвіду філософія виконує роль свого роду світоглядного “сита". Передові мислителі, як правило, ставлять під сумнів, розхитують, руйнують застарілі погляди, догми, схеми світобачення. Разом з тим вони прагнуть не “виплеснути разом з водою і дитини", прагнуть зберегти у відкиданих формах світогляду все цінне, раціональне, істинне, надати йому підтримку, обгрунтувати, розвинути. Це значить, що в системі культури філософія бере на себе роль критичної “селекції”, акумуляції світоглядного досвіду і його передачі (трансляції) подальшим періодам історії.

Філософія звернена не тільки до минулого і теперішньому часу, але і до майбутнього. Як форма теоретичної думки вона володіє могутніми конструктивними можливостями творчого формування принципово нових ідей, світоглядних образів, ідеалів. Філософія здатна вибудовувати, в думках “програвати" різні варіанти світобачення (“можливі світи”), як би заготовлюючи пробні системи світогляду для майбутнього, яке повно несподіванок, ніколи не буває цілком ясним для людей, що нині живуть. Це підтверджується, зокрема, існуванням в історії філософії різних варіантів розуміння і рішення світоглядних проблем.

Відштовхуючись від форм дофілософського, позафілософського або філософського світобачення, що раніше склалися, піддаючи їх критиці, раціональному переосмисленню, систематизації, філософія формує на цій основі узагальнений теоретичний образ миру в його співвіднесеній з людським життям, свідомістю і відповідний даному етапу історичного розвитку. В світі філософії перекладаються на особливу теоретичну мову і світоглядні ідеї, народжувані в політичному, юридичному, етичному, релігійному, художньому, технічному і інших формах свідомості. Зусиллями філософського інтелекту здійснюється також теоретичне узагальнення, синтез багатоманітних систем повсякденних, практичних знань, а з виникненням, розвитком науки - наростаючих масивів наукового знання. Найважливішою функцією філософії в культурно-історичному житті людей є узгодження, інтеграція всіх форм людського досвіду - практичного, пізнавального і ціннісного. Їх цілісне філософське осмислення - необхідна умова гармонійного і збалансованого суспільного життя. Так, щоб стати повноцінною, політика повинна бути скорельована з наукою і моральністю. Вона немислима без правового забезпечення, наукового обгрунтовування, гуманістичних етичних орієнтирів, зовні обліку національних, релігійних і інших особливостей різних народів, нарешті, без опори на світоглядні цінності здорового глузду. Примітно, що до них сьогодні нерідко звертаються при обговоренні найважливіших політичних проблем. Відповідна інтересам людства світоглядна орієнтація вимагає інтеграції всіх основних задач, цінностей людської культури. Їх узгодження посильно лише для універсального мислення, забезпечуваного тією складною духовною роботою, яку в людській культурі узяла на себе філософія. Введення у філософію.

Аналіз найважливіших функцій філософії в системі культури показує, що культурно-історичний підхід вніс помітні зміни в класичні уявлення про предмет, мету, способи і результати філософської діяльності. Це не могло не позначитися і на розумінні характеру філософських проблем.

Роздiл 2. Природа філософських проблем

Корені світоглядні питання традиційно представлялися філософам вічними і незмінними. Виявлення К. Марксом їх історичного характеру, істотна зміна способів філософського дослідження, що зумовила, привело до переосмислення цих питань. Так, що здавалося вічним відношення “людина - природа" було переосмислене як історично мінливе, залежне від виробничої і іншої діяльності людей на тому або іншому етапі історії. Виявилося, що дана проблема в різні історичні періоди здатна не просто міняти свій характер, загострюватися, ставати напруженою, але і перерости в глобальну проблему, як це трапилося в наші Дні.