Смекни!
smekni.com

Грошові надходження підприємства (стр. 3 из 6)

Фінансові інвестиції зумовлені потребою ефективного використання вільних фінансових ресурсів, коли кон'юнктура фінансового ринку уможливлює отримання значно більшого рівня прибутку на вкладений капітал, ніж операційна діяльність на товарних ринках.

Раціональне використання грошових коштів, пошук ефективних напрямів їх інвестування, які даватимуть підприємству додатковий прибуток, є важливим напрямком його інвестиційної діяльності.

Отже, пошук фінансових джерел розвитку підприємств у напрямі найефективнішого інвестування фінансових ресурсів, операцій із цінними паперами тощо набувають важливого значення в роботі фінансових служб підприємств.

Інвестиційна діяльність підприємства починається з розробки інвестиційної стратегії. Інвестиційна стратегія — це формування системи довгострокових цілей інвестиційної діяльності та вибір найефективніших шляхів їх досягнення. Отримання доходу від інвестиційної діяльності значною мірою визначається типом інвестиційної стратегії — агресивної (активної) чи пасивної. Агресивна стратегія спрямована на отримання максимального прибутку, тоді як пасивна — на збереження за рахунок інвестицій досягнутого рівня показників операційної діяльності.

Підприємства здійснюють фінансові інвестиції в різноманітних формах, а саме:

1. Вкладення капіталу в дохідні види фондових інструментів. Підприємство може придбавати у власність різні види цінних паперів, що вільно обертаються на фондовому ринку, з метою отримання інвестиційного доходу в різних його формах.

2. Вкладення капіталу в дохідні види грошових інструментів. Підприємство розміщує свої тимчасово вільні грошові активи у формі депозитних вкладів, фінансових кредитів з метою отримання інвестиційного доходу.

3. Вкладення капіталу в статутний капітал спільних підприємств. Підприємство розміщує будь-які форми капіталу в заснування інших підприємств з метою диверсифікації операційної діяльності та отримання інвестиційного доходу.

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності підприємств визначається на основі змін власного капіталу та інших пасивів, пов'язаних з фінансовою діяльністю: «Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов'язання», «Поточні зобов'язання», «Короткострокові кредити банків», «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями», «Поточні зобов'язання за розрахунками з учасниками» тощо.

Доходи від фінансових операцій включають:

- дохід від участі в капіталі;

- інші фінансові доходи.

Інші доходи включають:

1. Дохід від реалізації фінансових інвестицій.

2. Дохід від реалізації необоротних активів.

3. Дохід від реалізації майнових комплексів.

4. Дохід від неопераційної курсової різниці.

5. Дохід від безоплатно одержаних активів.

6. Інші доходи від звичайної діяльності.

Доходи від фінансових інвестицій відображають суми грошових надходжень від продажу акцій або боргових зобов'язань інших підприємств, а також часток у капіталі інших підприємств (крім надходжень за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей).

Дохід від реалізації необоротних активів — це надходження грошових коштів від продажу основних засобів, нематеріальних активів, а також інших довгострокових необоротних активів (крім фінансових інвестицій).

Дохід від реалізації майнових комплексів — це надходження грошових коштів від продажу дочірніх підприємств та інших господарських одиниць (за вирахуванням грошових коштів, які були реалізовані у складі майнового комплексу).

Дохід від поопераційної курсової різниці (курсові різниці за активами та зобов'язаннями в іноземній валюті, які пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю підприємства.

Дохід від безоплатно одержаних активів (у разі безоплатного одержання підприємством необоротних активів дохід визнається в сумі амортизації таких активів одночасно з її нарахуванням).

Інші доходи від звичайної діяльності (від списання кредиторської заборгованості, яка не належить до операційного циклу (не виникла в ньому), чи у зв'язку із закінченням строку позовної давності або від списання вартості від'ємного гудволу, що визнається доходом).

Доходи, які є наслідком надзвичайних подій, відносять до надзвичайних доходів. Надзвичайними визнаються доходи від:

- відшкодування надзвичайних витрат страховими компаніями;

- значних благодійних внесків з боку інших підприємств або фізичних осіб.

Отже, підсумовуючи все вище згадане можна сказати, що під грошовими потоками розуміють надходження і сплату грошових коштів та їхніх еквівалентів. Вони формуються в результаті здійснених операцій операційної, інвестиційної, фінансової діяльностей чи від надзвичайних подій.

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ГРОШОВИХ НАДХОДЖЕНЬ АТВТ «ТРЕМБІТА» ЗА 2007-2008 РР.

