Смекни!
smekni.com

Фінансове планування на підприємстві та шляхи підвищення його ефективності (стр. 10 из 10)

- правильно та чесно відображати всі витрати та надходження для виявлення грошових коштів котрі можна додатково задіяти задіяти у фінансовому плані, наприклад для розширення виробництва або нове обладнання, а отже в подальшому для максимізації прибутку на підприємстві;

- потрібно пререглянути працю маркетингової служби;

- виявити недоліки у виробничій сфері адже від них, в певній мірі, залежить якість виробленої продукції, а отже і подальший її збут, кількість клієнтської бази та отримання прибутку;

- потрібно більш ретельно відстежувати доходи від реалізації продукції, адже виготовлення турбін процес досить складний та затратний за часом, тому підприємство змушене працювати за довгостроковими контрактами і мають місце значні суми дебіторської заборгованості.

Всі ці параметри повинні досить ретельно аналізуватись на підприємстві, а на ВАТ «Турбоатом» особливо адже в результаті фінансового аналізу було виявлено що стан на підприємстві не відповідає нормальному , запаси та витрати не забезпечуються джерелами їх формування. Тож, фінансове планування відіграє значну роль в такій ситуації адже спланувавши показники фінансового плану видно чи вистачає підприємству власних коштів чи потрібно взяти позичку чи збільшити об’єм виробництва та зменшити витрати на виробництво та інше. Можна сказати, фінансовий план – це добре продуманий та аналізований крок вперед.

Отже, можна зробити висновок, що фінансове планування - це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за жерелами формування і напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підприємства у плановому періоді. Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування. На ВАТ «Турбоатом» фінансове планування проводиться в повному обсязі, але як і на будь якому підприємстві не має повної досконалості, адже постійно хочеться щось удосконалити та отримати максимум прибутку та мінімум витрат.

ВАТ "Турбоатом" сьогодні має виробничу і технічну можливість цілком задовольнити будь-які потреби замовників України і країн СНД як у нових, так і у устаткуванні для модернізації і заміні діючих турбін, що відробили свій ресурс. Однак відсутність фінансових засобів у більшості потенційних замовників не дозволяють їм укладати договору з підприємством на виготовлення і постачання енергетичного устаткування.

Зовсім нещодавно (4 січня 2010 року), за ініциативою акціонера ВАТ «Турбоатом» ТОВ КУА «Сварог Эссет Менеджмент», на заводі пройшло загальне зібрання акціонерів. На якому дирекція «Турбоатом» розповіла акціонерам про результати фінансово – господарської діяльності підприємства за 2009 рік, а також генеральний директор Віктор Суботін поділився деякими планами подальшого розвитку підприємства на 2010 рік та наступні за ним роки. Виходячи з доповіді дирекції можна сказати, що на технічне переоснащення в 2010 році буде виділено майже в три рази більше коштів чим в попередньому році. За його словам, на 2010 рік запланована робота по ремонту та модернізації двадцяти одиниць станочного обладнання на суму більше 20 млн. грн. Приорітетним направленням в 2010 році стає реконструкція металургічного виробництва з введенням сучасних формообразуючих сумішей.


ВИСНОВОК

ВАТ «Турбоатом» - головна науково - виробнича організація Міністерства промислової політики по енергетичному машинобудуванню – входить до числа провідних турбобудівельних фірм світу.

Фінансове планування є категорією ринкового господарювання та є перевіреним інструментом максимізації прибутку підприємства в умовах конкуренції та вільного підприємництва.

Без фінансового планування не можна досягти того рівня управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, який забезпечує йому успіх на ринку постійного вдосконалення матеріальної бази, соціальний розвиток колективу, бо ніякий інший вид планування не може мати для підприємства такого узагальнюючого, глобального значення [47, с.78].

Фінансове планування сприяє виявленню внутрішніх резервів підприємства, дотриманню режиму економії. Це виявляється в тому, що воно, по-перше, націнює на найефективніше використання виробничих потужностей, підвищення якості продукції; по-друге, виконання планів з прибутку й інших фінансових показників (наприклад, розміру амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних засобів) можливе за умови дотримання планових норм затрат праці та матеріальних ресурсів; по-третє, обсяг фінансових ресурсів, визначений планом, не дає змоги підприємству створювати надмірні запаси матеріальних ресурсів, роботи позапланові капітальні вкладення.

В процесі фінансового планування забезпечується необхідний попередній контроль за створенням і раціональним використанням фінансових ресурсів. Фінансове планування охоплює найважливіші сторони фінансово-господарської діяльності підприємства, забезпечує необхідний попередній контроль за утворенням і використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів, створює умови зміцнення фінансового стана підприємства.

Складання фінансового плану бажане після проведеним ретельної оцінки фінансового стану підприємства.

В даній роботі був проведений фінансовий аналіз ВАТ «Турбоатом». Метою фінансового оцінки фінансового стану підприємства є пошук резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільної роботи підприємства і виконання ним зобов’язань перед бюджетом, банком та іншими установами.

Виходячи з аналізу майнового стану підприємства можна сказати, що зношеність основних засобів збільшується, що є не досить доброю тенденцією для розвитку підприємства. ВАТ «Турбоатом» не в змозі в повній мірі вчасно погасити свої зобов’язання перед бюджетом, працівниками та інші. Підприємству не вистачає власних та залучених коштів для нормального виробничого процесу та покриття поточних зобов’язань.

Загалом в результаті оцінки фінансового стану підприємства можна вважати його в нестійкому фінансовому стані близькому до кризового. Тож потрібно провести ряд заходів для покращення фінансового стану підприємства. Виникає проблема санації, тобто потрібно провести фінансове оздоровлення підприємства, котре починається з виявлення фінансової кризи. Потрібно провести відповідний аналіз та розробити комплекс заходів для реконструкції та відновлення підприємства.

Найважливішим заходом для поліпшення діяльності підприємства виявляється реконструкція та модернізація технічного обладнання та введення нових заощаджувальних технологій.

Звичайно, потрібно зробити додатковий аналіз для того, щоб виявити які технології примінити, де купити нове обладнання та саме головне, як усі зміни вплинуть на виробничий процес.

Також потрібно переглянути працю маркетингової служби, розширити поле її діяльності, переглянути канали збуту, провести активну рекламну кампанію для розширення клієнтської бази та розробити фінансовий план котрий зацікавив би інвесторів.

Також потрібно забезпечити виконання договірних зобов’язань по поставці продукції, її відгрузку в повному обсязі та в установлений термін; забезпечити контроль за якістю продукції за виконанням поставленого плану та цілей підприємства. Розробити програму для стимуляції роботи працівників; всі витрати проводити в межах плану; виконати комплекс заходів направлених на приріст виробничого потенціалу та зниження собівартості продукції та за рахунок планової реалізації готової продукції та ритмічного надходження платежів здобути прибуток.