Смекни!
smekni.com

Інформаційно-аналітична система податкової служби України (стр. 6 из 6)

Інформацію про пільги при оподатковуванні юридичних осіб використовують: структурні підрозділи ДПА, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції, Держкомстат, Верховна Рада України, місцеві органи влади та інші державні установи.

Аналітично-інформаційна система «Галузь» призначена для проведення автоматизованими засобами аналізу інформації та на його основі прийняття ефективних управлінських рішень щодо мобілізації коштів до бюджету, забезпечення контролю податкової активності всіх сфер економіки України в розрізі регіонів та за галузями.

Функціонування аналітичної інформаційної системи «Галузь» засноване на використанні центральної бази даних і відповідних централізованих інформаційних фондів, а саме:

· БД реєстрів платників податків, юридичних і фізичних осіб;

· інформаційного фонду загальнодержавної нормативно-довідникової інформації;

· сукупності баз даних про нараховані, донараховані (результати документальних перевірок) суми податків, суми сплати, про нараховану та сплачену пеню, про проведення взаємозаліків, реструктуризовані суми податків та їх сплату.

Основний звітний файл для системи «Галузь» формується в АРМ «Облік податків і платежів» на районному рівні щодекадно. При цьому на обласному рівні здійснюється об’єднання всіх районних файлів; об’єднання обласних файлів реалізується на рівні АІС ДПА України.

Для підготовки і використання звітної інформації на центральному рівні працює потужний програмний комплекс з аналізу стану мобілізації грошей у бюджет, з використанням кількісного, порівняльного, структурного та інших методів аналізу. У переліку критеріїв та класифікаційних ознак аналізу платників юридичних і фізичних осіб в АІС «Галузь»: органи управління, галузі і види економічної діяльності, територіальна приналежність, організаційно-правові форми, форми власності, види бюджету, види податків і відрахувань, великі платники податків та ін. Ці критерії дають змогу аналізувати найважливіші структурні елементи народногосподарського комплексу, їхню динаміку, будувати прогнозні висновки та готувати управлінські рішення для державних установ як на регіональному рівні, так і для України в цілому.

Характерною ознакою аналітичної інформаційної системи «Галузь» є застосування сучасних телекомунікаційних засобів і WEB-технологій, що дає змогу інтегрувати та координувати базові інформаційні потоки між районними, обласними та центральною службами ДПА. Наявна інформаційна база показників АІС «Галузь» центрального рівня та відповідні архіви обласного рівня уможливлюють задоволення значного сектору інформаційних потреб державних установ, керівництва ДПА та галузевих управлінь. Наприклад, для підготовки засідань Кабінету Міністрів України податковою службою постійно готується інформаційний блок про стан розрахунків з бюджетом підприємств відповідних галузей на відповідну дату та в розрізі регіонів. Інформаційні зв’язки елементів ІАС «Галузь» наведено на рис. 6.

Рис. 6.7. Інформаційні зв’язки елементів АІС «Галузь»

Відносно новою сферою ДПС можна вважати впровадження системи «Галузь» в роботі з великими платниками податків. Одна з її підсистем «Платник — ДПА» забезпечує електронний моніторинг діяльності та фінансово-економічного стану великих платників податків, які мають можливість на основі сучасних інформаційних технологій та Web-інструментів надавати звітні документи податковим органам безпосередньо з офісів та обмінюватись інформацією з ДПС через Internet.

Досвід використання показує, що на основі аналітичної інформаційної системи «Галузь» в майбутньому можуть створюватися загальнодержавні системи контролю і управління товарним і грошовим обігом. Подібні системи повинні інтегрувати потоки даних державних установ, платників податків з метою реального контролю товарних і фінансових потоків та їх оперативно-аналітичного узагальнення. Організація і впровадження аналітичної інформаційної системи «Галузь» у повному обсязі сприятиме створенню на всіх рівнях податкового менеджменту (від окремого платника — до загальнодержавного рівня) унікального єдиного інформаційного середовища, потужних аналітичних засобів прийняття економічних рішень.

Інформаційна підсистема «Економічний аналіз» призначена для: формування зведених даних у розрізі районів, податків, галузей, форм власності, організаційно-правових форм; аналізу розрахунків з бюджетом у розрізі платників і податків. Отримання кожного звіту починається із введення параметрів запиту: дата; вид бюджету (зведений, державний, місцевий); тип даних (усі дані, юридичні особи, фізичні особи, реструктуризація, за умовчання — всі дані); тип звіту (за всіма платежами, без позапідсумкових платежів); район (містить перелік районів області); форма власності; організаційно-правова форма; показник для вибору даних (нараховано, сплачено, зокрема взаємозалік, недоїмка, переплата, фінансові санкції — нараховано, сплачено, залишок); вид податку; галузь.

Інформаційна система «Економічний аналіз» дає змогу формувати такі звіти:

· звіт за податками та галузями у розрізі районів, який включає: код району, назву району, нараховано, сплачено, взаємозалік, фінансові санкції — сплачено, фінансові санкції — залишок, пеня — нараховано, сплачено, залишок;

· звіт у розрізі податків, який складається з: коду податку, назви податку, нараховано, сплачено, взаємозалік, фінансові санкції — нараховано, фінансові санкції — сплачено, фінансові санкції — залишок, пеня — нараховано, пеня — сплачено, пеня — залишок;

· звіт у розрізі податку та виду бюджету, який містить: вид бюджету, код податку, назву податку, нараховано, сплачено, взаємозалік, фінансові санкції нараховано, фінансові санкції — сплачено, фінансові санкції — залишок, пеня — нараховано, пеня — сплачено, пеня — залишок;

· звіт у розрізі галузей, який включає: код галузі, назву галузі, нараховано, сплачено, взаємозалік, фінансові санкції — нараховано, фінансові санкції — сплачено, фінансові санкції — залишок, санкції — нараховано, пеня — нараховано, пеня — сплачено, пеня — залишок.

Ці аналітичні дані використовують: структурні підрозділи ДПА, Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України та інші державні органи.


Висновок

Фундаментальною основою системи «Економічний аналіз» є створення високоорганізованого інформаційного середовища з використанням нових інформаційних технологій для оперативного аналізу — On-Line Analytical Processing (OLAP), електронних таблиць, статистичних пакетів тощо.

Це середовище, з одного боку, повинно включати та об’єднувати в рамках всієї податкової служби України інформаційне, телекомунікаційне, програмне і технологічне забезпечення, а з іншого — забезпечити можливість створення і використання ефективного системно-аналітичного апарату, який дає змогу здійснювати аналіз стану та визначати перспективи діяльності, податкової служби, запроваджувати системи підтримки прийняття рішень у процесах адміністрування податків.