2.1 Аналіз загального обсягу і структури грошових надходжень

Чернівецьке акціонерне товариство відкритого типу “Трембіта” – один із лідерів у виробництві чоловічого і жіночого одягу в Україні та за рубежем. Костюми від “Трембіти” носять у країнах колишнього Союзу, в Європі, США, Канаді.

Серед пріоритетів розвитку акціонерного товариства – модернізація, автоматизація виробництва, курс на відмінну якість продукції, постійне оновлення асортименту для задоволення найвибагливіших смаків. Така спрямованість допомагає швейникам завойовувати авторитет, виходити на нові ринки збуту.

Дане акціонерне товариство було створено в 1944 році і носило назву “Чернівецька фабрика масового пошиву одягу”, а в 1956 році перейменовано у “Чернівецьку державну швейну фабрику”.

Наприкінці 80-х рр. підприємство опинилося на межі банкрутства, але після проголошення Україною незалежності, взяло курс на економічні реформи та реорганізацію. У вересні 1991 року відповідно до Закону України “Про оренду державного майна” колектив взяв підприємство в оренду, а в липні 1993 року на базі підприємства “Трембіта” було створено відкрите акціонерне товариство.

На сьогоднішній день всього в товаристві налічується 3641 акціонери. Всі вони мають або мали безпосереднє відношення до виробництва.

На сучасному етапі розвитку АТВТ “Трембіта” співпрацює з своїми зарубіжними партнерами: італійською фірмою “Конф-Італія” (з 1991 р.) в результаті було створено спільне підприємство “Конфтрем”, та з німецькою фірмою “Кайзер”.

За 7 років після приватизації на відбулося надзвичайно багато змін. У 1996 році здійснили повне технічне переоснащення виробництва, збудували котельню, забезпечили цехи теплом. Тоді ж здійснили заміну значної частини устаткування цеху теплової обробки швейних виробів. Це в свою чергу, обумовило ріст виробництва на 30-40%.

Якщо характеризувати дане підприємство економічної точки зору та з результатів ефективності фінансово - господарської діяльності підприємства (на основі фінансової звітності: форма №1 “Баланс” та форма №2 “Звіт про фінансові результати”)(дод.А-Г), то можна говорити про такий стан АТВТ “Трембіта”(табл.2.1)

Таблиця 2.1

Основні фінансові показники діяльності АТВТ “Трембіта”

Показник 2007 2008 Відхилення
Фондовіддача 2,688 3,030 0,342
Фондомісткість 0,372 0,330 -0,042
Рентабельність активів 0,077 0,018 -0,059
Рентабельність власного капіталу 0,097 0,023 -0,074
Рентабельність продукції 0,052 0,011 -0,041
Коефіцієнт незалежності 0,802 0,830 0,028
Коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів 4,200 4,883 0,683

Характеризуючи вище розраховані показники діяльності можна зробити висновок, що підприємство володіє всіма можливостями для ефективного подальшого розвитку (збільшився показник фондовіддачі на 0,342 та зменшилась фондомісткість на 0,042). Зниження показників рентабельності можна пояснити зменшенням розміру прибутку звітного року, хоча дане зниження є негативним явищем, але воно не носить хронічного характеру, а пов’язане з тимчасовою зміною кон’юнктури на ринку.

Отже, АТВТ “Трембіта” – це ефективне сучасне підприємство легкої промисловості України, яке постійно використовує новинки НТП, активно діє відповідно до встановлених цілей (отримання максимального прибутку та соціального ефекту), продуцент високоякісної продукції, на яку існує попит не тільки на вітчизняному ринку , але й закордоном, також підприємство виступає значним донором поповнення державного та місцевих бюджетів, споживач значної кількості робочої сили, цим самим знижуючи соціальну напругу серед населення.

Щодо аналізу загального обсягу та структури грошових надходжень, то його можна дослідити на основі звіту про рух грошових коштів (дод.Д,Е). Даний звіт показує нам всі грошові потоки здійснені на підприємстві за два попередні роки за видами фінансово-господарської діяльності. Отже за 2008 рік чистий рух коштів від операційної діяльності становив 1534,0 тис. грн., чистий рух коштів від інвестиційної та фінансової діяльності становив 0 грн. Загальним підсумком став чистий рух коштів за звітний період в сумі 12,6 тис. грн. Враховуючи залишок коштів на початок року – 78,7 тис. грн. та вплив зміни валютних курсів на залишок коштів в сумі 74,6 грн. залишок коштів на кінець року становить 16,7 тис. грн. Даний результат записується в баланс в рядок 232 «Грошові кошти та їх еквіваленти в національній валюті».

Формування загального обсягу грошових потоків на АТВТ “Трембіта” покажемо у вигляді таблиці 2.2


Таблиця 2.2

Аналіз загального обсягу грошових потоків /тис. грн.