Смекни!
smekni.com

Кошторисна документація. Особливості складання інвестиційних кошторисів (стр. 1 из 2)

При визначенні кошторисної вартості будівництва проектованих підприємств, споруджень, об'єктів, їхніх частин і видів робіт складається кошторисна документація, що складається з локальних кошторисів, локальних кошторисних розрахунків, об'єктних кошторисів, об'єктних кошторисних розрахунків, кошторисних розрахунків, на окремі види витрат, зведених кошторисних розрахунків вартості будівництва і т.д. Кошторисна документація складається у визначеній послідовності, з поступовим переходом від дрібних до більш великих елементів будівництва, що представляє собою вид робіт (витрат) - об'єкт-пусковий комплекс-черга будівництво-будівництво (будівництво) у цілому.

При складанні кошторисної документації рекомендується використовувати кошторисно-нормативну (нормативно-інформаційну) базу. Локальні кошториси (локальні кошторисні розрахунки) складаються по робочих кресленнях на окремі види будівельних і монтажних робіт з форм, що рекомендуються. У них визначається кошторисна вартість конструктивних елементів і видів робіт. Обсяги будівельних і монтажних робіт беруться з відомостей обсягів робіт або визначаються по робочих кресленнях. Обчислення обсягів робіт виробляється по схемах, що дозволяє легко простежити хід розрахунків, послідовність їхнього виконання і формули підрахунків.

У залежності від окремих видів будівництва спеціалізації підрядних будівельно-монтажних організацій і структури проектної документації локальні кошторисні розрахунки (кошториси) можуть складатися:

по будинках і спорудженням - на будівельні (у тому числі і спеціальні) роботи, внутрішні санітарно-технічні роботи, внутрішнє електроосвітлення, електросилові установки, монтаж і придбання технологічного й іншого видів устаткування, контрольно-вимірювальних приладів і автоматики, слабкострумових пристроїв, придбання меблів, інвентарю й інші роботи;

по загально майданчикових роботах - на вертикальне планування, пристрій інженернихмереж, шляхів і доріг, благоустрій території й інші.

У локальних кошторисних розрахунках (кошторисах) може вироблятися угруповання даних у розділ по окремих конструктивних елементах будинку (спорудження), видам робіт і пристроїв, що враховує специфічні особливості окремих видів будівництва.

Порядок угруповання регламентується виробничо-галузевими і територіальниминормативними документами.

Вартість у складі локальних кошторисних розрахунків (кошторисів) складається з прямихвитрат, накладних витрат і кошторисного прибутку.

Прямі витрати безпосередньо зв'язані з виробництвом будівельно-монтажних робіт івключають:

основну заробітну плату робітників;

вартість матеріалів, конструкцій, деталей і напівфабрикатів;

витрати по експлуатації машин і механізмів.

До основної заробітної плати робітників відноситься відрядна і погодинна оплата праці робітників, зайнятих на будівельних і монтажних роботах, а також на доставці матеріалів від приоб'єктного складу до місця укладання.

Частина заробітної плати робітників входить в інші статті кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт: заробітна плата робітників, зайнятих на навантаженні, транспортуванні і вивантаженні будівельних матеріалів, включена у вартість матеріалів; заробітна плата працюючих на машинах віднесена до витрат по експлуатації машин; заробітна плата інженерно-технічних працівників і службовців включена в накладні витрати.

Кошторисна вартість матеріалів, конструкцій, деталей і напівфабрикатів включає витрати на придбання матеріалів за відпускними цінами промисловості, витрати по упакуванню, реквізитові, доставці до приоб'єктного складу будівництва, а також заготівельно-складські витрата.

Витрати по експлуатації машин і механізмів включають:

витрати на доставку машин набудівельний майданчик, переміщення з об'єкта на об'єкт, монтаж і демонтаж;

амортизаційні відрахування; витрати, необхідні для капітальних і поточних ремонтів і технічного обслуговування машин; заробітну плату машиністів і іншого обслуговуючого персоналу; вартість пально-мастильних і обтиральних матеріалів, змінних пристосувань і деталей.

Накладні витрати, призначені для організації, керування й обслуговування будівельного виробництва, на відміну від прямих витрат не зв'язані безпосередньо з виконанням будівельно-монтажних робіт і відбивають витрати на створення необхідних умов для нормального функціонування процесу будівельного виробництва.

