Смекни!
smekni.com

Методика прийому бойової машини 9А52 (стр. 4 из 9)

При складанні акту на переведення матеріальних засобів до V(п’ятої) категорії необхідно дотримуватись таких правил:

1. Акт складається по службі, до номенклатури якої відноситься інструмент.

2. Акт складається по комплектах, які обліковані тільки за одним документом з зазначенням належності елементів до конкретного комплекту ЗІП конкретної складової частини конкретного зразка озброєння, наприклад: «Акт зміни якісного стану інструментів з одиночного комплекту ЗІП гідросистеми БМ 9А52 зав. №П1119».

3. В графі «Основа (мета) операції» вказується мета – «переведення до V(п’ятої)категорії».

4. В розділі «списати» вказуються назви і позначення елементів, одиниці виміру (шт., к-т, од.) визначаються в залежності від складу елемента, категорія вказується та, яка підтверджена документально, тобто ІІ(друга). Первинна вартість, якщо цінники у відповідній службі відсутні, визначаються за ринковими, що діють на день складання акту (стаття 16 «Положення про матеріальну відповідальність…»). Загальна вартість матеріальних засобів, які підлягають переведенню до V (п’ятої) категорії, не повинні перевищувати в одному акті двох посадових окладів командира військової частини, який затверджує акт.

5. В розділі «оприбуткувати» повторюються назви, позначення елементів та їх одиниці виміру. Категорія вказується та якій фактично відповідає елемент ЗІП, тобто V(п’ята).

Після затвердження актуна переведення матеріальних засобів до V(п’ятої) категорії, необхідно документально оформити наступну операцію – утилізацію або розбирання. В цьому випадку, при оформленні акту необхідно дотримуватися таких правил:

1. В назві акту закреслюються слова «зміни якісного стану» і дописується слово «утилізація» або «разбірки», які відображують мету складання акту. Наприклад «Акт утилізації елементів з одиночного комплекту ЗІП гідросистеми БМ 9А52» (додаток 4).

2. Акт утилізації, як і акт зміни якісного стану, складається по службам постачання, а матеріальні засоби групуються з одного комплекту і тільки з одного зразка озброєння. В цьому випадку в один акт можуть бути включені і запасні частини V(п’ятої) категорії, і інструменти V(п’ятої) категорії, і приладдя V(п’ятої) категорії, але всі ці групи повинні бути з одного комплекту ЗІП. Це допускається в зв’язку з тим, що утилізація проводиться однаково для всіх груп ЗІП.

3. В розділі «Списати» записуються назви, позначення і одиниці виміру елементів, що підлягають утилізації. Категорія вказується та, що підтверджена документами, тобто – V(п’ята).

4. В графі «первинна вартість» слово «первинна» закреслюється, а слово «залишкова» дописується. Залишкова вартість визначається як 25% від первинної, але не менш ніж вартість металобрухту, який буде отримано в результаті утилізації елементу ЗІП (стаття 16 «Положення про матеріальну відповідальність…»). Загальна залишкова вартість матеріальних засобів, які підлягають утилізації, не повинна перевищувати двох посадових окладів командира військової частини, який затверджує акт.

За всіма випадками в акті підводиться підсумок за кількістю найменувань і загальної вартості майна.

Висновки комісії для переведення до V(п’ятої) категорії кожної групи ЗІП розробляються з урахуванням особливостей їх експлуатації. Пропоновані варіанти пропозицій комісії:

1. Для акту зміни якісного стану при переведенні запасних частин до V(п’ятої) категорії: «Елементи, які перелічені, вийшли з ладу в процесі нормальної експлуатації і зняті з виробу при проведенні поточних ремонтів, а замість них встановлені аналогічні справні з одиночного комплекту ЗІП. Відновлення технічно не можливе. Фактичний технічний стан відповідає V(п’ятій) категорії. Підлягають переведенню до фактичної категорії з подальшою утилізацією». Під «нормальною роботою» слід розуміти експлуатацію у відповідності з вимогами експлуатаційно-технічних документів.

2. Для акту зміни якісного стану при переведенні інструменту до V(п’ятої) категорії: «Граничний термін експлуатації інструментів, що встановлений нормативними документами, вичерпаний. Робочі поверхні зношені, або пошкоджені в процесі нормальної експлуатації. Для використання інструменти непридатні, фактичний технічний стан відповідає V(п’ятої) категорії. Підлягають переведення до фактичної категорії з подальшою утилізацією.»

3. Для акту зміни якісного стану при переведенні приладдя до V (п’ятої) категорії: «Граничний термін експлуатації приладдя, що встановлений нормативними документами, вичерпаний. Елементи зношені або пошкоджені в процесі нормальної експлуатації і не можуть виконувати свої функції. Фактичний технічний стан їх відповідає V(п’ятої) категорії. Підлягають переведення до фактичної категорії з подальшою утилізацією.»

