Смекни!
smekni.com

Сцієнтизм (стр. 2 из 4)

Внаслідок виявленої нездатності неопозитивізму відповісти на насущні питання розвитку науки, на неспроможність вказати шлях вирішення найгостріших соціальних проблем ця філософія у повоєнний час швидко втрачає свій вплив. Тому закономірним є розвиток в останні десятиріччя четвертого позитивізму - постпозитивізму.

Четвертий позитивізм (постпозитивізм)

Четвертий позитивізм, або постпозитивізм (інші назви - постаналітична філософія, філософія науки, неораціоналізм) - новий напрям, що інтенсивно розвивається і об'єднує загальний об'єкт дослідження - наукове знання, що розвивається, та негативне ставлення до неопозитивізму. Виділяються два основних напрямки: "критичний раціоналізм" й "історична школа".

Критичний раціоналізм. Критичне ставлення до основних положень неопозитивізму виникає ще у 30-і роки, коли К. Поппер висуває свою концепцію наукової діяльності як діяльності, передусім, критичної. Він виходить з незводимості наукової теорії до емпіричних даних, проте з цього вірного положення робить надмірний, крайній висновок про відсутність такої залежності взагалі. Наукові гіпотези, за Поппером, творяться мислителями вільно, і після цього вони намагаються знищити одна одну у взаємній критиці, як на дуелі. Постійні бої між гіпотезами, криза, перманентна революція - це і є нормальний стан науки. Наукова теорія повинна забороняти (цю вимогу було прийнято і пізнім неопозитивізмом), а діяльність вчених з винаходу заборон не раціональна, вона інтуїтивна, спонтанна. Раціональне лише спростування наукових гіпотез, а не їх створення. Наука, за Поппером, стоїть на болоті, а палі її йдуть у трясину, не знаходячи ніде твердої опори. Наукове знання у нього рухається за схемою: від першої початкової проблеми до тимчасової теорії (гіпотези) і через ліквідацію (знищення) помилок у ній - до нової проблеми. Наукові ідеї (гіпотези й теорії) утворюють у Поппера третій світ, відмінний і від фізичного і психічного світів, який розвивається за своїми внутрішніми законами, за своєю логікою. Саме внутрішні фактори визначають розвиток науки (ця концепція отримала назву інтерналізму) так само, як внутрішньовидова боротьба та природний відбір, згідно Ч. Дарвіну, визначають еволюцію видів тваринних організмів.

Співробітник і учень К. Поппера І. Лакатос займає проміжне місце між критицизмом та історичною школою. У своїй книзі "Докази та спростування" Лакатос показав недостатність формально-логічного аналізу науки. Він поділяє спростування на локальні, що спростовують один з наслідків теорії, і глобальні, що спростовують її основну ідею. Лакатос відкидає не тільки верифікаціонізм, але й фальсифікаціонізм, вважає, що наукові теорії не тільки недоказові, але й не спростовані.

Пізніше Лакатос розробляє концепцію дослідницьких програм як методологічної основи наукового розвитку. Дослідницька програма Лакатоса вмішує три основні елементи:

1. ядро - положення, прийняті за вихідні, вони не підлягають перевірці;

2. захисний пояс - сукупність допоміжних припущень, що можуть перевірятися та уточнюватися;

3. методологічні правила - негативна евристика, система заборони, що допомагає рятувати ядро від руйнування.

Метою науки концепції дослідницьких програм стає не пізнання дійсності, а захист твердого ядра. Розвиток науки вже постає не як серія нескінченних дуелей у дусі мушкетерських натур, а як послідовність позитивних і негативних зрушень у захисному поясі дослідницької програми. Поділ наукової теорії на "тверду" частину - ядро - і "м'яку", змінну частину - захисний пояс - дозволяє Лакатосу подолати повну залежність наукової теорії від емпіричних даних, не звертаючись до іншої крайності - абсолютизації їх незалежності. На цьому шляху Лакатосу вдається уникнути абстрактного протиріччя крайнього інтерналізму (абсолютизації внутрішніх факторів розвитку науки) та ексгерналізму (абсолютизації зовнішніх факторі" розвитку науки).

Концепція Лакатоса - це деякий крок уперед у порівнянні з еволюційним підходом К. Поппера. Однак і вона не дає відповіді на питання про причини зміни дослідницьких програм, не вирішується і проблема виникнення нового знання. У "м'яку" частину дослідницької програми Лакатое: (на противагу неопозитивістам, які взагалі ігнорували "метафізичні твердження") включає всю культуру, не роблячи винятків для теології, астролоні, алхімії та чорної магії- тому вага є хиткою, безбережною, а концепції" певною мірою ненауковою. По суті, концепція Лакатоса не дає вирішення основних проблем розвитку науки і є значною мірою кроком в сторону.

