Смекни!
smekni.com

Аналіз виконання і планування місцевих бюджетів (стр. 6 из 22)

Видатки на утримання притулків для неповнолітніх передбачені 3279,9тис.грн., в тому числі по загальному фонду 3251,9 тис.грн., по спеціальному фонду - 28,0тис.грн. На утримання Великобурлуцького притулку для неповнолітніх району передається цільова субвенція в сумі 256,5тис.грн.

Одним із основних у сфері видатків бюджетів є соціальна спрямованість бюджету, який включає такі напрями держави, як соціальний захист і соціальне забезпечення, освіта, охорона здоров’я, фізичний розвиток.

Динаміка видатків на соціальні цілі в Харківській області відображена в Додатках В, Д.

Як свідчать дані таблиці, видатки бюджетів на соціальні цілі мають стійку тенденцію до зростання: з 1275,1 млн.грн. в 2006 році до 1998,1 млн.грн. у 2008 році. Це свідчить про позитивну динаміку збереження соціальної спрямованості бюджету та її посилання.

Актуальним завданням є раціоналізація мережі закладів та установ, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, для підвищення рівня та якості послуг, що надаються громадянам, виконання у повному обсязі цільових програм соціально-економічного та гуманітарного розвитку, підвищення ефективності використання бюджетних коштів. Програми та заходи, що не належать до пріоритетних, повинні бути призупинені або переведені на фінансування за рахунок позабюджетних ресурсів. Окрім соціальних видатків, надзвичайно важливим є інвестиційна діяльність держави та підтримка пріоритетних галузей економіки, зокрема структурної перебудови економіки.


1.4 Техніко-економічна характеристика фінансового управління по Харківській області

З 1919 року згідно декрету РНК України від 22.02.1919р. замість Казенної Палати і Казначейства був створений Губернський фінансовий відділ Губернського виконавчого комітету Ради Робітничо-селянських і червоно армійських депутатів (завідуючий Вендарев).

Штат Харківського Губернського фінансового відділу на 15 березня 1924 року складав 1602 чол. З фондом заробітної плати 430077 рублів. В тому числі апарат губфінвідділу 408 чол.; апарат зовнішніх інспекцій 410 чол.; апарат окружних фінансових відділів райінспекцій і дохідно-витратних кас 784 чоловік.

В склад Харківської губернії входили 6 округів, в тому числі Сумський, Охтирський, Харківський, Куп'янський, Ізюмський.

В склад доходів бюджету входили такі види: патентний збір; порівнювальний збір; прибутковий податок; гербовий збір; непрямий податок; рентні платежі. Сума доходів складала 3145324 рублів.

В травні 1925 року губернії були скасовані і створилися округа, в зв'язку з чим створений Харківський окружний фінансовий відділ виконкому Харківського ОКР Ради трудящих-селян і червоноармійських депутатів зі штатом 678 чоловік. На підставі Постанови ВУЦВК від 09.02.1932 року округа були ліквідовані і створені області, в зв'язку з чим ліквідований Харківський окружний фінансовий відділ та створений обласний фінансовий відділ виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих (завідувач Барановський).

В зв'язку з початком Великої Вітчизняної війни з німецько-фашиськими загарбниками, в жовтні 1941р. обласний фінансовий відділ виконавчого комітету Харківської обласної Ради депутатів трудящих, евакуйований в м. Куп'янськ, де функціонував до дня німецької окупації - 22 червня 1942 року. 22 червня 1942 року облфінвідділ виїхав в м. Волгоград , а потім в м. Саратов, де на початку вересня 1942 року перестав функціонувати. Після звільнення м. Харкова від німецько-фашиських загарбників 25 вересня 1943 року був створений Харківський обласний фінансовий відділ (наказ облфо №1 від 25.09.1943 року). Завідуючий спочатку був Шматько, а з 1945 року - Лактіонов Л.О.

14.09.1963 року в період реорганізації обласних Рад депутатів трудящих облфінвідділ був реорганізований в обласний промисловий фінансовий відділ (завідуючий Фролов А.О.) і сільський облфінвідділ (завідуючий Дюйзен Г.М.), які існували до 1964 року.

