Смекни!
smekni.com

Цивільна оборона України в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу (стр. 4 из 4)

При загрозі радіоактивного зараження

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Виникла безпосередня загроза радіоактивного зараження. Приведіть в готовність засоби індивідуального захисту і тримайте їх постійно при собі. По. команді штабу ЦО надягніть їх для захисту шкіри від зараження – використайте одяг. Перевірте герметизацію житлових приміщень. Загерметизуйте харчові продукти – зробіть запас води. Оповістіть сусідів. Надайте допомогу хворим і людям похилого віку. Надалі дійте відповідно до вказівок штабу цивільної оборони.»

При аварії на атомній електростанції

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Сталася аварія на __ атомній електростанції. В районах __ передбачається випадання радіоактивних опадів. У зв'язку з цим населенню, яке проживає у вказаних районах, необхідно знаходитися у приміщеннях. Провести додаткову герметизацію житлових приміщень. Прийняти йодистий препарат. Скласти у поліетиленові пакети документи, гроші, коштовності, комплект верхнього одягу по сезону, продукти харчування на дві-три доби. При оголошенні евакуації організовано зайняти місце у поданому до вашого будинку транспорті. Дотримуйте спокою та організованості.»

При аварії на хімічно небезпечному об'єкті

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! Сталася аварія на __ з викидом діючих отруйних речовин __. Хмара зараженого повітря розповсюджується в напрямі __. У зв'язку з цим населенню, що проживає на вулицях __, необхідно знаходитись у приміщеннях, провести додаткову герметизацію своїх квартир (будинків). Населенню, що проживає на вулицях __, негайно покинути житлові будинки, приміщення установ, підприємств, організацій і вийти в район __. Про одержану інформацію оповістіть сусідів. Надалі діяти відповідно до вказівок штабу цивільної оборони.»

При можливому землетрусі

«Увага! Говорить штаб цивільної оборони. Громадяни! В зв'язку з можливим землетрусом, вжийте необхідні застережні заходи. Відключіть газ, води, електрику, погасіть вогонь. Оповістіть сусідів про одержану інформацію. Візьміть необхідний одяг, документи, харчові продукти, воду і вийдіть на вулицю. Надайте допомогу людям похилого віку і хворим. Займіть місце подалі від будівель і ліній електропередач. Знаходячись в приміщенні під час першого поштовху, станьте в дверний (балконний) отвір. Зберігайте спокій і порядок. Уважно стежте за повідомленням штабу цивільної оборони».

При повенях, селях, снігових заносах та інших видах стихійного лиха сповіщення населення проводиться штабом цивільної оборони аналогічно до наведеної інформації.