Смекни!
smekni.com

Цивільна оборона України в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу (стр. 3 из 4)

В повсякденній діяльності

Виявлення джерел і причин виникнення виробничих аварій і катастроф. Оцінка і прогнозування наслідків можливих аварій і катастроф, стихійного лиха.

Контроль за створенням груп, сил і засобів для проведення РіІНР і робіт по ліквідації наслідків можливих аварій, катастроф та стихійного лиха, забезпечення постійної готовності цих сил та засобів.

Контроль за розробкою та реалізацією заходів, спрямованих на зменшення небезпеки виникнення аварій, катастроф і стихійноголиха і т.д.

Відпрацювання питань взаємодії з органами військового командування, сусідніми областями, містами і районами.

Підготовка особистого складу комісії, органів до дій в надзвичайних умовах, забезпечення їх постійної готовності до роботи.

При виникненні виробничих аварій, катастроф і стихійного лиха

Приведення до готовності підпорядкованих формувань та органів, які залучаються, інших сил і засобів. Керівництво їх діями в надзвичайних умовах.

Оцінка обстановки, масштаб пригод, розмір збитків та ін., наслідків аварій, катастроф та стихійного лиха.

Здійснення негайних заходів по забезпеченню захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха; його нормальної діяльності.

Керівництво заходами щодо евакуації населення з небезпечних зон.

Організація РіІНР в осередку ураження.

Керівництво заходами по ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха.

Керівництво роботами по рятуванню населення, матеріальних та культурних цінностей, зменшення зростання збитків, зниження економічних наслідків.

Встановлення режиму доступу і перебування в районі аварії і т.д. Організація заходів по підтримці громадського порядку.

Здійснення взаємодій з органами військового командування в ході залучення війська до рятівних робіт.

Організація збирання і вивчення інформації про обставини виникнення аварій, їх розвитку, наслідки, а також про втрати населення в зонах цих аварій.

Інформація зацікавлених організацій та населення про проведення робіт з ліквідації наслідків.

Надання допомоги спеціальним комісіям по адміністративному чи технічному розслідуванню причин аварій і катастроф.

Комісія з надзвичайних ситуацій має право

Приймати рішення про проведення екстремальних заходів по забезпеченню захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха; зниження збитків від них та ліквідації цих наслідків на всій території району, міста, області.

Здійснювати контроль за діяльністю підприємств, організацій і закладів незалежно від відомств підпорядкування з питань зменшення небезпеки виникнення аварій і т. п.

Брати участь в підготовці висновків про доцільність розміщення на території району (міста, області) об'єктів народного господарства, потенційно небезпечних для життя і здоров'я, населення, природного середовища.

Виходити з клопотанням в державні органи влади щодо надання допомоги по попередженню аварій, стихійного лиха і т. п.

Підготовлювати до евакуації населення і вивезення матеріальних цінностей з районів аварій, катастроф та стихійного лиха.

Залучати до роботи комісії необхідних спеціалістів.

Вимагати від всіх підприємств, установ і організацій, розташованих на території області (району, міста), необхідну інформацію, пов'язану з аварією, катастрофою чи стихійним лихом, а також інформацію про хід ліквідації цих аварій.

Документи, які розробляються комісією

– функціональні обов'язки особового складу (у повсякденній діяльності при виникненні надзвичайних обставин);

– особистий план роботи у випадках надзвичайного становища, зумовленого стихійним лихом, виробничими аваріями і катастрофами;

– карта-схема області з позначенням потенційно небезпечних об'єктів і районів;

– перелік об'єктів і їх характеристики з точки зору аварійної небезпеки;

– список підпорядкованих сил і засобів, їх керівників, порядок приведення до готовності формувань цивільної оборони;

– списки необхідних телефонів, схеми оповіщення і зв'язку на випадок надзвичайного становища;

– інша необхідна інформація та нормативні документи.

Порядок роботи комісії

Діяльність комісії здійснюється як в надзвичайних умовах, так і в період нормального безаварійного функціонування об'єктів і відсутності небезпечних природних явищ.

Повсякденна діяльність комісії організовується у відповідності до річного плану роботи, в якому відзначаються пункти по контролю за реалізацією заходів, спрямованих на зменшення збитків від можливих аварій, катастроф і стихійного лиха.

Дії комісії в надзвичайних умовах організуються у відповідності до планів заходів щодо ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха. Заходи щодо захисту населення здійснюються на основі плану ЦО на мирний час.

В процесі своєї повсякденної діяльності комісія проводить періодичні засідання, перевірки, експертизи тощо.

З моменту виникнення аварії, катастрофи і стихійного лиха комісія переходить на постійний режим роботи.

