Смекни!
smekni.com

Загальна характеристика запитань. Структура запитань (стр. 4 из 5)

Передача інформації і підготовка до аргументування проходять вільніше, легше, оскільки співбесідник стає більш відкритим і показує свої слабкі місця до того, як ми підготували аргументи, що враховують його цілі і побажання.

Само собою зрозуміло, що застосування техніки опитування можливо тоді, коли нам потрібно отримати від співбесідника професійну інформацію і коли наша мета полягає в тому, щоб краще пізнати і зрозуміти його.

Окрім того, за допомогою запитань ми максимально активізуємо співбесідника, надаємо йому можливість самоутвердитися, чим полегшуємо вирішення своєї задачі.

Для чого необхідно аналізувати запитання опонента? Насамперед, це потрібно для того, щоб виявити коректні і некоректні запитання. І якщо трапляються некоректні запитання, слід показати їх безпідставність і попросити опонента уточнити чи зняти їх. Якщо оратор має у своєму розпорядженні достатньо підстав, які дозволяють вважати, що опонент навмисно вдається до некоректного запитання, то в даному випадку і тільки за цих умов його можна кваліфікувати як провокаційне.

«Задай дурне запитання, і ти отримаєш дурну відповідь». Такий визначальний вплив запитання на характер відповіді відомий з давніх пір. Під час одного зі своїх походів Олександр Македонський узяв в полон десять індійських філософів. Вони були відомі своїм умінням дотепно і лаконічно відповідати на поставлені запитання. Олександр вирішив випробувати полонених, поставивши їм важкі запитання. П'ятого по рахунку він запитав: «Що раніше - ніч або день?». Філософ відповів: «День раніше принаймні на день», - але побачивши, що Олександр не дуже задоволений такою відповіддю, додав, що не слід дивуватися з того, що мудровані запитання мають настільки ж мудровані відповіді. Пізніше цю ж думку повторив німецький філософ І. Кант. «Уміння ставити розумні запитання, - дотепно відмітив він, - є вже важлива і необхідна ознака розуму і прозорливості. Якщо запитання саме по собі не має сенсу і вимагає даремних відповідей, то, окрім сорому для того, що запитує, він має інколи той недолік, що спонукає необережного слухача до безглуздих відповідей і створює смішне видовище: один (по вираженню древніх) козла доїть, а інший тримає під ним решето».

Ось чому при постановці запитань слід дотримувати наступні правила:

1. Запитання ставити необхідно коректно. Вони мають бути правильно сформульовані за формою і змістом. Провокаційні і невизначені запитання недопустимі.

2. Відповідно до запитання слід передбачити альтернативність відповіді («та чи ні») на уточнюючі запитання. Наприклад, на запитання: «Чи визнає Петров себе винним в пред'явленому йому звинуваченні?» можна дати дві альтернативних відповіді: «Так, визнає» чи «Ні, не визнає».

3. Запитання формулюється коротко і ясно. Довгі, заплутані запитання утрудняють їх розуміння і відповідь на них.

4. Запитання має бути простим. Якщо запитання складне, то його краще розбити на декілька простих. Наприклад, чи «Були брати Іван і Костянтин Аксакови видавцями газети «День»?». Це складне запитання слід розбити на два простих, оскільки відповіді будуть різними - «так», «ні». Це пов'язано з тим, що Іван Аксаков був видавцем газети «День», а Костянтин - ні, він був лише автором багаточисельних статей в ній.

5. У складних розділових запитаннях необхідне перерахування всіх альтернатив. Наприклад, «До якого вигляду суду по стадії розгляду справ відноситься даний суд: першій або касаційній інстанції?». Тут не вказана третя альтернатива - суд наглядової інстанції.

6. При формулюванні запитань слід відрізняти їх звичайну постановку від риторичної. Риторичні запитання, як відомо, є думками, оскільки в них міститься твердження або заперечення; звичайні ж запитання думками не є. Поважно пам'ятати, що лише правильно поставлене запитання здатне виконати свої функції як в науковому пізнанні, так і в дискусії, і у вченні. Наприклад, одним з найбільш поширених методів дослідження різних проблем суспільного життя є опит. Мета опиту полягає в здобутті інформації про об'єктивні і суб'єктивні (думки, настрої, інтереси і т. п.) факти із слів опитуваних. Багато правові проблеми взагалі не можна вивчати, не удаючись до опиту: громадська думка про норми кримінального права, престиж правоохоронних органів, правова свідомість, ефективність правової пропаганди і тому подібне. Головне в цьому методі - формулювання запитань.

У основі загальних вимог, що пред'являються до формулювання запитань, лежать розглянуті формально-логічні правила їх постановки. По-перше, запитання має бути конкретним, коротким, зрозумілим, простим по конструкції. По-друге, запитання повинне вказувати час, місце і контекст, які необхідно враховувати при відповіді. По-третє, в запитанні не слід вживати слова з подвійним і більш за значення. По-четверте, контрольні запитання не повинні слідувати відразу за основними. По-п'яте, запитання повинне вказувати на всі можливі альтернативи відповідей (позитивні, негативні вибори). По-шосте, при необхідності конкретизації відповіді в запитанні можна ввести коротку передмову. По-сьоме, формулювання запитання і його сенс повинні враховувати особистий персональний досвід опитуваних в тій області, на яку направлено запитання. По восьме, не можна спочатку ставити важкі або турбуючи опитуваного запитання.