Висновки комісії для утилізації всіх груп ЗІП: «Елементи ЗІП V(п’ятої) категорії підлягають утилізації та зняттю з обліку встановленим порядком. Складові елементи, які після розбирання інструменту і приладдя можуть бути віднесені до ремонтного фонду, відсутні. Ті, що містять метали, оприбуткувати як металобрухт, а інші – віднести до утілю».

Зняття елементів ЗІП з обліку здійснюється шляхом занесення елементів, що утилізовані, до відповідної картки некомплекту з позначкою про назву, номер і дату документу, яким оформлена утилізація. Як вже було визначено вище, картки некомплекту призначені для обліку відсутніх елементів ЗІП в відповідному комплекті, елементи якого обліковані за окремим обліковим документом (опис ЗІП, відомість ЗІП і т.і.). тобто на кожен обліковий документ повинна бути заведена окрема картка некомплекту, якщо в цьому комплекті є відсутні елементи.

Акт списання (додаток 5) призначений для списання з обліку витратних матеріалів, які входять до складу ЗІП нового зразка озброєння, що прибув з підприємства-виробника; а також – витратних матеріалів, які отримуються зі складу для поповнення витрачених з переліку комплектів ЗІП на протязі експлуатації. Витратними можуть бути тільки ті матеріали, до яких не можуть бути застосовані поняття «технічний стан» і «категорія». До таких матеріалів відносяться:

1. Лакофарбові матеріали.

2. Спеціальні рідини.

3. Мастила.

4. Пломби, контровочна проволока, нитки, салфетки.

Категорійних матеріальних засобів, витрачених в результаті:

1. Стихійного лиха.

2. Бойових дій.

3. Знищення.

4. Розкрадання.

При цьому акт списання складається на підставі наказу командира військової частини про витрату(нестачу) майна з рішенням про віднесення, в залежності від обставин, суми нанесеного збитку за рахунок винної особи або за рахунок держави. Порядок списання втрачених матеріальних засобів визначений в розділі 3 «Керівництва з списання з обліку матеріальних і грошових засобів у ЗС України» (Введено в дію наказом МО України від 21.06.1994 р. №165).

В розділі розглянуті варіанти прийому і передачі зразків РАО, керівні документи, в яких викладені вказівки з окремих питань за темою, за якої проведене дослідження, проведений їх аналіз і виявлені протиріччя між вимогами цих керівних документів щодо якісного стану зразків РАО, які підлягають прийому і передачі, та їх фактичним технічним станом і відповідною комплектністю, а також – перелік загальна характеристика форм документів, які застосовуються для оформлення операцій з підготовки БМ 9А52 до передачі та її прийому, а також визначений порядок оформлення ними облікових операцій.

2.Методика прийому БМ 9А52

В розділі розглядається варіант прийому БМ 9А52 у середині підрозділу від однієї відповідальної особи до іншої, а також – особливості прийому БМ, що прибула з іншої військової частини.

Офіційних методик стосовно прийому-передачі зразка озброєння не існує, в зв’язку з цим і пропонується методика прийому БМ 9А52.

Прийом БМ здійснюється особою, як правило випускником ВВНЗ, що призначена відповідним наказом на посаду начальника обслуги БМ.

Підставою для прийому БМ призначеною особою є наказ командира військової частини.

При прийомі БМ перевіряються:

1. Комплекти експлуатаційних документів.

2. Комплекти поставки.

3. Комплекти ЗІП.

4. Технічний стан складових частин.

Результати перевірок оформлюється актом технічного стану.

2.1 Методика прийому експлуатаційно-технічних документів з комплекту БМ 9А52

Експлуатаційно-технічні документи (ЕТД) приймаються в першу чергу в зв’язку з тим, що подальший прийом комплектів поставки і комплектів ЗІП здійснюється за відповідними обліковими документами з цього комплекту.

Основні ЕТД обліковані в розділі «комплект поставки» формуляру БМ. Документи з позначкою «отдельная поставка» є таємними і повинні знаходитися у секретної частині бригади. Вони повинні теж бути перевірені.

ЕТД підрозділяються на види:

1. Формуляри.

2. Паспорти.

3. Технічні описи з додатками.

4. Інструкції з експлуатації.

5. Відомості (описи) ЗІП.

6. Інструкції з технічного обслуговування.

В свою чергу види ЕТД об’єднуються в дві групи:

1. Облікові:

1. Формуляри.

2. Паспорти.

3. Відомості (описи) ЗІП.

2. Необлікові:

1. Технічні описи з додатками.

2. Інструкції з експлуатації.

3. Інструкції з технічного обслуговування.

Обліковими є ті документи, в яких обліковані:

1. ЕТД.

2. Складові блоки, вузли, окремі прилади за кількістю і заводським номером.

3. Елементи ЗІП по комплектах.

4. Експлуатаційні показники, які накопичуються (ресурс, категорія і т.і.).