Відповідно до указу Президіуму Верховної Ради Української РСР від 01.12.64р. і сесії обласної Ради від 16.12.1964р. створений єдиний обласний фінансовий відділ, який функціонує до сьогоднішнього часу зі зміною в 1985 році в обласне фінансове управління виконкому Харківської обласної ради народних депутатів (Наказ Президіума Верховної Ради УРСР від 07.03.1985р.), а в 2000 році в головне фінансове управління Харківської облдержадміністрації. Харківське фінансове управління протягом своєї діяльності забезпечувало виконання завдань по організації бюджетного процесу в області.

Протягом своєї діяльності колектив облфінуправління багаторазово нагороджувався грамотами і перехідними Червоними прапорами Міністерства фінансів СРСР і ЦК Профсоюзу у Всесоюзному соціалістичному змаганні серед фінорганів, як переможець. Так, починаючи з 1948 по 1953 роки в цьому змаганні колектив облфінуправління перемагав 13 разів. Великими організаторами фінансової системи в Харківській області в післявоєнний період були: 1978-1995р.р. - Литвин Андрій Олександрович; 1995-2000р.р. - Козиренко Константин Дмитрович; 2000-2005р.р. - Кузькін Евген Юрійович; 2005- по цей час - Овсянніков Сергій Іванович.

Головне фінансове управління Харківської обласної державної адміністрації є структурним підрозділом Харківської обласної державної адміністрації, підзвітним і підконтрольним голові обласної державної адміністрації і Міністерству фінансів України.

Розглянемо структуру головного фінансового управління Харківської обласної державної адміністрації приведеної в Додатку А.

Основними завданнями управління є:

- забезпечення реалізації державної бюджетної політики та організація процесу формування та виконання місцевих бюджетів на території області;

- підготовка проекту обласного бюджету і подання на розгляд обласній державній адміністрації;

- підготовка пропозицій щодо фінансового забезпечення заходів соціально-економічного розвитку області;

- розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат;

- здійснення контролю за дотриманням підприємствами, установами й організаціями законодавства щодо використання ними бюджетних коштів і коштів цільових фондів, утворених обласною радою;

здійснення загальної організації та управління виконанням місцевих бюджетів області, координація діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

Управління відповідно до покладених на нього завдань стосовно місцевих бюджетів організовує роботу, пов'язану із складанням проекту обласного бюджету, за дорученням керівництва обласної державної адміністрації визначає порядок і терміни подання структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських рад матеріалів для підготовки проектів обласного бюджету і прогнозних розрахунків коштів, що передаються для відповідного розподілу між бюджетами районів, міст обласного значення і бюджетами районів у містах або для виконання спільних проектів; складає проект обласного бюджету, проект рішення ради та інші матеріали відповідно до законодавства; готує пропозиції щодо коштів, що передаються для розподілу між відповідними місцевими бюджетами або для виконання спільних проектів, подає їх на розгляд керівництву обласної державної адміністрації; при формуванні місцевих бюджетів здійснює контроль за правильністю розрахунків міжбюджетних трансфертів між міським бюджетом і бюджетами міст, селищними та сільськими бюджетами;

організовує виконання обласного бюджету, а також разом з органами державної податкової служби, районними державними адміністраціями, міськвиконкомами, територіальними органами Державного казначейства, іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації забезпечує надходження доходів до обласного бюджету та вживає заходів до ефективного витрачання бюджетних коштів; зводить показники бюджетів, що входять до бюджету області, готує пояснювальну записку та подає їх у встановлені терміни до Міністерства фінансів України; здійснює в установленому порядку організацію та управління виконанням обласного бюджету, координує в межах своєї компетенції діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету; розглядає звіти про виконання місцевих бюджетів та інші фінансові звіти, подані територіальними органами Державного казначейства; проводить попередній аналіз звітності місцевих бюджетів; готує необхідну документацію, розрахунки та додатки до зведеного звіту місцевих бюджетів області для подання Міністерству фінансів України, обласній державній адміністрації та обласній раді; інформує обласну державну адміністрацію та обласну раду про стан виконання зведеного бюджету та місцевих бюджетів області, обласного бюджету за кожний звітний період і подає їм річний та квартальний звіт про виконання обласного бюджету; здійснює інші функції, пов'язані з виконанням покладених на нього завдань.

Управління під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також органами державної податкової служби, органами державної контрольно-ревізійної служби та територіальними органами Державного казначейства.

Управління очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Міністерством фінансів України. Начальник управління має заступників, які за його поданням призначаються на посаду і звільняються з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Міністерством фінансів України.