Відповідь - це думка, викликана запитанням. Основними функціями відповіді є:

а) зменшення невизначеності, закладеної в запитанні, або

б) вказівка на неправильну постановку запитання.

При цьому одне і те ж запитання може мати багато різних відповідей, не рівнозначних по своїх логіко-інформаційних характеристиках. Звідси розрізняють наступні види відповідей.

1. По області пошуку відповіді діляться на прямі і непрямі. Прямою називається відповідь, яка береться безпосередньо з області пошуку відповідей, без додаткових відомостей або міркувань. Непряма відповідь береться з ширшої області, ніж область пошуку відповідей, вона пов'язана з прямою відповіддю деяким логічним відношенням по істинності. Наприклад, на запитання «Чи скоював громадянин Кузин даний злочин?» можна відповісти: «В той час, коли було здійснено злочин, громадянин Кузин разом зі своєю сім'єю знаходився в іншому місті в гостях у родичів». Ця відповідь є непрямою. Він, як і схема його побудови, тобто його основа, не міститься під знаком запитання, проте з нього логічно виходить пряма відповідь: «Громадянин Кузин даний злочин не скоював». В порівнянні з прямою непряма відповідь не зрідка містить додаткові відомості і тому використовується для усестороннього розгляду питання. Оскільки промовець не може бути байдужим до того, розуміють або не розуміють його слухачі, чи до кожного з них доходить сенс тверджень, то до непрямих відповідей він може вдаватися тільки будучи повністю впевненим, що аудиторія достатньо підготовлена для усвідомлення їх змісту. В іншому разі вони стають непотрібними. За інших умов непрямі відповіді не тільки прийнятні, але й бажані. За їх допомогою оратор може продемонструвати свою ерудицію і показати, що він вільно володіє матеріалом. Для досвідченого полеміста непряма відповідь дозволяє використовувати більш загальні знання з теорії, цікаві відомості з суміжних галузей науки, типові образи з художньої літератури.

Пряма негативна відповідь може стосуватися як сутності запитання, так і його форми. Мотивом для відмови відповідати по суті на запитання частіше всього служить визнання учасником полеміки своєї некомпетентності, тобто недостатнє знання випадково порушених у спорі наукових чи практичних проблем, відсутність в його розпорядженні необхідних відомостей, матеріалів чи джерел і т. ін. До такої мотивованої негативної відповіді не можна ставитися упереджено і розцінювати її як уразливість.

2. За обягом інформації розрізняють повні і часткові відповіді. Повна відповідь без залишку усуває невизначеність, що повідомляється питанням, і робить невідоме відомим. Їм є всяка пряма відповідь, а також всяка несуперечлива думка, з якої виходить пряма відповідь. Дійсна повна відповідь називається вичерпною. Таким чином, всяка вичерпна відповідь є повною, але не навпаки. Часткова відповідь лише в деякій мірі усуває невизначеність, що повідомляється запитанням, і наближає перетворення невідомого у відоме. Їм є всяка думка, витікаючи як слідство з прямої відповіді на основі прийнятих положень, але не навпаки. Наприклад, на запитання чи «Готовий уряд твердо узяти владу в свої руки і здійснити економічну реформу?» депутат відповів: «Уряд не може здійснити економічну реформу, оскільки не розроблена її концепція». Відповідь часткова: немає відповіді на першу частину запитання.

Серед відповідей розрізняють:

- щирі і помилкові;

- прямі і непрямі;

- короткі і розгорнуті;

- повні і неповні.

По гносеологічному статусу, тобто стосовно дійсності, відповіді можуть бути щирими і помилковими. Відповідь розцінюється як щирий, якщо виражене в ньому судження правильне, чи адекватно відбиває дійсність. Відповідь розцінюється як помилкова, якщо виражене в ньому судження невірне, чи неадекватно відбиває положення справ у дійсності.

Прямі і непрямі відповіді - це два види відповідей, що розрізняються способом вираження інформації.

Прямим називається відповідь узятий безпосередньо з області пошуку відповідей, при конструюванні якого не прибігають до додаткових зведень і міркувань. Наприклад, прямою відповіддю на запитання, що заповнює, “Коли була прийнята Конституція України?” буде судження: “Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року”. Прямою відповіддю на уточнюючий запитання - “Чи є дельфін рибою?” буде судження: “Ні, дельфін не є рибою”.

Непрямою називається відповідь, що беруть з більш широкої області, ніж область пошуку відповіді, і з який лише вивідним шляхом можна одержати пряма відповідь. Так, для запитання “Коли була прийнята Конституція України?” непрямим буде наступна відповідь: ”Конституція України була прийнята напередодні 5-ої річниці незалежності України”. На питання “ Чи є дельфін рибою?” непрямою буде відповідь: “Дельфін відноситься до ссавців”. При реконструюванні непрямої відповіді на перше запитання що відповідь містить інформацією не тільки про час прийняття Конституції України, але і про час настання 5-ої річниці незалежності України. В другому випадку що відповідь має додаткову інформацію, про те що дельфін - це ссавець, і що ссавці і риби утворять два непересічних класи.