Необлікові документи призначені для вивчення будови і правил експлуатації виробу в різних режимах.

Для зручності пошуку ЕТД при прийомі, облік всіх документів доцільно звести у загальну структурну відомість.

Структура обліку комплекту ЕД

№ з/с Позначення Назва К-ть
1 2 3 4
1. 9А52.00.000 ФО Формуляр 1
2. 9А52.00.000 ЗИ Комплект ЗІП одиночний. Відомість ЗІП. 1
ЗІП-О спецобладнання
ЗІП ПТ-200Ц-V
ЗІП панорами ПГ-1М
ЗІП ПНВ-57Е
ЗІП радіостанції Р-173
ЗІП-О дизеля Д12АН-650
ЗІП генератора Г-14
ЗІП турбокомпресора
ЗІП-О шасі 79111
ЗІП підігрівача ПЖД-600Е
ЗІП-О виробу 9П616
ЗІП-О виробу 9П618
3. 9А52.0 0.000 ДЄП Пам’ятка розрахунку по роботі з виробом. 1
4. ПБІ.342.053 ТО Виріб 9П616.ТОІЄ 1
5. ПБІ.342.053 ТО1 Виріб 9П616.ТОІЄ. Додаток 1
6. ПБІ.342.053 ЗИ Виріб 9П616. Комплект ЗІП-О. Відомість ЗІП. 1
7. БШ3.803.053 ТО Прилад ПНВ-57Е.ТО 1
8. АЦ0.380.002 ІЄ Прилад ПНВ-57Е. Комплект ПНВ-57ЕТ. Комплект ПНВ-57ЕТС.ІЄ
9. БШ3.803.053 ФО Прилад ПНВ-57Е. Формуляр. 1
10. ШИ1.101.027 ТО Радіостанція Р-173.ТОІЄ 1
11. ШИ1.101.027 ФО Радіостанція Р-173. Формуляр. 1
12. Комплект ЄД шасі 543М згідно відомості 543ЄД. 1
791110ТО Шасі 79111. Додаток до ТОІЄ шасі 7911. 1
79111–3902009 ЗІ Колісне шасі 79111,79112. Комплект ЗІП-О, Г, Р. Відомість ЗІП. 1
ФО79111–39020073 ЗІ7911 ЄД Формуляр автомобіля (тягача, шасі)1. Комплект ЗІП-О.2. Комплект ЄД 111
Паспорт(формуляр) машини 1
7911-ИМ Колісне шасі 7911,79111,79112.Інструкція по монтажу світлосигнальних приладів 1
543–3902001–12 Табличка-попередження 1
79111–3902001 ЗІ Шасі 79111. Комплект ЗІП-О.Відомість ЗІП.1.ЗІП регулятора РНТ 1
7911-ДФ01 Відомості про вміст кольорових металів на виробах 7911,79111,79112. Додаток до формуляру.
7911 ЄД Шасі 7911,79111,79112. Відомість ЄД. 1
01ФОД12АН-650 НКД12АН-650 ЄДБ-718479 ТО Дизель. Формуляр 01 ФО1.Відомість комплекту монтажних виробів.2.Відомість ЄД.3. Турбокомпресор ТКР – 14.ТОІЄ3.1. Турбокомпресор ТКР – 14. Паспорт. 11121
ЖФО.122.012. ТО Пристрій переговорний Р-124.ТОІЄ. 1
ЖФО.122.012 ПС1 Пристрій переговорний Р-124. Паспорт 1
79111 ДФГ Колісне шасі 79111,79112. Колмплект ЗІП-Г. Формуляр. 1
79111 ДФР Колісне шасі 79111,79112. Колмплект ЗІП-Р. Формуляр. 1
282.832.073 ПС Дифманометр-напоромір мембранний вказуючий ДНМП-100-П. Паспорт 1
282.832.073 ТО Дифманометр-напоромір мембранний вказуючий ДНМП-100-П.ТОІЄ 1
ЖУИЦ 563410.001 ІЄ Батареї аккумуляторні свинцові стартерні, міскістю быльше 30 А.ІЄ 1
ПО-56 ПС Вогнегасники брометилохладонові ОБХ-3. Паспорт 2
І37.160.181–83 Заміна вузлів системи управління ГМП на виробі 1
ВА8113.000 ПО Фільтр-поглинач ФПТ-200Б. Паспорт 1
2336М-1 Ключі гаечні торцові немеханізовані з приводними частинами, комплект, модель М-1 1
Д12АН-650-ЗІОК Відомість одиночного комплекту ЗІП до дизелю Д12АН-650 1
13. Луч-С71М.ТО 1
14. ЗЦ41.00.000 ПС Прилад свідок ЗЦ41. Паспорт 1

Прийом комплекту ЕТД бажано проводити у приміщенні, де є столи (навчальний клас, наприклад).