Смекни!
smekni.com

Спрощена система оподаткування (стр. 5 из 7)

Протягом терміну дії свідоцтва про сплату єдиного податку місцева рада може збільшити або зменшити ставки єдиного податку за видами підприємницької діяльності. При цьому перерахунок не здійснюється.

Тобто коли під час реєстрації в ДПІ було нараховано єдиний податок у розмірі 60 грн., а через певний час його було змінено, то підприємець сплачує той розмір єдиного податку, який було нараховано при реєстрації.

Доходи, одержані платником єдиного податку, не включаються до складу його сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року.

До складу виручки не включаються:

а) кошти, одержані суб’єктом підприємницької діяльності на поворотній основі у вигляді кредитів, поворотної фінансової допомоги, а також внутрішні розрахунки між структурними підрозділами платників податку;

б) кошти, які повернені суб’єкту підприємницької діяльності, або суб’єктом підприємницької діяльності замовнику або покупцю за продукцію (товари, роботи, послуги);

в) кошти, одержані як відшкодування податку на додану вартість;

г)суми податку на додану вартість, сплачені платником єдиного податку у разі, якщо він зареєструвався платником податку на додану вартість в установленому законом порядку;

д) кошти цільового призначення, отримані від фондів соціального страхування.

Розглянемо підприємця, що здійснює вид господарської діяльності, як роздрібна торгівля продовольчими товарами. Кількість найманих працівників складає 7 чоловік, а його виручка від реалізації продукції склала 450 тис. грн..

За рішенням місцевої районної ради для даної фізичної особи, яка займається роздрібною торгівлею продовольчими товарами встановлено ставку єдиного податку на місяць у розмірі 180 грн.

Платник єдиного податку використовуючи працю найманих працівників повинен сплачувати щомісяця додатково за кожну найману особу 50 % від 180 грн.

180 · 0,5 = 90 (грн.) – сплачує підприємець за одну найману людину.

90 · 7 = 630 (грн.) – за сім найманих працівників.

630 + 180 = 810 (грн.) – за всіх найманих працівників включаючи ставку єдиного податку.

Для платника єдиного податку — фізичної особи встановлюються звітні періоди, що дорівнюють кварталу. Протягом п'яти днів після закінчення звітного періоду (кварталу) платник подає до податкового органу звіт встановленої форми, в якому, зокрема, зазначається:

• види підприємницької діяльності, які здійснювалися протягом звітного кварталу;

• фактична чисельність працівників у звітному кварталі;

• сума фактично сплаченого єдиного податку у звітному кварталі;

• обсяг виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) за звітний квартал наростаючим підсумком з початку терміну дії Свідоцтва про сплату єдиного податку в календарному році.

Суб'єкти підприємницької діяльності – фізичні особи перераховують суми єдиного податку на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

Відділення Державного казначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

- до місцевого бюджету - 43%;

- до Пенсійного фонду України - 42%;

- на обов'язкове соціальне страхування - 15% (у тому числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення – 4 % ;) для відшкодування витрат, які здійснюються відповідно до законодавства у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, а також витрати, зумовлених народженням та похованням.

Тобто фізична особа яка є платником єдиного податку (підприємець) сплачуючи єдиний податок у розмірі 810 грн., сплачує :

810 · 0,43 = 348 грн. 30 коп. – до місцевого бюджету;

810 · 0,42 = 340 грн. 20 коп. – до Пенсійного фонду;

810 · 0,15 = 121 грн. 50 коп. – на обов’язкове соціальне страхування, з них:

810 · 0,04 = 32 грн. 40 коп. – до фонду зайнятості населення;

Всього до сплати: 810 гривень

2.3 Спрощена система оподаткування для юридичних осіб

За результатами господарської діяльності за звітний (податковий) період (квартал) суб’єкт малого підприємництва подає до органу державної служби Книгу обліку доходів та витрат до 20 числа визначеного місяця, а також платіжне доручення на сплату єдиного податку за звітний період з відміткою банку про нарахування грошових коштів.