У роботах постпозитивістів показана необґрунтованість стандартної концепції науки логічного позитивізму:

1. не існує чистих наукових фактів (вони завжди теоретично навантажені);

2. не можливий вичерпний логічний аналіз наукового пізнання;

3. розвиток науки йде шляхом чергування еволюційних і революційних етапів.

Історична школа

Представники історичної школи (А. Койре, М. Поляні, С. Тулмін, Н. Хен-сон, Т. Агассі) так само, як і представники критичного раціоналізму, негативно ставилися до неопозитивізму, але вони критикували неопозитивізм не "зсередини", а "ззовні" за його вузькість. Представники історичної школи розвивають, головним чином, екстерналістську концепцію розвитку науки, в якій вважаються переважними ненаукові фактори, що визначають її розвиток. Як один з таких головних факторів, екстерналісти виділяють соціальний - "наукове суспільство" - наукову школу, яка має свою стандартну концепцію - парадигму, основою якої є прийняті методи та зразки вирішення дослідницьких завдань.

Американський методолог С. Тулмін зосереджує увагу на динамічній стороні науки, на модифікації змісту її понять. Він вважає необхідним сполучення логіки й історії науки та показує історичну мінливість стандартів раціональності і науковості, які приймаються науковим товариством. Пропонує розглядати наукову теорію як "концептуальну популяцію", в якій члени популяції відносно автономні і зміна їх не призводить до повної перебудови теорії. Популяція понять еволюціонує як і біологічна популяція, для аналізу еволюції яких необхідно врахування внутрішніх факторів (логіка) і зовішніх - середовища існування (соціокультурного контексту). Таким чином, Тулмін намагається подолати протилежність екстерналізму й інтерналізму. Відбір нововведень здійснюється групою авторитетних експертів з рахуванням історичних, політичних, і соціокультурних факторів. Достоїнством концепції С. Тулміна є увага до реальної історії науки, істотним недоліком - розмитість, невизначеність поняття "середовище існування".

Т. Кун, автор відомої книги "Структура наукових революцій", основну увагу спрямовує на динамічні аспекти науки і намагається врахувати вплив "соціокультурного контексту". Він представляє розвиток науки як чергування еволюційних ("нормальна наука") і революційних періодів, протягом яких відбувається зміна суспільних стандартів мислення - парадигм. У нормальному періоді відбувається тільки застосування відомих методів для вирішення таких завдань у нових галузях. "Учені наводять порядок у своєму господарстві фактів, втискаючи природу у коробку". Коли ж це стає неможливим, відбувається зміна парадигм.

Пізніше Т. Кун диференціює поняття парадигми і виділяє з нього:

1. "дисциплінарну матрицю" - закони й узагальнення, що поділяються науковим товариством;

2. "категоріальну модель" - систему цінностей, прийнятих суспільством, що становить "метафізичну" частину парадигм;

3. "зразки" - приклади вирішення конкретних проблем.

Головним у концепції Т. Куна стає аналіз діяльності наукового товариства, групової структури науки, що є цінним і дає можливість уникнути крайностей інтерналізму й екстерналізму. Але тут Т. Кун впадає в іншу крайність - соціологічну, намагається підмінити методологію науки соціологією, вважає неможливим вироблення методологічних правил і незрівнянними, несумірними різні наукові теорії, що відображають один об'єкт, зважаючи на те, що поняття цих теорій мають різний смисл і є "несумірними, неспільномірними".

Розвиток цих тенденцій у роботах інших постпозитивістів, наприклад П. Фейерабенда, приводить останнього до концепції методологічного анархізму.

Фейерабенд справедливо виступає проти крайнього емпіризму, характерного для всього позитивізму. З метою нейтралізації догматичного килиму емпіризму він пропонує принцип "теоретичного плюралізму", за яким мію жинність теорій одного об'єкта є нормою для науки, бо "чистих", теоретично ненавантажених фактів взагалі не існує, тому вони не можуть бути критерієм у виборі теорії. Більш того, саме теорія вирішує, що саме потріймо вважати фактом, а що ні.

Такий підхід призводить до свого роду методологічного паралічу з єдиною рекомендацією: дій, як тобі заманеться. Усяка, навіть найбільш абсурдна ідея, вважає Фейерабенд, збільшує знання.

У цілому, в рамках постпозитивізму, отримано багато цікавих результатів і, за своїм впливом, лише в останній час став дещо поступатись герменевтиці.

2. Структуралізм

Філософський структуралізм виникає у двадцятих роках XX століття (основні представники: К. Леві-Стросс, М. Фуко, Ж. Лакан та ін.) як антитеза ірраціональності екзистенціалізму та як продовження позитивістських прагнень до побудови філософії у вигляді точної науки (інколи його називають французькою різновидністю позитивізму).