У накладні витрати входять наступні статті витрат:

адміністративно-господарські витрати (оплата праці адміністративно-господарськогоперсоналу; відрахування на соціальні нестатки; зміст і експлуатація обчислювальноїтехніки,будинків,службовоголегкового транспорту; ремонтосновнихфондів,використовуванихадміністративно-господарськимперсоналом; амортизаційнівідрахування (орендна плата) по основних фондах, призначеним дня обслуговуванняадміністративного персоналу; оплата консультацій, інформаційних і аудиторських послуг; поштово-телеграфні, канцелярські, типографські й інші адміністративно-господарськівитрати);

витрати по обслуговуванню працівників будівництва (підготовка і перепідготовка кадрів, відрахування на соціальні нестатки, забезпечення санітарно-гігієнічних і побутових умов, охорона праці і техніка безпеки);

витрати на організацію робіт на будівельних майданчиках (знос і ремонт малоцінного швидкозношуваного інструмента і виробничого інвентарю; винаходи і раціоналізаторство; витрати по геодезичних роботах; проектування провадження робіт; зміст виробничих лабораторій; благоустрій і зміст будівельних майданчиків; підготовка будівельних підрозділів у межах будівництва);

інші накладні витрати (платежі по обов'язковому страхуванню, по кредитах банків; реклама, участь у виставках, ярмарках; податки, збори, платежі й інші обов'язкові відрахування, набір і відрядження робітників, представницькі й інші витрати, що відшкодовуються замовниками).

Для визначення вартості будівництва на різних стадіях інвестиційного процесу рекомендується використовувати систему норм накладних витрат, що включає:

укрупнені нормативи по основних видах будівництва;

нормативи по видах будівельних і монтажних робіт;

норми накладних витрат на будівельні, монтажні, спеціальні будівельні роботи,призначені для визначення вартості будівництва в базисному рівні цін;

індивідуальні норми накладних витрат для конкретних будівельних, монтажнихіремонтно-будівельних організацій.

На відміну від прямих витрат накладні витрати побічно нормуються у відсотках від обраної бази вирахування:

фонду оплати праці робітників у складі прямих витрат;

кошторисної вартості прямих витрат у базисному рівні кошторисних норм і цін.

Кошторисний прибуток - це сума засобів, необхідних для покриття окремих (загальних) витрат будівельної організації, які не відносяться на собівартість робіт. Кошториснийприбуток включає: витратина сплатуподаткунаприбуток,витратинарозвитоквиробництва, на матеріальне стимулювання працівників і на розвиток соціальної сфери.

У тих випадках, коли відповідно до проектних даних здійснюється розбирання конструкцій, знос будинків і споруджень з метою одержати конструкції, матеріали і вироби, придатні для повторного застосування, або виробляється побіжна будівництву видобуток окремих матеріалів (камінь, щебінь, ліс і ін), за підсумком локальних кошторисів на розбирання, знос (перенос) будинків і споруджень і інші роботи приблизно вказуються поворотні суми.

Поворотні суми - це суми, що зменшують розміри виділюваних замовником капітальнихвкладень, виключаються не з підсумку локального кошторисного розрахунку і з обсягувиконаних робіт.

При визначенні кошторисної вартості ресурсним методом складаєтьсялокальнийресурсний кошторисний розрахунок (локальний кошторис).

У локальному ресурсному кошторисному розрахунку виділяються наступні ресурсніпоказники:

трудомісткість робіт (у людино-годинах) для визначення основної заробітної плати робітників, що виконують будівельні роботи й обслуговують будівельні машини;

час використання будівельних машин (у машино-часах);

витрата матеріалів, виробів і конструкцій (у прийнятих фізичних одиницях виміру: м3, м2, т, п. м. і ін) і витрата ресурсів, на транспортування матеріалів, виробів і конструкцій. Вартість ресурсів при цьому визначається по поточних або прогнозованих цінах.

Об'єктні кошториси (об'єктні кошторисні розрахунки) розробляють у базисному абопоточному (прогнозному) рівні цін, що рекомендуються Мінбудом України, на об'єкти вцілому: дані локальних кошторисів сумуються з угрупованням по відповідних графахкошторисної вартості:

"будівельних робіт";

"монтажних робіт";

"устаткування, меблів і інвентарю";

"інших витрат".

В об'єктному кошторисному розрахунку (кошторису) построчно й у підсумку приводяться показники одиничної вартості на 1 м обсягу, 1 м площі будинків і споруджень, 1 м довжини мереж і т.д. Також за підсумком приблизно показуються поворотні суми, що є підсумком поворотних сум, визначених у всіх стосовним до цього об'єкта локальних кошторисах.

При складанні об'єктного кошторисного розрахунку можуть використовуватися укрупнені кошторисні нормативи (показники), а також вартісні показники по проектах-аналогах. В об'єктних і локальних кошторисах виділяються нормативна трудомісткість і кошторисна заробітна плата. Нормативна трудомісткість відбиває кількість праці робітників у людино-годинах, що по кошторисних нормах повинне затрачатися на виконання будівельних і монтажних робіт. Вона включає трудомісткість робіт, передбачених у прямих витратах, накладних витратах, а також трудомісткість зведення титульних тимчасових будинків і споруджень і виконання робіт у зимовий час.