В Книзі обліку доходів та витрат юридична особа здійснює записи про операції на підставі первинних документів у хронологічної послідовності, які були здійснені у звітному (податковому) періоді. В цій Книзі вказується:

- роки застосування спрощеної системи;

- ідентифікаційний номер підприємства;

- назва юридичної особи,адреса та телефон;

- номера розрахункових та поточних рахунків,що відкриті в установах банків;

В табличці:

І колонка – номер запису;

ІІ колонка – дата та номер банківського або касового документа;

ІІІ колонка – «Сума виручки від реалізації продукції», де відображається сума доходів, отриманих від продажу продукції;

IV колонка – «Виручка від реалізації основних фондів» відображується різниця між сумою отриманих від реалізації цих основних фондів та остаточною вартістю на момент продажу;

V колонка – «Позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації» відображення суми, яка фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та в касу від інших операцій;

VІ колонка – «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» відображення всіх надходжень, які були перераховані на розрахунковий рахунок чи в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції;

VІІ колонка – «Загальна сума витрат, здійснених у зв’язку з веденням господарської діяльності» відображається фактична сума витрат, проведеного з розрахункового рахунку або з каси.

Колонки ІІІ, ІV, V, VІ не входять у склад виручки (доходу) суми акцизного мита. Книга обліку доходів та витрат повинна бути прошнурована та мати пронумеровані сторінки. На останній сторінці вказується кількість сторінок в Книзі, запис про це завіряється підписом керівника, печаткою юридичної особи та печаткою органу податкової служби, де зареєстроване підприємство.

Також кожного місяця підприємство оформлює платіжне доручення, в якому вказується:

- номер платіжного доручення;

- дату складання;

- код та назва платника й одержувача;

- інформацію про банк платника й одержувача;

- сума платежу;

- призначення платежу та за який місяць сплачується;

- підписи та печатка юридичної особи.

У серпні місяці товарооборот в КП «Ташине» склав 16 000 гривень, тому сплатити необхідно 10% від цього товарообороту, тобто: 16 000 · 0,1 = 1 600 (грн.)

Оскільки КП «Ташине» сплачує 10% замість не 6%, то ПДВ не включається до сплати.

Розрахунок сплати єдиного податку за квартал здійснюється шляхом складання товарообороту за 3 місяці та з цієї суми сплачуємо 10%. На прикладі КП «Ташине»:

Місяць Товарооборот
Липень 15 000 гривень
Серпень 16 000 гривень
Вересень 15 853 гривень

Всього товарооборот за ІІІ квартал 2009 року склав 46 853 гривні, тому КП «Ташине» повинно сплатити 10% від цієї суми, тобто:

46 853 · 0,1 = 4 685 гривень 30 копійок.

Для сплати єдиного податку також необхідно заповнити «Розрахунок сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва – юридичною особою», це бланк на якому кожна юридична особа заповнює всі необхідні данні та показники стосовно свого підприємства:

Період за який сплачує податок особа;

Повна назва платника податку;

Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ;

Місце знаходження платника податку;

Електронна адреса;

Код виду економічної діяльності;

Поштовий індекс, телефон та факс;

До якої державної податкової інспекції подається(район);

Середньооблікова чисельність працівників(по кварталам);

Виручка від реалізації(по кварталам);

Ставку єдиного податку та його сума;

Податкові зобов’язання до сплати;

Сума самостійно виявлених помилок та сума штрафу(якщо є);

Дата подання, печать та підписи.

В КП «Ташине» виручка від реалізації склала:


І квартал ІІ квартал ІІІ квартал ІV квартал Наростаючий підсумок
37 501 48 500 46 853 132 854

Сума єдиного податку за ставкою 10%:

І квартал ІІ квартал ІІІ квартал ІV квартал Наростаючий підсумок
3 7501 4 850 4 685 13 285

Враховуючи що помилок ні яких не виявлено та немає внесків,нарахованих на суму дивідендів,то саме ця сума (13 285 гривень) і має бути сплаченою підприємством.

Звіт по єдиному податку надається особисто платником або надсилається поштою до органу державної податкової служби за місцем реєстрації.

СПД (юридичні та фізичні особи) сплачують єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Держказначейства, які перераховують отримані кошти у таких обсягах від юридичних осіб:

— 43,0 % до місцевого бюджету України;

— 42 % до Пенсійного фонду України;

— 15 % на обов'язкове соціальне страхування (в т. ч. 4 % до Державного фонду сприяння зайнятості населення).

Тобто КП «Ташине» повинно сплатити у серпні:

1 600 · 0,43 = 688 (грн.) – до місцевого бюджету;

1 600 · 0,42 = 672 (грн.) – до Пенсійного фонду;

1 600 · 0,15 = 240 (грн.) – на соціальне страхування з них:

1 600 · 0,04 = 64 (грн.) – до фонду зайнятості.

Всього до сплати: 1 600 гривень.

Крім всіх вище перерахованих документів також підприємство сплачує «Прибутковий касовий ордер», де мають бути вказані:

Назва;

ідентифікаційний код підприємства;

номер ордеру;

рахунок;

сума;

додатки;