Смекни!
smekni.com

Сцієнтизм (стр. 4 из 4)

Протистоїть йому антисцієнтизм. Наполягає на обмеженості можливостей науки в рішенні корінних проблем людського існування, у крайніх проявах оцінюючи науку як ворожу людському існуванню. Філософія розглядається як щось принципово відмінне від науки, що носить чисто утилітарний характер і нездатної піднятися до розуміння справжніх проблем світу і людини. Антисцієнтизм трактує соціально-гуманітарне знання виняткове як форму свідомості, до якої незастосуємо принцип об'єктивності наукового дослідження. Крайні форми: Ницше, Хайдеггер, Бердяєв - прагнення розглядати дійсність з позиції людини, що трагічно боре з іншим світом, куди входить і наука. Відстоюючи принципи наукового підходу до усякої світоглядної, філософської і соціально-гуманітарної проблематики, марксизм тяжів до сцієнтизму, але в той же час заперечував плоский сциентизм із його ігноруванням складних питань про місце і функцію науки в системі культури, про відношення різних форм суспільної свідомості. Реакцією на сцієнтистские утопії є посилення антитехнициськой хвилі. Розвінчування ілюзій сцієнтистского оптимізму викликає до життя «антиутопії».

У XX столітті створена безліч антиутопій. У цьому жанрі працювали письменники: Г. Уэллс, А. Франк, Дж. Лондон, Р. Маренн-бери, брати Стругацкие, М. Замятін, О. Хаксли й ін. У їхніх добутках відображені різко критичні образи техно-будущего, де наука і техніка досконалі і подавлені воля й індивідуальність. Творці антиутопій разом зі сциентистами виходять з ідей усевладдя науки і техніки. При цьому не можна ігнорувати роль антиутопій як специфічного застереження людства: дивитеся, що може відбутися, якщо не контролювати розвиток науки і техніки, якщо не враховувати потреби людини, його духовно-моральні цілі і цінності.

Список використаної літератури

1. Швырев В. С., Юдин Э. Г., Про так називаний сцієнтизм у філософії, «Питання філософії», 1969, № 8.

2. Швырев В.С., Юдин Э.Г., Світоглядна оцінка науки: критика буржуазних концепцій сциентизма й антисциентизма, М., 1973.

3. Сноу Ч.П., Дві культури, пров. з англ., М., 1973; Людина — наука — техніка.

4. Степанов В.Я., Філософія. Навчальний посібник. – Вінниця: Тезис, 1999.

5. Мамардашвили М.К., Современная европейская философия (XX век), М., 1993.

6. Ганс Георг Гадамер, Философские основания XX века, М., 1998.