Визначається місце дислокації комісії на період надзвичайних ситуацій.

Сили цивільної оборони

Силами ЦО є її війська, спеціалізовані та невоєнізовані формування. Безпосереднє керівництво військами ЦО здійснює начальник штабу ЦО України.

До сил цивільної оборони відносяться:

– військові частини цивільної оборони (4 бригади, 4 полки);

– спеціалізовані формування цивільної оборони (4 загони);

– невоєнізовані формування, які створюються на ОНГ.

Війська ЦО виконують завдання щодо захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха, воєнних дій, а також проводять РіІНР. Для виконання специфічних робіт, пов'язаних з радіаційною та хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійними ситуаціями на нафтогазодобувних промислах, створюються спеціалізовані формування. Комплектування спеціалізованих формувань ЦО здійснюється за контрактом з числа фахівців, що мають досвід роботи в надзвичайних ситуаціях. Підпорядковані вони штабу ЦО України. Невоєнізовані формування створюються на воєнний час в областях, містах, районах, а також на підприємствах, що продовжують свою виробничу діяльність під час війни. До формувань ЦО зараховуються працездатні громадяни України, за винятком жінок, які мають дітей віком до трьох років, та осіб, які мають мобілізаційні розпорядження (припис).

За підпорядкуванням невоєнізовані формування ЦО поділяються на об'єктові і територіальні, за призначенням – на формування загального призначення і формування служб. Об'єктові формування призначені для ведення РіІНР в осередках ураження та в районах стихійного лиха безпосередньо на об'єктах. Використовуються за планами начальників ЦО об'єктів.

Територіальні формування призначені для ведення РіІНР разом з об'єктовими формуваннями на найбільш важливих об'єктах на території міста, району, області, а також у районах стихійного лиха, катастроф та інших надзвичайних ситуаціях.

Формування загального призначення утворюються для ведення РіІНР на об'єктах, у осередках ураження та в районах стихійного лиха. Організаційно складаються із зведених загонів (команд, груп) та рятувальних загонів (команд, груп).

Формування служб ЦО призначаються для проведення рятувальних заходів і робіт, розвідки, знезаражування, надання медичної допомоги при проведенні РіІНР, а також для посилення і забезпечення дій формувань загального призначення при їх функціонуванні в осередках ураження та районах стихійного лиха. Організаційно складаються з загонів, команд, груп, бригад, дружин, ланок.

Основний принцип створення формувань ЦО – виробничий.

Оповіщення населення в надзвичайних ситуаціях

Оповіщення населення про загрозу стихійного лиха, великих аварій (катастроф) і нападу ворога проводиться штабом цивільної оборони. Для того, щоб звернути увагу населення, включаються сирени, гудки підприємств і інші засоби. Це означає передачу попереджувального сигналу «УВАГА ВСІМ!. Після отримання сигналу «УВАГА ВСІМ!» необхідно включити радіоприймач (діапазони середніх або ультракоротких хвиль), радіотрансляційний приймач (на будь-яку з трьох програм), або телевізійний приймач і прослухати мовну інформацію про обстановку, що склалася, вказівку штабу цивільної оборони згідно з переданою інформацією.

Зразки текстів повідомлень штабу цивільної оборони (мовна інформація):

При повітряній небезпеці

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Повітряна тривога! Відключіть світло, газ, воду, нагрівальні прилади. Візьміть засоби індивідуального захисту, документи, запас продуктів і води, попередьте сусідів. При необхідності допоможіть хворим і людям похилого віку вийти на вулицю. Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або сховайтесь на місцевості. Зберігайте спокій і порядок. Будьте уважні до повідомлення штабу цивільної оборони.»

Після закінчення повітряної небезпеки

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Відбій повітряної тривоги. Усім повернутися на свої робочі місця або місця проживання. Допоможіть у цьому хворим і людям похилого віку. Будьте готові до можливого повторного нападу противника. Завжди майте при собі засоби індивідуального захисту. Уважно стежте за повідомленням штабу цивільної оборони.»

При загрозі хімічного зараження

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Виникла безпосередня загроза хімічного зараження. Надягніть протигази. Сховайте дітей в камерах захисних дитячих. Для захисту тіла використайте спортивний одяг, комбінезон і чоботи. При собі майте плівкові (полімерні) накидки, куртки і плащі. Перевірте герметизацію житлових приміщень. Загерметизуйте продукти харчування і створіть в місткостях запас води. Покрийте тварин і корми. Оповістіть сусідів про одержану інформацію. Надайте допомогу хворим і людям похилого віку. Відключіть електроджерела. Надалі дійте відповідно до вказівок штабу цивільної оборони.